SEO
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), oganik trafik elde etmek ve web sitelerinin arama sonuçlarında görünürlüğünü artırmak için yapılan pazarlama çalışmalarının bütünüdür.
Nereden Başlamalı?Görünür Olun!
İçerik veya ürünleriniz ile yılın her döneminde potansiyel müşterilerinize ulaşın.
Tasarruf Edin!
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ile reklam maliyetlerinizi düşürün.
Değer Katın!
Aramalarda üst sıralara çıkarak markanızı değerli kılın.
Dönüşümü Artırın!
Seo ile uyumlu arayüzle kullanıcı deneyiminizi arttırarak satışlarınızı katlayın.
Temel SEO için gerekli olan şey sadece biraz zaman ve sabırdır. Markalar genellikle rekabetçi olan anahtar kelimeler için çalışmalar yapmaktaıdr. Markanız için sağlam bir site içi optimizasyonu ve site dışı çalışmaları ile başarıya ulaşabilir ve organik trafiğinizi artırabilirsiniz. Kestirmeden giden işletmeler kısa vadeli sonuçlar elde edebilir, ancak çoğunlukla uzun vadede başarısız olurlar ve bunu düzeltmeleri çok zordur.
Peki, web sitenizi optimize etme konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz? Önce arama motorlarının nasıl çalıştığını ve SEO için gereken çeşitli teknikleri öğrenmelisiniz.
Gezinmeyi kolaylaştırmak için, sizi ilgilendiren bölümlere kolayca ulaşabilmeniz maksadıyla aşağıdaki bölümlerin her birini başlıklar halinde sıraladık.
Neler Yapıyoruz?SEO çalışmaları site içi SEO ve site dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılır. Site içi SEO, web sitenizin tasarımı ve yazılımı yanında özellikle halihazırda sahip olduğu içerikler üzerinde yapılan kapsamlı analiz ve çalışmaları kapsamaktadır. Site dışı SEO ise site dışından gelen linkler, görsel materyaller, sosyal medya, forumlar ve bloglar gibi çeşitli kaynaklar üzerinden siteye gelen referans bağlantı ve ziyaretçi akışını sağlayan çalışmaların tümüdür.
Site içi ve site dışı olarak yapılan çalışmalar sizlere detaylı olarak raporlanmaktadır. Yapılan raporlamalarda genel olarak Google Data Studio raporlama aracı kullanılmaktadır. Data studio ile raporlarınızı istediğiniz zaman istediğiniz yerde anlık olarak açıp kontrol edebilirsiniz. Yapılan çalışmaların kontrolünü ve etkisini Google araçları ile birlikte en doğru sonuçlarla inceleyebilirsiniz.
Teklif İsteyin01Yazılım Optimizasyonu
02İçerik Optimizasyonu
03Site Dışı SEO Çalışmaları
04Ölçümleme, Takip ve Raporlama
Kullandığımız Araçlardan Bazıları
Yazılım Optimizasyonu
Mevcut site yazılımınızın tüm sayfaları detaylı incelenir, arama motorlarına ve kullanıcı davranışlarına uygun olup olmadığı analiz edilerek sizlere raporlanır. Hazır bir eticaret çözümü veya içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, yazılımınızdaki gerekli güncellemeler, ilgili panellerde tarafımızdan gerçekleştirilir. Gerektiğinde, Mobitek bünyesinde geliştirilen uygun yazılım çözümleri önerilir.
İçerik Optimizasyonu
Mevcut site içerikleriniz detaylı olarak analiz edilerek sizlere raporlanır. Arama motorlarına uyumlu olmayan içeriklerimiz tekrardan revize edilerek uyumlu haline getirilir. Sitenize ziyaretçi getirecek anahtar kelimeler belirlenir ve çalışma yapılacak olan kelimeler ile birlikte yeni sayfa içerikleriniz oluşturulur. İçerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, gerekli güncellemeler tarafımızdan gerçekleştirilir.
