Screaming Frog Nedir?

Screaming Frog Nedir?

Screaming Frog, SEO çalışmalarında kullanılan araçlardan biridir. SEO çalışmaları günümüzde son derece popülerdir. İnternet kullanıcılarının dijital dünyada artan sayısı ve eylemleri SEO çalışmalarının önemli bir ihtiyaca dönüşmesinde etkili olmuştur. Screaming Frog gibi araçları kullanarak SEO yapmak firmaları ve markaları rakiplerinin bir adım önüne taşımakta etkilidir.

Site içi denetim ve optimizasyon yapmak isteyenler yaygın olarak Screaming Frog kullanmayı tercih eder. Çünkü bu araç ile web sitelerini taramak ve teknik SEO hatalarını belirlemek oldukça kolaydır. SEO çalışmaları için önemli olan değerleri denetlenmek, grafik raporlarının çıktısını almak, harici linkleri incelemek, teknik hataların belirlenmesi ve tespit edilen hataları çözüme kavuşturmak Screaming Frog ile yapılabilecekler arasında yer alır.

Kendi web sitenizin yanı sıra rakiplerinizi de analiz edebilen ve SEO çalışmalarını en ideal şekilde yürütme imkanı sunan Screaming Frog ile ilgili merak edilen diğer detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Screaming Frog SEO Spider Ne İşe Yarar?

Screaming Frog SEO Spider, arama motoru botlarının web sitelerini kolay bir şekilde taraması ve dizine eklemesi için site yapısını iyileştirir. Screaming Frog, Google tarayıcılarına benzer şekilde çalışır.

Son derece işlevsel olan Screaming Frog SEO Spider’ın ücretsiz ve de ücretli sürümü bulunur. Ücretsiz sürümünde tarama limiti 500 URL’dir. Ücretli sürümü ile Google Analytics entegrasyonu gibi çok daha gelişmiş özelliklere erişilebilir. Apple, Google, Amazon ve Disney gibi dev şirketler Screaming Frog SEO Spider kullanıcıları arasındadır.

Screaming Frog SEO Spider ile aşağıdaki temel işlevler gerçekleştirilebilir.

  • Bozuk linkleri aramak
  • Kalıcı ve geçici yönlendirme aramaları yapmak
  • Meta verilerini analiz etmek
  • XML site haritası oluşturmak
  • AMP Taraması ve doğrulaması
  • Yinelenen içerik aramalarını yapmak
  • Site mimarisini analiz etmek
  • txt dosyasını ve diğer yönergeleri incelemek

SEO Spider birçok amaç için kullanılabilir. Yönlendirme döngülerinden tarama derinliğine kadar birçok noktaya hakim olmayı kolaylaştırır.

  • Sonuçların gerçek zamanlı analiz edilmesine olanak sağlar.
  • URL yapısının ve dahili bağlantının değerlendirilebilmesi için site mimarisini görselleştirir.
  • Meta açıklama, URL ve sayfa başlığı gibi site içi önemli SEO ögelerini tabloya aktarır.
  • Güvenli olmayan formları ve sayfaları keşfeder.
  • Sunduğu site içi veriler için sindirilebilir raporlar ve istatistikler oluşturur.
  • HTTP başlığında yapılan son değiştirilme tarihini görüntüler.
  • Yönlendirme döngülerini ve zincirleri gösterir.
  • Sayfaların isteklere yanıt verme süresinin görüntülenmesini sağlar.
  • Google Analytics entegrasyonuyla herhangi bir tarama esnasında doğrudan dönüşüm ve kullanıcı verilerini almayı kolaylaştırır.
  • Her sayfada bulunan kelime sayısını görmek, 25 dilden daha fazla dilde dilbilgisi ve yazım kontrolü yapmak mümkündür.
  • CrUX (Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu) verilerine ve PageSpeed Insights entegrasyonu ile geniş ölçekli Lighthouse teşhis ve ölçümlerine ulaşma imkanı sunar.
  • Bir sayfadaki 100 KB’tan daha büyük olan resimleri, 100 karakterden daha fazla alternatif metin yazılan görselleri ve metinleri eksik olan görsellerin bulunmasını sağlar.
  • Google Arama Konsolu entegrasyonuyla URL’e göre tıklama, ortalama konum ve gösterim verilerinin toplanmasını sağlar.
  • Yanlış ve tutarsız dil kodlarının, canonical olmayan hreflang ve eksik onay bağlantılarının denetlemesine olanak tanır.
  • Yapılandırılmış verileri Google ve Schema.org arama özelliklerine göre ayıklayarak doğrulama imkanı sunar.

Screaming Frog SEO Spider Nasıl Kurulur?

Ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunan Screaming Frog SEO Spider kullanarak web sitesi taraması yapabilmek için yazılımın resmi sitesinden bilgisayara indirilmesi gerekir. Screaming Frog; Mac, Linux ve Windows’ta çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Screaming Frog’u Linux’ta bilgisayara kurmak için Ubuntu arayüzü ve komut satırı işlevi kullanılabilir. Ücretsiz versiyonuyla 500 adete kadar URL taraması yapılabilir. Hiçbir ücret ödemeden Screaming Frog SEO Spider indirmek için resmi sitenin anasayfasında SEO Spider Tool başlığının altında yer alan Download butonuna tıklamak yeterlidir. Ücretli versiyona sahip olmak için ise önce Free Vs Paid butonuna, ardından Paid Version’un altındaki Purchase Licence butonuna tıklayıp ödeme işlemini tamamladıktan sonra Download butonu ile Screaming Frog SEO Spider’ı bilgisayarınıza indirip kolay bir şekilde kurulumu yapabilirsiniz.

Screaming Frog İle Site Nasıl Taranır?

