SEO ve Google Ads Karşılaştırması

SEO ve Google Ads Karşılaştırması

SEO ve Google Ads ortak hedefi ve asıl amacı, tüketicileri hedef web sitesine yönlendirmektir. Ancak, şunu en başta belritmeliyiz ki, SEO arama sonuçlarının gösterdiği etkiyi Ads için beklemek doğru değildir.

Google AdWords’e SEO ile aynı mantıkta yaklaşmak fırsatların kaçmasına neden olabiliyor. Arama motoru optimizasyonu (SEO) , tıklama başına ödeme reklamcılığından çok farklıdır. Kullanıcıları veya tüketicileri web sitesine yönlendirme hedefi her ikisi için aynı iken; arama sonuçları için SEO’da anında sonuç beklemek mantıksız olacaktır. Aynı şekilde, Google Ads’e SEO ile aynı mantıkta yaklaşmak da fırsatların kaçmasına sebep olabilir!

SEO ve Google Ads İçin Sıralama

SEO ile organik arama sonuçlarında yüksek sıralarda çıkabilirsiniz fakat Google Ads ile ise bunu belirli bir maliyetle, ödeme yaparak SEO çalışmalarına oranla oldukça kısa sürede başarabilirsiniz. İçerik alaka düzeyi SEO’da kritik öneme sahiptir. Eğer sayfanız sitenizdeki içerikle ilgili  olmayan herhangi bir terim içeriyorsa sıralama alma şansınız çok azdır. Hiçbir web sitesi, markası ne kadar büyük ve tanınmış olursa olsun içerik ve sayfa alaka düzeyini benimsemeden başarılı olmayacaktır.

Organik sıralama büyük ölçüde arama yapan kişilerin amacına yönelik belirlenir. Örneğin, bir e ticaret sitesinde “botların nasıl parlatılacağı” gibi bilgilendirici bir cümle için sıralamada yükselmesi daha düşük olasılıktadır. Bu cümle için derecelendirme yapan moda blogları veya bu alanda eğitim veren sitelerdir.

Google Arama Motoru, verileri analiz ettikten 20 yıl sonra, arama yapanların kullandıkları anahtar kelimelere dayanarak beklentilerini de belirleme yoluna gitmiştir. Organik arama sonuçları bu ihtiyacı karşılamadığında, arama yapanların başka bir sonuç seçmek için geri dönme olasılıkları daha yüksektir. Buna karşılık, bu genel olarak arama yapan kullanıcıların arama motorundan daha az memnun olmasına yol açar.

Ücretli arama, ilgi düzeyi düşüklüğü Google’ın sayfa kalitesini ölçmesi ve reklamlarınızla içeriğiniz arasındaki alaka düzeyine karşılık gelen Kalite Puanınızı, bu da tıklama başına maliyeti etkiler. Ancak, teklifi artırmaya istekliyseniz, içerik organik aramada yer alamadığında, ücretli aramada yine de iyi bir sıralamada yer alabilir.

SEO ve Google Ads Dahili Bağlantılar

Alaka düzeyinin ötesinde, bir siteye başkalarının bağlantıları tarafından aktarılan otorite hala organik arama algoritmalarında merkezi bir rol oynamaktadır. Sitenizde, bir arama cümlesindeki rekabeti aşmak için gereken bağlantıların kalitesinden söz edilemezse, sıralaması daha düşük olacaktır.

Bağlantısız açılış sayfaları, diğer taraftan, belirli mesajlar daha geniş site kitlesi için uygun olmadığında tercih edilen yaklaşım açılış sayfaları olduğundan genellikle ücretli aramalarda iyi performans gösterir.

SEO ve Google Ads için dahili bağlantılar incelendiğinde; SEO için de önemlidir, ancak Google Ads için değildir. Sitenizin dahili bağlantı ve gezinme hiyerarşisi, hangi sayfaların daha değerli olduğunu arama motorlarına gösterir. Daha fazla bağlantı otoritesi, ana sayfadan veya üst bilgi ve alt bilgi gezinmesinden bağlanan sayfalara akar ve bu da onlara gelirleri sıralama ve artırmada daha fazla bir şans verir.

Tersine, açılış sayfaları sitenin geri kalanından kurtarılabilir ve yine de Google Ads’te iyi performans gösterebilir.