Site Dışı SEO Çalışmaları
Site dışı seo çalışmaları arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamayı etkileyebilecek web sitenizin otoritesine etki eden optimizasyon çalışmalarını kapsar. Farklı web sitelerinden sitenize bağlantılar, makale/haber yazıları, sosyal medyada bahsedenler ve ilgili konu incelemeleri oluşturularak sitenize alınan referans bağlantılarıdır. Yapılacak olan çalışmalar neticesinde sitenizin arama motorlarındaki otoritesinin yükselmesi sağlanır.
Ölçümleme, Takip ve Raporlama
SEO çalışmalarının tüm aşamalarında, sitenizin ziyaretçi trafiği ve görünürlüğü günlük olarak takip edilir. Sıralamalardaki değişimler incelenerek iyileştirme çalışmaları yapılır. Çalışmalar trafik ve dönüşüm sağlayacak şekilde güncellenerek detaylı olarak raporlanır. Yapılacak olan raporlamalarda Google Data Studio kullanılmaktadır. Raporlama ve ölçümleme detaylarında ise yine Google'ın araçları olan analytics ve search console referans olarak alınmaktadır.
Mobitek Marketing Group olarak, markanızı ve hedeflerinizi doğru tanımlamak ilk önceliğimiz. Arama Motoru Pazarlaması alanında sizlere daha hızlı ve güvenilir bir hizmet sunabilmek için, 20 yıla yaklaşan sektörel tecrübelerimiz ışığında aşağıdaki adımları takip ediyoruz.
Başarı Hikayeleri
Vakit kaybetmeyin
Başarı Hikayelerimiz Arasına
Siz de Katılın!
Mobitek, Türkiye ve dünyada, veri odaklı dijital pazarlama çözümleri üreten entegre bir SEO ajansıdır. 20 yılı aşkın tecrübesi ve uzman kadrosuyla Mobitek, markalara performans ve çözüm odaklı pazarlama hizmetleri sunmaktadır.
Bizim için ne dediler?
"Mobitek ile işbirliğimizin 5. senesindeyiz. Başladığımız nokta ile şimdiki nokta arasındaki farkın olumlu yönde ciddi artış gösterdiğini söyleyebilirim. Konusunda uzman kişilerden ihtiyacımız olan her konuda destek alabiliyoruz. Mobitek ile çalışma alanlarımızı genişletip, birlikteliğimizi uzun yıllar devam ettireceğimizden şüphem yok.”
Eser Erkan
E-Commerce Director, saat&saat
Mobitek’ten AdWords ve Remarketing odaklı performans Pazarlama hizmeti alıyoruz. Benim için Mobitek’in özeti az laf çok iş! Birlikte çalışmaya başlamamızla birlikte çok hızlı bir şekilde reklam yönetimimizi yeniden düzenleyip yüksek ROI ortaya koymaya başladılar. Yenilikleri yakından takip edip hızlıca hayata geçirerek en güncel reklam modellerini kullanmamızı sağladılar. Temsilcileri ile kolayca iletişim kurabiliyor ve hızlıca bir kampanyayı hayata geçirebiliriyoruz. Aldığımız hizmetten son derece memnunuz!
İbrahim Tukan
E-Ticaret Müdürü, Tergan
Mobitek’ten AdWords ve SEO odaklı performans Pazarlama hizmeti alıyoruz. Mobitek ile çalışmaya başladıktan sonra tüm reklam modellerinde doğru hedef kitleye 2.5 ay gibi çok kısa bir sürede ulaştık. Branding için harcadığımız maliyetin kat ve kat fazlasını tam performans reklamlarından Mobitek ile elde ettik. SEO alanında ise asıl kategorimiz olan iç giyim aramalarında çıkmazken, birçok kelimede artık 1. sıradayız. Marka hariç organik trafiğimiz %300 oranında artış gösterdi ve aynı büyüme ivmesinde devam etmektedir. Online channel’da tüm rakiplerimizde artık yarış edebilir konumdayız. Teşekkürler Mobitek!