Screaming Frog ile site taraması yapmak son derece basittir. Bilgisayarınıza indirdiğiniz uygulamayı açarak belirtilen alana tarama yapılacak URL adresini girdikten sonra start butonuna basılması yeterlidir. Verilerin incelenebilmesi için crawl %100 olmalıdır. Screaming Frog ile yapılabileceklerden bazıları aşağıdaki gibidir.

Bir Sayfa veya Dizini Tarama

Ücretsiz sürümde de kullanılabilen bu adım ile belirli alt dizinlerin taratılması mümkündür. Bu işleme başlamadan önce bir önceki tarama iptal edilebilir veya program tekrar başlatılabilir. File > Configuration > Clear Default Configuration yolu izlenerek ilgili bölüme ulaşılabilir.

Sitemap Oluşturma

Yaygın olarak bilinen adıyla site haritası (sitemap) web sitelerinde bulunan URL’leri listeleyen bir XML dosyasıdır. Bu XML dosyası sitede taranabilecek URL’lerle ilgili arama motorlarına bilgi verir. Bir web sitesinin doğru şekilde taranıp index alınabilmesi için kendi site haritasını oluşturması gerekir. Bu konu SEO çalışmalarındaki performans için de son derece önemlidir. Screaming Frog SEO ile site haritası oluşturmak için Sitemaps > XML Sitemap adımını takip etmek ve yeni açılan sayfada düzenlemeler yapmak yeterlidir.

URL Analizi

Site taraması yapıldıktan sonra sitedeki bütün URL adresleri belirlenir ve aşağıdaki gibi bir sınıflandırma yapılır.

  • Underscores: Altı çizgi ile ayrılmış olan bağlantıları ifade eder.
  • Non ASCII Characters: Desteklenmeyen karakterler için kullanılır. URL yapısı Türkçe olan yapılar bu alanda yer alır.
  • Duplicate: Aynı ya da birbirine benzeyen yapıdaki bağlantılar gösterilir.
  • Uppercase: Büyük harf kullanılan bağlantıları gösterir.
  • Over 115 Characters: 115 ve üzeri karakter içeren bağlantılar burada gösterilir.
  • Parameters: URL yapısı için uygun olmayan parametrelerin kullanıldığı bağlantılar listelenir.

404 Sayfalarını Tespit Etmek

404 not found hatası yani kırık linkler hem arama motorları hem de kullanıcılar tarafından sevilmez. Bu yüzden sitede kırık linklerin var olması siteyi olumsuz etkiler. 4xx kodu Client Error listesindedir. Dolayısıyla bu kod ile başlayan bütün kodların düzeltilmesi gerekir. Screaming Frog ile sitedeki tüm Client Error hataları tespit edilebilir. Bütün hataları tespit etmek için siteyi taradıktan sonra üst menüde yer alan Response Codes alanına tıklamak ve sağ panelden Client Error 4xx seçeneğini seçmek yeterlidir. Sitede bulunan bütün kırık linkler yeni açılan bölüme detaylarıyla birlikte yansır.

Görsel Analizi

Web sitelerinde bulunan görseller SEO çalışmalarında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle en ideal şekilde optimize edilmiş olmaları gerekir. Taratılan bir sitede görsellerin missing alt attribute ve missing alt text bölümlerinde adres tespit ediliyorsa bunlar web sitesinin özellikle SEO performansını olumsuz etkiler.

Sorunlu Sayfa Başlıklarının Kontrolü

SEO uyumlu bir siteden söz edebilmek için her sayfada ana başlık (H1) kullanılması gerekir. Alt Başlık (H2) ise içeriklere göre değişiklik gösterir. Screaming Frog paneli üzerinden başlık etiketlerinin doğru kullanılıp kullanılmadığı kontrol edilebilir.

  • Duplicate: Başka bir sayfada bulunan başlık ile benzer başlık kullanıldığını belirtir.
  • Missing: Sayfa başlıkları eksik olan sayfalar tespit edilir.
  • Same as H1: Sayfa başlığı aynı olan sayfaları ifade eder.
  • Over 60 Characters: Başlığı 60 karakterden daha uzun olan sayfaları gösterir.
  • Over 554 Pixels: Sayfa başlığı piksel olarak uzun olan sayfalar tespit edilir.
  • Below 30 Characters: Başlığı 30 karakterden daha az olan sayfaları gösterir.
  • Multiple: Birden çok başlığı olan sayfaları gösterir.
  • Below 200 Pixels: Sayfa başlığı piksel olarak kısa olan sayfaları gösterir.

Screaming Frog Avantajları Nelerdir?

SEO çalışmaları ile web sitesinin performansını ve dolayısıyla trafiğini artırmak günümüzde son derece önemlidir. Potansiyel müşterilere ve hedef kitleye ulaşmak için site performansının yüksek olması gerekir. Bir web sitesinin performansını artıracak çalışmaları yapabilmek için öncelikle detaylı şekilde analiz edilmesi gerekir. Screaming Frog, SEO çalışmaları için ihtiyaç duyulan analizleri detaylı bir şekilde yapmaya yardımcı olan bir araçtır.

Site taramasının ardından ortaya çıkan hataların nasıl düzeltileceği konusunda fikir vermesi kullanıcılar için büyük bir avantajdır. Screaming Frog’un bir diğer avantajı da ücretsiz sürümünün bulunmasıdır. Bu sayede 500 adete kadar URL ücretsiz taranabilir.

Taratılan veriler ve web sayfaları Screaming Frog tarafından görülmediği için veriler güvende kalır. Yapılan taramayı durdurma ve daha sonra devam etme imkanı sunan analiz aracını Screaming Frog SEO Spider’ı sitesini taramak ve kusursuz şekilde yapılandırmak isteyen herkes kullanabilir.