Girişlerin Görünmesi

Organik arama sonuçları küçülüyor. Bu, reklam verenler için daha iyi, ancak SEO için uygun değildir. Google arama sonuçlarındaki reklamlar, sayfada ilk ve son, bazen de organik sonuçların sağında yer almaktadır. Sıfır konumundaki Google’ın öne çıkan organik “yanıt kutusu” parçacıkları gibi içerikler de sayfaların aşağıya itilmesine neden oluyor.

Ancak, aynı cevap kutuları daha az site trafiğine de neden olabilir, çünkü arama sonuçlarında yanıtı okuyabilecekleri zaman arama yapanların istedikleri bilgiye ulaşmak için tıklama olasılığı daha düşüktür, çünkü zaten cevap kutularından arama sonuçlarına göre aradıkları şeyin cevabını herhangi bir site gezinmesine gerek duymadan öğrenmiş olmaktadırlar. Bu yüzden, reklamlar öne çıkan pasaj yerleşimi için uygun değildir.

Organik arama sonuçları daralıyor. Organik araştırmanın diğer bir tuhaflığı, Google’ın yapılandırılmış verilerin tutarsız kullanımıdır. Organik arama sonuçları listesinde görüntülenen içerik, arama motoru sayfadaki diğer kelimelerin, aramanın sorgusu ile daha alakalı olacağına karar vermedikçe genellikle o sayfanın başlık etiketine ve meta açıklamasına dayanır, ancak Google Ads’te  gösterilecek olan ifade sizin belirlediğiniz ifade olacaktır.

SEO ve Google Ads Maliyetleri

Google Ads, gösterimlerden tıklamalara ve gelire kadar anahtar kelimeyle izlenebilir . Hangi anahtar kelimelerin en fazla değeri sağladığını kolayca belirleyebilirsiniz. SEO’da durum böyle değildir. Google, güvenli arama sayesinde artık anahtar kelime ve dönüşüm arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmamaktadır. Organik arama pazarlamacıları Google ve Bing trafik verilerini bir anahtar kelime ile Google Arama Konsolu veya Bing Web Yöneticisi Araçları’nda görebilir, ancak bir analiz paketinde göremezler. Evet, Google Analytics’te organik anahtar kelimeler için bir rapor var, ancak verilerin yüzde 75 ila 95’i bu raporun dışında kalan sonuçlardan oluşuyor. Kalanlar da karar vermek için yeterli bir miktara karşılık gelmiyor.

Analytics platformları, arama motorlarından gelen tüm trafiğin organik olduğunu varsaydığından, SEO izleme için sayfaları etiketlemeniz gerekmez. CPC trafiğini, grup, kampanya ve diğer özelliklere göre izlemek için etiketlenmesi gerekir. Arama trafiğini segmentlere ayırmak faydalı olabilir, ancak etiketlerin yerleştirilmesi sırasında hatalar da yapılabilir ve dolaylı olarak bu durum veri kaybına neden olmaktadır.

SEO danışmanları önerilerde bulunur, genellikle geliştiriciler, tasarımcılar, metin yazarları ile birlikte gerekli çalışmaları yerine getirirler fakat biraz zaman alan bir çalışmadır. Öte yandan Google Ads uzmanı ise genelde açılış sayfaları ve izleme öğeleriyle ilgili yardıma ihtiyaçları vardır, ancak kampanya yapısını ve teklif vermeyi tamamen yönetebilirler. Böylece Google Ads SEO’dan daha hızlı yayınlanır.

Ücretli arama ile ilgili maliyet nihai ve en belirgin farktır. Kurumsal SEO bazılarının hayal ettiği gibi ücretsiz değildir. İçeriği, yapıyı ve diğer optimizasyonları analiz etmek ve uygulamak için devam eden önemli yatırımları gerektirir. Ücretli arama gideri daha açıktır: anahtar kelimeler için teklif vermek ve kampanyaları düzenlemek, ancak Google Ads yeterli miktarda harcama yaptığınızı varsayarak para ödemeniz gerekmeyen bir Google veya Bing çalışanının yardımından yararlanabilir.

Hangisi daha iyi?

SEO ile sayfanızın arama sonuçlarında görüntülenip görüntülenmeyeceğini veya bu listenin nasıl görüneceğini kontrol edemezsiniz. Fakat faydalar daha uzun vadelidir. Google Ads ile reklamın görünümü ve zamanlaması üzerinde daha fazla kontrol sahibi olursunuz, ancak her zaman ödeme yapmak zorundasınız.

SEO ve Google Ads aynı anda kullanırsanız, arama sonuçlarında görünürlüğü en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Bu yüzden birçok işletme her ikisini de beraber kullanma yoluna gidiyor.