SEO Çalışmalarında 301 ve 302 Yönlendirmeleri İçin Etkili Bir Kılavuz

SEO Çalışmalarında 301 ve 302 Yönlendirmeleri İçin Etkili Bir Kılavuz

Günümüzde devasa bir büyüklüğe kavuşmuş olan dijital dünyada rakiplerinin önüne geçmek isteyen web siteleri için SEO çalışmaları büyük önem taşır. Çok çeşitli teknikleri ve yöntemleri içeren bu çalışmalar arasında 301 ve 302 yönlendirmeleri de yer alır. Bu tür yönlendirmelerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için doğru adımların atılması ve profesyonel stratejilerin uygulanması gerekir.

Hem 301 hem de 302 yönlendirmelerinin kullanımına ilişkin aslında basit ve pratik kurallar mevcuttur. Bunlara uygun şekilde hareket ettiğiniz takdirde istediğiniz etkiyi yaratabilir, SEO açısından kusursuz işlemler gerçekleştirebilirsiniz.

Peki, 301 ve 302 yönlendirmeleri nedir, ne işe yarar, ne zaman kullanılmalıdır? Tüm bu soruların yanıtlarına hakim olmak ve emin adımlarla işlemleri gerçekleştirmek adına etkili bir kılavuza ihtiyacınız olur. Bu nedenle sizin için hazırlamış olduğumuz kılavuza göz atabilir ve edindiğiniz bilgiler eşliğinde etkili çözümler üretmenin avantajını elde edebilirsiniz.

HTTP Yanıt Durum Kodları

Herhangi bir web sitesinin tarayıcılarda görünür olabilmesi için HTTP yanıt durum kodlarının olumlu yönde olması gerekir. Çünkü bir tarayıcı, belirli bir sunucudan bir web sayfası istediği zaman sunucunun bu isteğe yanıt vermesi, isteğin başarılı olup olmadığı konusunda bilgi vermesi gerekir. İşte bu yanıt, “HTTP yanıt durum kodu” olarak ifade edilir.

Günümüzde beş farklı HTTP yanıt durum kodu bulunur ve bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bilgilendirme yanıtları (100-199 arası yanıt kodları)
  • Başarı yanıtları (200-299 arası yanıt kodları)
  • Yönlendirme yanıtları (300-399 arası yanıt kodları)
  • İstemci hata yanıtları (400-499 arası yanıt kodları)
  • Sunucu hata yanıtları (500-599 arası yanıt kodları)

301 ve 302 Yönlendirmeleri Nedir?

Temel olarak bir web sitesinin herhangi bir sayfasını ya da bu web sitesinin tamamını yeniden yönlendirmek istediğinizde özellikle 301 ve 302 HTTP yanıt kodundan destek alabilirsiniz. Bu sayede yeniden yönlendirme işlemlerini yapabilir, web sitenizin ihtiyaçlarını en kısa süre içerisinde karşılayabilirsiniz.

Ancak bu tür yönlendirmeleri yaparken SEO’ya uygun şekilde hareket etmeniz önemlidir. Bu sayede SEO çalışmalarını destekleyerek web sitenizin arama motoru algoritmalarına uygun hale getirebilir, arama sonuçlarında üst sıralara çıkma fırsatını değerlendirebilirsiniz.

301 ve 302 yönlendirmelerinde yanlış adımlar atarsanız sorunlar yaşayabilirsiniz. Çünkü seçmiş olduğunuz kod, Google’a yönlendirilen bir web sayfasına nasıl yanıt verileceği ve bunun standart olarak kabul edilip edilmeyeceği konusunda bir sinyal gönderir. Bu nedenle kod seçimine titizlikle yaklaşmanız doğru olur.

Bu noktada ister istemez Google arama motorunun sinyalleri nasıl ele aldığı merak edilir. Bununla birlikte Google bu noktada algoritmalarını sürekli olarak değiştirir ve buna uygun optimize işlemlerinin yapılmasını talep eder. Bu tür değişikliklere rağmen 301 ve 302 yanıt kodlarının işlevi temel olarak aynı kalır. Siz de SEO çalışmalarına yönelik mükemmel sonuçlar elde etmek istiyorsanız 301 ve 302 yönlendirmelerinin SEO açısından önemini bilmelisiniz ve optimize çalışmalarını nasıl etkilediğini öğrenmelisiniz.

301 ve 302 Yönlendirmeleri Kullanım Amacı Nedir?

Belirli durumlarda bir web sitesi sayfasının URL’inde değişiklik yapılabilir. Bu tür durumlarda bu sayfanın artık aynı URL’de olmadığını bildirmek amacıyla tarayıcıya bilgi mesajı iletilir. Bu tür mesajları bildirmek adına ise 301 ve 302 yönlendirmeleri kullanılır. Sunucudan tarayıcıya gönderilen bu durum kodları, sadece web sitesi sayfasının URL açısından değişiklik gösterdiğini bildirmez, aynı zamanda başka bir URL’ye taşındığını ve yeniden yönlendirme yapılması için istekte bulunulduğunu belirtir.