M. Levent Elmas
E-Commerce Manager, Lufian
Mobitek ile işbirliği çerçevesinde, e-ticaret platformumuza kattığı değerden oldukça memnunuz. Markamızın pazarlama faaliyetlerinin arttırılması ve daha doğru müşterilere ulaşma konularında da destek verdiler. Mobitek’e profesyonel destekleri ve güvenilir bir iş ortağı oldukları için teşekkürlerimizi sunarız.
Aydın Süha
Commercial Director, Loft
"Mobitek’ten SEO ve SEM alanında danışmanlık hizmetleri alıyoruz. Mobitek ile çalışmaya başlamadan önce e-ticaret faaliyeti gösterdiğimiz alanda , teknolojik anlamda doğru aksiyonları almakta ve maksimum ROI’ye ulaşmakta zorluk çekiyorduk. Mobitek ile çalıştıktan kısa bir süre sonra e-ticaret alanındaki cirolarımız da % 40 artış sağlarken, artık ROI seviyelerimizden 2 kat daha verimli sonuçlar elde etmeye başladık. Mobitek, performans pazarlama alanında ROI bazlı modelle çalışan ve hedeflerinize sizinle birlikte koşan ender ajanslardan…”
Gökhan Özkan
Dijital Ticaret ve Pazarlama Müdürü, Flormar
Sıkça Sorulan
Sorular
Dijital pazarlama, SEO ve online reklamcılık ile ilgili en çok merak edilenler
SEO, organik arama sonucunda web sitenize gelen trafiği miktarı ve kalitesini arttırmak amacıyla arama motorunda üst sıralarda yer almanızı sağlayacak çalışmaların tümüdür. İngilizce’deki karşılığı Search Engine Optimization olan bu kelimenin Türkçe karşılığı ise Arama Motoru Optimizasyonu’dur. SEO, site içi ve site dışı çalışmalar olarak iki gruba ayrılır.
SEO ile amaçlanan durum web sitesinin belirlenen anahtar kelimelerde arama motorlarında üst sıralara çıkarak daha fazla ziyaretsi sayısının arttırılmasıdır. Yapılan arama sonuçlarında kullanıcıların genel olarak ilk sıralarda bulunan siteleri tercih etmeleri yapılacak olan çalışmların geri dönüşlerini ve kalitesini arttırarak nitelikli dönüşüm elde etmemizi sağlamaktadır. Bu nedenle web ssitelerinin daha kullanılabilir ve ziyaretçilerin aradığı konuya daha hızlı yanıt verebilmek gerekmektedir.
Günümüzde arama motorları kullanıcıları için en iyi hizmeti sunmak istemekte. Bu nedenle de kullanıcılarına sorguları doğrultusunda en alakalı içeriği sunmaya özen göstermektedir. Google’ın sunduğu 200’den fazla sıralama faktörüne uygun olarak optimize çalışmalarını gerçekleştiren web siteleri organik arama sonuçlarında üst sıralarda listelenebilmektedir. Yapılacak olan site içi optimizasyonu ve site dışı çalışmalarıyla birlikte siteniz sıralama sonuçlarında daha üst noktalarda yer alacaktır. Ancak SEO’nun dinamik olduğu, sürekli gelişim ve değişim içerdiği unutulmamalıdır. Sık sık değişen arama motoru algoritmaları ve sıralama faktörlerine bağlı olarak SEO Hizmeti de her geçen gün kendisini geliştirmeye devam etmektedir.
