DoFollow ve NoFollow nedir?

DoFollow ve NoFollow nedir?

Bağlanmak, başka bir siteye veya sitenize bağlı olup olmadığınızı belirlemek, SEO’nun (arama motoru optimizasyonu) önemli bir parçasıdır. Bir sitenin bağlantıları ne şekilde elde ettiği önemlidir, çünkü arama motorlarının bu linkleri nasıl ele aldığını da belirleyebilir. Özellikle burada, bir sitenin bağlantıları içinde etiketleme NoFollow kullanıp kullanmadığından bahsediyoruz.

NoFollow ve DoFollow ne anlama geliyor?

Blogunuzda, kenar çubuğunuzda, makale içeriğinizde veya bir yorumda bir bağlantı oluşturduğunuzda, buna benzer düzenli bir bağlantı kodlanacak (açık bir şekilde URL ve bağlantı metni size ait olacaktır):

<a href=http://www.mobitek.com> Mobitek ile e-ticaret potansiyelinizi artırın </a>

Eğer bir link NoFollow olarak etiketlenmişse, şu şekilde gözükecektir:

<a href=“http://www.mobitek.com” rel=“nofollow”> Mobitek ile e-ticaret potansiyelinizi artırın </a>

Bağlantıyı NoFollow olarak tanımlayan kısım rel = ”nofollow” dur. Bunu çıkarırsanız, bağlantı DoFollow olmuş olur. Gerçekte bir DoFollow diye bir etiket yoktur. NoFollow etiketinin yokluğu linki doğal yoldan DoFollow yapar.

Bir blog veya web sitesi NoFollow etiketini kullanmıyorsa, arama motorları bağlantıyı kabul eder; eğer bir site NoFollow etiketini kullanıyorsa, arama motorları bağlantıyı kabul etmez. Bu neden önemlidir? Önceki makalelerimizin birisinde, Google pagerank’i açıkladık. Temel olarak, yüksek pagerank içeren bir sitenin size bağlanması durumunda Google, yetkinizi ve sırayla da pagerank’inizi artırır. Bu bağlantılar doğrudan yazdığınız bir şeye veya yorumlarda bırakılan bağlantılara bağlanabilir (çünkü çoğu yorumlama formu URL’nizi eklemenize izin verir). Peki ya yüksek sayfalı siteye sahip site NoFollow etiketini kullanıyorsa ve bu şekilde sizinle geri bağlantıyı paylaşmıyorsa? Bu durumda Google sitenin size bağlandığı gerçeğini görmezden gelir ve otorite artışı kazanamaz ve pagerank alamazsınız. Bu nedenle DoFollow blogları veya web siteleriyle etkileşimde bulunmak tercih edilmektedir.

Blogunuz DoFollow mu yapıyor?

Çoğu web sitesinde NoFollow etiketi otomatik olarak etkindir.

NoFollow etiketlemesi kullanmazsanız, okuyucularınız bunu takdir edecektir. Topluluğuna değer verdiğini göstermenin bir yolu DoFollow kullanmaktır. Yine de her şey gibi, bir DoFollow sitesi olmanın mutlak bir dezavantajı vardır. Spam gönderenlerin yorum ve bağlantıları olan bir DoFollow blogu bundan zarar görebilir. Bir DoFollow sitesi olmayı seçerseniz, spam yorumlarında bir artış olabileceğini ve spam içerikli öğelerin filtrelenmesinin daha uzun sürebileceğini unutmayın.

Ne zaman NoFollow etiketini kullanmayı düşünmelisiniz?

Her bağlantı eşit etki yaratmaz. Her sitenin daha az önemli olan veya değişmeyen sayfalara bağlantısı (örneğin, bir site haritası veya Hakkımda sayfası) vardır. Bu bağlantılar için NoFollow etiketini kullanın. Düşük öncelikli bağlantılara ek olarak, Google güvenilmeyen içerik ve ücretli bağlantılar için NoFollow etiketini kullanmanızı önerir. Sitenizde metin linkli reklamlar varsa, NoFollow olarak etiketlendiklerinden emin olun.