Dönüşüm (Conversion) Nedir?

Dönüşüm (Conversion) Nedir?

Gördüğümüz, girip işlemler yaptığımız ya da en basitinden bir şeylere ulaşmak için baktığımız her dijital mecranın oluşmasının bir sebebi vardır. Bu sebebi çoğu web sitesi için kar elde etmeye bağlayabiliriz ancak bununla sınırlı kalmayarak, bu web sitelerini oluşturanların her şekilde bir sebebi ve ulaşmak istediği bir hedefi olacağını söyleyebiliriz.

Örneğin, bir web sitesinde yayınlanan içeriklerinizin okunmasını istiyorsunuz, hedefiniz bu. Bu hedefe ulaşmak için okuyucularınıza yardımcı olacak bir şeyler yapmalısınız. İnsanların sizin içeriklerinizi bulup incelemesini bekleyemezsiniz. Bu yüzden, hedeflere ulaşma konusunda web sitesi sahiplerinin ne yapacaklarını ve ne konumda olduklarını görmek için bir takip aracına ihtiyaçları oluyor. Bu ihtiyacı karşılayan kavram ise dönüşümdür. Bu yazımızda “Dönüşüm (Conversion) nedir?” sorusuna cevap vererek dönüşümün bahsettiğimiz hedeflere ulaşılması konusunda nasıl bir yardımı olduğunu göreceğiz.

Dönüşüm ve Dönüşüm Oranı

Dönüşüm yani “conversion” kavramı, dijital anlamda koyulan hedeflerin ne denli gerçekleştiğini ifade eden bir orandır. Keza verdiğimiz örneğin yanı sıra, e-ticaret sitenizdeki ürünlerin satın alınması ya da hedefinize bağlı olarak kullanıcıların web sitenize üye olması gibi durumlar birer dönüşüm hedefi olarak gösterilebilir. Web sitesi sahipleri, bu hedeflerinin ne derece gerçekleştiğini görebilmek için sadece başarılı bir şekilde bu işlemleri yapan kullanıcı sayısını baz almazlar. Bu başarıyı görebilmek için conversion rate yani dönüşüm oranını referans alırlar. Bu oran sayesinden dijital dünyada ticari hedeflerinizin ne kadar başarılı bir şekilde gerçekleştiği ölçebilirsiniz.

Conversion Rate Hesaplaması

Dönüşüm oranını anlamak için en etkili yol, konuyu bir e-ticaret sitesi üzerinden analiz etmektir. Örneğin, elinizde kıyafet satan bir e-ticaret siteniz var. Normal olarak dönüşüm hedefiniz, sitenize gelen ziyaretçilerin alışveriş yapmasını ve kıyafet satın almasını istemek olacaktır. Bunun için de sitenizi ziyaret eden kişilerden yüzde kaçının alışveriş yaptığına bakmanız gerekir. Bu şekilde dönüşüm oranınızı hesaplayabilir ve hedefinizde ne kadar başarılı olduğunuzu ölçebilirsiniz. Sadece satışla alakalı değil, birçok farklı hedef için dönüşüm oranına bakılabilir. Örneğin, web sitenize gelen kişilerin kaçının sitenize üye olduğuna bakarak bu hedefte ne kadar başarılı olduğunuzu görebilirsiniz. Peki, bu oran neyi gösterir?

E-Ticaret konusunda uzman kişiler, “Dönüşüm oranı hesaplamaları sonucunda çıkan rakamların ideal çizginin altında olmasının başarısızlık anlamına geldiğini” söylemektedir. Eğer dönüşüm oranınız bu şekilde düşük çıkıyorsa, pazarlama konusunda yanlış bir şekilde uyguladığınız stratejiler var demektir. Bunun bir sonucu olarak, pazarlama stratejilerinizi yeniden değerlendirebilir ve dönüşüm oranlarınızı arttıracak adımlar atabilirsiniz. Bu sayede sitenizi ziyaret eden kullanıcıların hedeflerinizi gerçekleştirmesini kolaylaştırmış olursunuz. Bu noktada dönüşüm oranlarını etkileyen faktörlerin neler olduğunu bilmekte fayda var.

E-Ticaret Dönüşüm Oranını Etkileyen Faktörler

Bu kısma kadar dönüşüm ve dönüşüm oranı kavramlarının çoğunlukla e-ticaret konusunda önemli bir yere sahip olduğunu anlamışsınızdır. Bu alan dışında da yararlı bir şekilde kullanılabileceğini aklımızdan çıkarmadan e-ticaret alanında dönüşüm oranlarını etkileyen faktörleri birkaç madde şeklinde sıralayabiliriz. Faktörler şu şekildedir:

  • E-Ticaret sitesinin teknik problemleri olması,
  • E-Ticaret sitesinin mobil uyumlu olmaması,
  • Sitedeki ödeme sistemlerinin hata vermesi ya da ödeme seçeneklerinin az olması,
  • Sitede bulunan sepet kısmının düzgün çalışmaması,
  • Desteklenmeyen cihazlardaki çözünürlüğün kötü olması,
  • Sitede bulunan ürünlerin detaylı bir şekilde anlatılmaması,
  • Sitede bulunan ürünlerin görselleri, fiyatları ve durumları,
  • Anlaşmalı kargo şirketlerinin yüksek kargo ve kapıda ödeme ücreti sunması,
  • Teslimat tarihlerinin belirsiz ya da geç olması,
  • İptal veya iade süreçlerinde yaşanan aksaklıklar,
  • Siteye üye olmanın zorunlu kılınması ve bu süreçte detaylı kişisel bilgiler istenmesi.