SEO diğer bir deyişle arama motoru optimizasyonu, web sitelerinin başta Google olmak üzere arama motorlarında ilgili anahtar kelimelerde üst sıralarda yer almasına ve daha fazla ziyaretçi elde etmesine odaklanan bir dijital pazarlama stratejisidir. SEO çalışması ile web sitesinde gerekli optimizasyonlar uygulanarak site arama motorlarının belirlediği kriterlere uygun hale getirilir. Yapacağınız SEO çalışması ile elde edeceğiniz site sıralaması ne kadar yüksek olursa işletmeniz de arama motorlarında o oranda görünür olacak, trafik ve dönüşüm oranı da o doğrultuda artış gösterecektir.
Günümüzde arama motorları kullanıcıları için en iyi hizmeti sunmak istemekte bu nedenle de kullanıcılarına sorguları doğrultusunda en alakalı içeriği sunmaya özen göstermektedir. Google’ın sunduğu 200’den fazla sıralama faktörüne uygun olarak optimize çalışmalarını gerçekleştiren ve algoritmaları başarı ile atlatan web siteleri organik arama sonuçlarında üst sıralarda listelenebilmektedir. Ancak SEO’nun dinamik olduğu, sürekli gelişim ve değişim içerdiği unutulmamalıdır. Sık sık değişen arama motoru algoritmaları ve sıralama faktörlerine bağlı olarak SEO Hizmeti de her geçen gün kendisini geliştirmeye devam etmektedir.
Web siteniz sıralamada yükselme konusunda zorluk çekiyorsa, işe bir site içi SEO analizi ile başlamak isteyebilirsiniz. Web sitenizin eksikliklerini belirlemek için tam kapsamlı bir analize ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu sayede eksiklikleri giderebilir, hataları düzeltebilir ve sitenize daha sağlam bir altyapı sağlayabilirsiniz. Böyle bir denetim, web sitenizi hedefli anahtar kelimeleriniz için sıralamayı engelleyen, site iç ve dış alanlardaki aksaklıkların veya eksikliklerin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Analiz sürecinini çok daha verimli hale getirerek, temel teknik sorunları oldukça kolay bir şekilde tanımlamanıza yardımcı olabilecek SEO tarama araçları vardır. Bir web sitesinin sıralama yeteneğinde içeriği ve bağlantı profili de önemli bir rol oynar. Kaliteli içeriğe veya otoriter bağlantılara sahip değilseniz, oldukça rekabetçi arama sonuçlarında iyi bir sıralamaya sahip olmanız zor olacaktır. Site içi SEO analizleri ile birlikte yapılacak olan yazılımsal düzenlemeler sıralama sonuçlarında sitenizi daha üst noktalara taşıyacaktır.
Bir başlık etiketi (title tag), arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) bulunabilen tıklanabilir başlığı oluşturan etiket yapısıdır. Başlık etiketi, arama-tıklama oranı için son derece önemlidir. Arama yapan bir kullanıcının sayfanız hakkında okuyacağı ilk şeydir ve dikkatlerini çekmeleri ve sitenize tıklarlarsa aradıklarını bulmaları konusunda onları ikna etmek için çok az zamana sahipsinizdir.
Başlık etiketleri yazmak için bazı ipuçları:
Meta açıklama etiketi (bir web sayfasının içeriğini arama yapan kullanıcıya açıklayan etiket yapısıdır. Description, arama motorunun sonuç sayfalarında (SERP’ler), bir arama listesinin başlığı ve URL’sinin altında bulunabilir. Description, bir sıralama kriteri olmamakla birlikte, SEO açısından önemli bir rol oynar. İlgili, iyi yazılmış, uygun bir açıklama sağlarsanız; arama sonuçlarının tıklama oranı büyük olasılıkla daha yüksek olacaktır. Bu, tıklama oranının bir arama sıralaması faktörü olması nedeniyle, daha yüksek bir trafik payına ve arama sıralamasında potansiyel bir iyileşmeye yol açacaktır.
Açıklama etiketleri yazmak için bazı ipuçları:
Meta keywords (anahtar kelime) etiketleri web sayfalarının alakalı olduğu anahtar kelimelere ilişkin arama motorlarına yön göstermek için tasarlanmış etiket yapısıdır. 2009 yılında hem Google hem de Yahoo, keywords etiketini kullanmadıklarını açıkladılar. 2014 de ise Bing de kullanmadığını açıkladı.
Heading başlık etiketi (heading tag), bir web sayfasındaki her başlığın önem seviyesini belirten HTML kodudur. Büyükten küçüğe 6 farklı başlık kullanabilirsiniz: H1, H2, H3, H4, H5, H6. Genel olarak bir makale, kategori, ürün veya hizmetin adı genellikle en belirgin ve önemli başlık olan H1 olarak tanımlanır.
Bir web sayfasının optimizasyonunda başlıklar önemli bir rol oynar. SEO açısından, web sayfasının ana temasını belirten, yalnızca bir adet H1 etiketi kullanmanız gerekir. Diğer tüm alt başlıklar önem seviyelerine bağlı olarak H2-H6 arasındaki başlık etiketlerini kullanmalıdır. Optimizasyon açısından birden fazla H2-H6 etiketi kullanmakta herhangi bir problem yoktur.
Google, arama yapan kullanıcıların daha güvenli bir web deneyimi yaşamsı için web yöneticilerine web sitelerini güvenceye alması konusunda uyarıyor. Google’da arama yapan kullanıcıların, görüntülenen sonuçlara güvenmeleri, gelecekte Google arama motorunu kullanmaya devam etme olasılıkları daha yüksek olacaktır.
Potansiyel müşteriler çevrimiçi bir ürün veya hizmet satın aldıklarında, ilgili sitenin güvenli olması, ssl sertifikasının olması işlemleri tamamlaması açısından daha olası ve daha güven vericidir.
Web yöneticilerini web sitelerinin güvenliğini sağlamasına teşvik etmek için Google, SSL’yi bir SEO faktörü olarak algoritmasına entegre etmiştir. SSL sertifikası olan web siteleri, bu sertifikaya sahip olmayanlara göre arama sonuçlarında daha fazla avantaj sahibi olacaklardır. Bu sertifikaya sahip olmak SEO açısından çok büyük bir etkiye sahip olmasa da diğer tüm faktörlerle birleştiğinde bir adım öne çıkmanızı sağlayacaktır.
Link inşası diğer web sitelerinden kendi sitenize link/bağlantı edinme sürecidir. Site dışı link inşası, bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarında görünürlüğünü arttırmak için önemli bir etkendir.
Bir web sitesine ve/veya web sayfasına gelen bağlantıların sayısı ve kalitesi, SEO için bir numaralı etken olduğu herkesçe kabul edilmektedir.
Web sitenize kaliteli bağlantılar almak için sağlam bir stratejiniz olmalıdır. Kaliteli içerikler ile kaliteli web sitelerinden bağlantılar edinebilirsiniz.
Her gün Google’dan milyarlarca arama yapılıyor. Peki Google, insanların aradıklarına yanıt olarak hangi sayfaların döndürüleceğini nasıl belirliyor?
Google, arama yapan kişinin sorgusuyla alakalı yüksek kaliteli, alakalı bilgiler içeren sayfaları döndürüyor. Google'ın algoritması, web sitenizin içeriğini tarayarak, içerdiği anahtar kelimelere ve diğer faktörlere (sıralama sinyalleri olarak bilinir) dayalı olarak bu içeriğin arama yapan kişinin aradığı şeyle alakalı olup olmadığını değerlendirerek alaka düzeyini belirler.
Başarılı bir SEO stratejisi için SEO çalışmalarını iki gruba ayırabilirsiniz: On page SEO: Tüm SEO stratejileri web sitenizde gerçekleşir. On page SEO, sıralamalarınızı iyileştirmek için içerik oluşturmakla ilgilidir. Hedeflediğiniz anahtar kelimeleri sayfalarınıza ve içeriğinize dahil etmek, düzenli olarak kaliteli içerik yazmak, bu faktörlerin yanı sıra meta etiketlerinizin ve başlıklarınızın anahtar kelime açısından zengin ve iyi yazılmış olmalıdır.