Bahsettiğimiz faktörlerin her biri, tek başına ya da birlikte sitenizdeki dönüşüm oranlarını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu noktada, dönüşüm oranınızın nasıl yükseltilebileceğini merak ediyor olabilirsiniz.

Conversion Rate Nasıl Yükseltilir?

Dönüşüm oranlarının arttırılması, etki faktörlerinden ötürü birçok farklı stratejiyle birlikte yapılabilir. Bunlardan belki de en önemlisi web sitenizin tasarımı ile alakalı olabilir. Verdiğiniz reklamlar aracılığı ile sitenize gelen kullanıcılar, tasarımınızdan ötürü güvenlik endişeleri yaşayabilir ya da üyelik veya satın alma gibi işlemleri zor bulabilir. Web sitenizi bu gibi teknik ve görsel açılardan geliştirmek, sitenize gelen trafiğin hedefleriniz doğrultusunda hareket etmesine yardımcı olacaktır.

Verdiğiniz reklamlardan sitenize gelen kullanıcılar dönüşümün oluşmasında göz ardı edilmeyecek bir etkendir. Bu yüzden reklamlar ve bu reklamların içeriğindeki metinler ve anahtar kelimeler oldukça önemlidir. Eğer bu açıdan dönüşüm oranlarınızı yükseltmek istiyorsanız, anahtar kelimelerinizi ve reklam metinlerinizi hedeflerinizle daha uyumlu bir hale getirmeniz gerekir. Bu etmenler hedeflerinizle, örneğin satacağınız ürünlerle alakalı değilse dönüşüm oranlarınız düşük olacaktır.

Sitenizde yapılacak üye olma veya satın alma gibi işlemler için bir teşekkür sayfası oluşturmak da dönüşüm oranlarınızın yükselmesine yardımcı olacaktır. Teşekkür sayfasını, kullanıcılar belirlediğiniz hedefleri tamamladıktan sonra ekrana gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Bunun dışında ek olarak farklı başlıklar altında dönüşüm optimizasyonu ve dönüşüm kodunu inceleyeceğiz.

Dönüşüm Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

CRO olarak bilinen dönüşüm oranı optimizasyonu, web sitenizde dönüşüm oranlarını düşürecek etmenlerin kaldırılmasını kapsamaktadır. Doğru bir optimizasyon yapılabilmesi için web sitenizde dönüşüm oranlarını düşüren etmenlerin doğru bir şekilde saptanması gerekir. Bunları saptamanıza yarayacak araçları efektif bir şekilde kullanmak, optimizasyon için en sağlıklı ölçümleri yapabilmenizi sağlamaktadır. Ancak öncelikli olarak dönüşüm oranı optimizasyonu yapabilmek için dönüşüm hedeflerinizi kesin olarak belirlemeniz gerekir. Örnek olarak, eğer sahip olduğunuz ürünleri çevrim içi olarak satıyorsanız dönüşüm hedefiniz, kullanıcıların bu ürünleri sepetlerine eklemesi ve satın alım işlemlerini gerçekleştirmesidir. E-Ticaret konusunda genel olarak ortak dönüşüm hedefi bu şekildedir.

Bu adımdan sonra optimizasyon konusunda hangi bölümlerde iyileştirmeler yapacağınızı belirlemelisiniz. Doğal olarak önceliği iyi bir dönüşüm oranı verebilecek bölümlere vereceksinizdir. Örnek olarak, web sitenizdeki bir ürün çok fazla görüntüleniyordur yani çok trafik alıyordur ancak buna oranla çok az satılıyordur. İlk optimizasyonlarınızı bu tür bölümlerde yapmalısınız. Bu bölümlerde çalışmalar yapmak, optimizasyon işlemlerinizin işe yarayıp yaramadığı konusunda hızlı geri dönüşler elde etmenizi sağlar. Bunun dışında sitenize trafik çeken reklamlarınızda, hangilerinin daha çok hangilerinin daha az trafik getirdiğini inceleyerek bütçenizi daha çok trafik çeken reklamlarınıza kaydırmanızın da iyi bir etkisi olacaktır.

Dönüşüm Kodu (Conversion Pixel) Nedir?

Dönüşüm kodu, optimizasyon işlemlerinizde dönüşüm hedeflerinizle alakalı etkileşimleri görebileceğiniz bir araçtır. Bu aracın özelliği, sadece satın alma ya da üye olma gibi hedef tamamlama aksiyonlarını değil, kullanıcıların web sitenizde gerçekleştirdiği bütün aksiyonları takip etmesidir. Örneğin, web sitenize gelen bir kullanıcının hangi sayfalarda daha fazla zaman geçirdiğini bu kod sayesinde görebilirsiniz. Bu şekilde hedeflerinizi tamamlayacak kullanıcıların yanında size doğrudan kar getirmese de web siteniz ve sizin hakkında daha çok bilgisi olacak değerli kullanıcıları da tespit edebilirsiniz.

Dönüşüm kodu bu yolla, sitenizde yaptığınız optimizasyonlar sonucu hangi hareketlerinizi işe yarayıp hangilerinin işe yaramadığını da takip etmenizi sağlar. Dönüşüm kodu ile birlikte web sitenize gelen trafiği izlemek, bütçenizi hangi alanlara hangi şekillerde dağıtabileceğinizi de gösterecektir. Bu sayede bütçenizi de doğru bir şekilde kullanmış olacaksınız.