Off page SEO: Tüm SEO stratejileri web sitenizin dışında, web sayfanızın farklı portallarda tanıtılması işlemidir. Off page SEO başarısının ayrılmaz bir parçasıdır.
Hem on page (site içi) hem de off page (site dışı) SEO, sitenizi kullanıcılar ve arama motorları için daha kolay ve güvenilir hale getirmeyi amaçlar. Hedeflenen kullanıcı için özel olarak oluşturulan kaliteli içerik, site trafiğinizi artırarak, site otoritenize katkıda bulunur.
Başka bir ifadeyle SEO, içeriğinizin en iyi sonuç olduğunu arama motorlarına göstermektir. Kullanıcılarına en iyi, en alakalı sonuçları göstermektir.
Sayfa Hızı (Page Speed), bir web sayfasının içeriğinin ne kadar hızlı yüklendiğinin ölçüsüdür. Bir web sitesinde bulunan sayfaların her biri, sayfa içeriğinde bulunan görsel ya da script’lere bağlı olarak birbirinden farklı hızlara sahip olabilmektedir. Google, 2010 yılından bu yana masaüstü aramalar için, Temmuz 2018’den beri ise mobil aramalar için sayfa hızını bir sıralama faktörü olarak kabul etmektedir.
Yapılan testler sonucunda 1 saniyelik bir web sayfasının yüklenme süresi ile 5 saniyelik bir sayfanın yüklenme süresi arasındaki fark, kullanıcının %90 oranında web sitesinden ayrılma ihtimalini artırıyor. Dolayısıyla, sayfa hızı hem desktop hem de mobil için önemli bir sıralama faktörü olarak karşımıza çıkıyor.
Google PageSpeed araçlarından biri olan PageSpeed Insights (PSI), bir sayfanın hem mobil hem de masaüstü cihazlardaki performansını raporlarken, optimizasyon önerileri de sunar. Bunu yaparken PSI, bir sayfa hakkında hem laboratuvar hem de saha verilerini sağlamaktadır. Sahibi olduğunuz ya da profesyonel hizmet vermekte olduğunuz web sitesi için PSI ve diğer PageSpeed araçlarını kullanarak sayfa hızı performansınızı ölçümleyebilirsiniz.
Eğer siz de web sitenizin sayfa hızı optimizasyonuna ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, fark yaratacak birkaç uygulamayı sizler için listeledik.
Sayfa Hızı Optimizasyonu:
Günümüzde, tüm arama sorgularının %60’ından fazlası mobil cihazlardan yapılmakta. Bu nedenle Google, mümkün olan en iyi arama deneyimini sunmak için mobil kullanılabilirliklerini geliştiren web sitelerini daha tercih edilebilir görmektedir.
Aramaların çoğunluğunun artık mobil tabanlı olduğundan, Google dizinlerini mobil öncelikli oluşturmaya başlamıştır. Google, Search Console aracılığıyla site sahiplerini sitelerinin mobil öncelikli dizine eklenmeye geçirdiği tarih konusunda bilgilendirmektedir.
Daha iyi bir mobil uyumluluğa sahip olmak için yapılabilecek birkaç şey var. En yaygın yöntem, tarayıcının boyutuna göre ayarlayacak duyarlı tasarımlar (Responsive Web Design - RWD) oluşturmasıdır. Diğer yöntem ise siteler görüntülenecek platforma göre sitenin her iki farklı versiyonuna da sahip olurlar ve sunucular cihazı tanıyarak ilgili tasarımı kullanıcıya sunarlar, fakat bu yöntemin yerini 2010’dan bu yana responsive tasarımlar almaya başlamıştır.
Responsive tasarımın avantajları
Yapılandırılmış veri, arama motorlarının web sitenizdeki içeriği daha iyi anlamasına yardımcı olması için kullanılan standart bir biçimdir ve Schema.org, Google, Bing, Yandex ve Yahoo işbirliğiyle oluşturulmuştur.
Yapılandırılmış verilerin arama sıralamanızı iyileştirebileceğine dair kesin bir kanıt bulunmamakla birlikte, tıklama oranının artmasına yardımcı olması söz konusudur. Çünkü, yapılandırılmış veriye Google tarafından özel arama sonuçlarında yer verilmektedir. Örneğin, yapılandırılmış veri içeren bir yemek tarifi sayfası, arama sonuçlarında grafiksel veriler şeklinde gösterilebilir, bu da kullanıcıların web sayfasıyla etkileşime girme ihtimaline olumlu katkı sağlayabilmektedir.
Mobil sayfaların yüklenme hızı da SEO açısından önemlidir. Google, Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP - Accelerated Mobile Pages) adlı projeye 2015’te destek vermeye başlamış ve bu çerçevede 2016 yılından itibaren AMP listelerini mobil arama sonuçlarına entegre etmeye başlamıştır.
AMP ve responsive tasarımın birbirinden farklı avantajları ve dezavantajları vardır. RWD, optimum kullanıcı deneyimi sağlamak için tasarlanırken, AMP, sayfa düzenini kaybetmeden hızlı yüklenen sayfalar için tasarlanmıştır. Gereksinimlere göre AMP ve RWD arasında seçim yapılabilir.
URL’ler, arama yapan bir kullanıcının ilk göreceği alanda yer almaktadır ve kullanıcı deneyimi perspektifinden bakıldığında, basit, okunması kolay ve site hiyerarşisine uygun URL yapılarının tercih edilmesi büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda URL yapıları web sitenizin arama sıralamasını da etkileyebilme özelliğine sahiptir. Bu doğrultuda dikkat edilmesi gereken bazı noktaları şöyle sıralayabiliriz:
Site içi linklemenin önemini anlamak için, “link juice” kavramından bahsetmek gerekir. Link juice, bir web sayfasından diğerine veya bir web sitesinden diğerine linklemeler ile aktarılan otorite veya değerdir. Dolayısıyla, site içi veya dışındaki her bağlantıda aktarılan belirli bir değer vardır.
Web siteniz için içerik oluşturduğunuzda, sitenizde bu içeriğe bağlanmaya uygun başka web sayfaları olup olmadığını araştırmanız, eğer varsa linklemeniz pek çok açıdan fayda sağlayacaktır. Bu çalışma, “link juice” akışını destekleyecektir ve aynı zamanda kullanıcılara web sitenizdeki diğer alakalı bilgilere erişim imkanı, dolayısıyla kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Bu çalışma, site dışında da uygulanarak diğer web sitelerinden değer aktarımı sağlanabilmektedir.
Site dışı SEO, bir web sitesinin arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmek amacıyla web sitesi dışında gerçekleştirilen faaliyetler olarak tanımlanmaktadır. Site dışı SEO denildiğinde genelde akla backlink gelse de aynı zamanda içerik pazarlaması, podcastler, sosyal medya, Youtube SEO çalışması gibi birçok faktörü de içerisinde barındırmaktadır.
Site dışı SEO, başarılı bir site içi çalışma sonrasında gücünüzü artırmak, varlığınızı başka platformlar aracılığı ile de göstermek ve rekabet gücünüzü artırmak için başvuracağınız ilk yöntemdir. Site dışı SEO denildiğinde ilk akla gelen backlink (Geri bağlantı) kısaca bir web sitesi sayfalarından başka bir web sitesine giden bağlantılardır. Bu bağlantılar arama motorlarına içeriğinizin değerli ve güvenilir olduğuna dair referans olunduğunu belirtir. Güvenilir, sitenizle alakalı, yüksek kaliteli sitelerden alacağınız backlinkler ile rekabetçi arama terimlerinde üst sıralarda yer alma şansınızı artırabilirsiniz ancak site dışı SEO’ nun backlinkten ibaret olmadığını unutmamalı ve diğer site dışı faktörler için gereken stratejileri oluşturmalısınız. Site dışı SEO ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve site dışı SEO stratejilerinizi nasıl oluşturacağınıza dair tüm detaylara Site Dışı SEO Nedir? Nasıl Yapılır? içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Arama motorlarının göz önünde bulundurduğu bir diğer faktör, bağlantının yerleştirildiği konumdur. Bu, web sitenize bağlantı sağlayan web sitesinden ne kadar ağırlık veya “link juice” kazanılacağı konusunda belirleyici bir rol oynar. Geçmişte link satan web siteleriyle ilgili kötüye kullanım nedeniyle artık altbilgi ve kenar çubuğu bağlantıları önceden olduğu kadar ağırlık kazandırmaz.
Web sayfasının gövdesi veya içeriğindeki linkler genellikle daha büyük öneme sahiptir ve onlara verilen ağırlık daha fazladır. Bağlantının içerik içinde ne kadar önemliyse, elde edilen ağırlık ve otoritenin o kadar yüksek olaacğı da yaygın olarak kabul edilmektedir.
İçerik Optimizasyonu: Bir web sitesi için en önemli SEO faktörü şüphesiz ki içeriktir. Bir sayfada yer alan içerik o sayfanın arama sonuçlarındaki konumu üzerinde en önemli söz sahibidir. Kullanıcılara sorgusu ile en alakalı, faydalı, kaliteli ve özgün içerikleri sunmalı diğer bir deyişle “içerik kraldır” sözünden yola çıkarak harika içeriklere sahip olmalısınız. İçeriğin yalnızca sitenize eklenecek bir yazıdan ibaret olduğu yanılgısı ile hareket etmemelisiniz, SEO içerikleri aşağıdaki türlerden herhangi birisi şeklinde karşınıza çıkabilir;
Gelişigüzel oluşturacağınız kaliteli olmayan içerikler sitenize yarardan ziyade zarar getirerek sitenizin zayıf veya yinelenen içerik cezaları almasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda içeriklerinizin okuyucuya fayda sağlayacak bilgileri içermemesi de hedef müşterilerinizi kaybetmenize neden olacaktır. Bu nedenle, insanların okumaktan zevk alacağı SEO dostu içerikleri tutarlı bir şekilde yazabilmek önemlidir. SEO içerik stratejinizi geliştirmek ve yüksek kaliteli içerikler elde etmek için;
Bağlantı metni (anchor text), bir kullanıcıyı web sayfasındaki farklı bir web sayfasına yönlendiren, tıklanabilir vurgulanan köprü metnidir. Web sitelerinin size nasıl link verdiği, arama motoru algoritmalarında bir fark yaratır ve bağlantı metni bu denklemin bir parçasıdır. Arama motorları, metni bir web sayfasının belirli arama ifadeleriyle alaka düzeyinin bir işareti olarak değerlendirirler.
Örneğin bir moda bloğunda “Mavi Ayakkabılar” bağlantı metni ile bağlantı kurmak, web sitenizin “mavi ayakkabılar” ile alakalı olması gerektiğini arama motorlarına gösterir.
Geçmişte, web sitenize belirli anahtar kelimeler içeren bağlantılarınız arttıkça, o anahtar kelime için daha yüksek bir olasılıkla yukarılarda yer alıyordunuz. Hala bunun belli miktarda etkisi var, ancak anahtar kelimeler içeren bağlantılarınızın yüksek bir yüzdesine sahip olmanız, arama motorlarınca sonuçları değiştirmeye yönelik eylemde bulunduğunuz yönünde şüphe uyandıracaktır.
Doğal bir bağlantı profili genellikle bir web sitesinin marka adını içeren bir metni birbirine bağlayan bir bağlantı metni varyasyonlarına sahip karışımı içerir.