Bir web sitesi sayfasının yeniden yönlendirilmesi işlemlerine duyduğu ihtiyacın sebebi ise değişiklik gösterebilir. Bu tür durumlarda çok çeşitli nedenlerle yönlendirme yapılabilir. Bu nedenlerin başlıcaları ise aşağıdaki gibidir:

  • Yeni bir web siteniz veya web sitesi sayfanız varsa yeniden yönlendirme yapmanız gerekir.
  • WWW olan ya da WWW olmayan URL’ler arasında standart olanı seçmek için bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Şayet HTTP kullanarak tarayıcıyı ziyaret ettiğinizde HTTPS kullanımına zorlanıyorsanız yine bu tür yönlendirmelerden yararlanabilirsiniz.
  • Bazen belirli bir web sayfanızı düzenliyor olabilirsiniz. Bu süreçte ziyaretçilerinizin yapım aşamasında olan bu eski sayfayı görmesini istemiyorsanız onları farklı bir yere yönlendirebilmek için bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz nedenlerin dışında birçok farklı faktör de yeniden yönlendirme işlemlerine ihtiyacı ortaya çıkarır ve bu amaçlar yönlendirmenin türünü de belirler. Amaçlara bağlı olarak doğru yönlendirme türünü tercih etmeniz gerekir. Yanlış yapılan seçimler, SEO açısından olumsuz sonuçların doğmasına neden olabilir. Doğru yapılan tercihler ise SEO açısından sizi destekleyeceği gibi, en kötü ihtimalle mevcut sıranızı korumanıza yardımcı olur.

301 Yönlendirme Nedir, Ne İşe Yarar?

Şayet web siteniz ya da web sitenizde yer alan bir sayfa, kalıcı olarak başka bir yere taşınacak ise 301 yönlendirmesinden yararlanmanız ve bu kodu kullanarak tarayıcıya mesaj göndermeniz gerekir. Bu sayede gerekli işlemler tarayıcı tarafından gerçekleştirilir ve ziyaretçiler doğru URL adresi üzerinden bu sayfalara erişim imkanı bulur.

Bu aşamada ister istemez kalıcı kavramının tam olarak neyi ifade ettiği merak edilir. Eğer ortalama bir yıl ya da çok daha uzun süre boyunca ilgili web sitesi veya sayfa bu adreste yer alacaksa taşınma işlemi kalıcı olarak kabul edilir. Bununla birlikte bir yılı doldurduğunuzda internet kullanıcılarının aynı adres üzerinden web sitenize hala ulaşıp ulaşamadığını kontrol etmeniz faydalı olur.

Kontrolün ardından ziyaretçilerin olduğunu görürseniz nereden geldiklerini öğrenmeniz ve yönlendirme işlemini iptal etmeden önce ilgili kaynağı düzeltmeniz gerekir. Çünkü Google’da önemli bir isim olarak karşımıza çıkan John Mueller, yakın zamanda 301 yönlendirmelerinin en az bir yıl boyunca işlevini devam ettirmesi gerektiğini belirtti. Bu nedenle bu tür yönlendirmelerin ara sıra kontrol edilerek gerekli düzeltmelerin yapılması tavsiye edilir.

301 Yönlendirmeleri Ne Zaman Kullanılmalı?

Kalıcı olarak ifade edilen ve en az bir yıl boyunca işlevini sürdüren 301 yönlendirmeleri, çok çeşitli nedenlerle aktif olarak tercih edilir. Bunlardan öne çıkanlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Alan adı satın alacağınız zaman amaç, birincil alanlarınıza bunu yönlendirmek ise 301 yönlendirmesini tercih etmeniz gerekir. Bu tür durumlarda markanızın yanlış yazılmış olduğu alan adlarıyla yapabileceğiniz gibi, alan adınızın varyasyonlarıyla da gerçekleştirebilirsiniz. Böylece her durumda birincil alanınıza erişim sağlanır.
  • Dilerseniz varsayılan siteniz için alan adını belirlerken de 301 yönlendirmesini kullanabilirsiniz. Bu noktada “www.example.com“ yerine sadece “example.com” ile erişim imkanı da yaratabilirsiniz.
  • Belirli durumlarda ise iki farklı web sitesini bir araya getirmek isteyebilirsiniz. Aynı şekilde kullanmadığınız yani güncel olmayan URL’leriniz için de işlem yapmayı düşünebilirsiniz. Bu tür yapılandırmalarda da 301 yönlendirmesi ile hareket etmeniz gerekir.

302 Yönlendirme Nedir, Ne İşe Yarar?

302 yönlendirmesi yapmak istediğinizde öncelikle bu yönlendirme kodunun tam olarak ne işe yaradığını ve hangi durumlarda kullanılması gerektiğini bilmeniz gerekir. Aksi takdirde amacınıza uygun hareket etmeyi başaramazsınız ve yönlendirme talebiniz olumlu olmayacağı için sorun yaşarsınız.

Temel olarak web sitenizi ya da web sitenizin herhangi bir sayfasını geçici olarak başka bir adrese taşındığını arama motorlarına bildireceğiniz zaman 302 yönlendirme kodunu kullanmanız gerekir. Bu sayede ilgili tarayıcı durumdan haberdar olur ve gerekli yönlendirme işlemlerini yaparak ihtiyaçlarınıza yanıt verir. Web sitenizi ziyaret etmek isteyen internet kullanıcıları ise herhangi bir sorun yaşamadan ilgili sayfada vakit geçirebilir.

302 Yönlendirmelerini Ne Zaman Kullanılmalı?

Geçici olarak web sitelerinin ve sayfalarının başka bir URL adresine yönlendirilmesi için kullanılan kod olarak bilinen 302 yönlendirmeleri, çok çeşitli durumlarda kullanılır. Özellikle web sitenizde çeşitli nedenlerle farklı alanlarda yeniden düzenleme yaptığınız zamanlarda oldukça işe yarar.

Örneğin; web sitesi tasarımını değiştirebilir ya da geliştirerek güncelleyebilirsiniz. Bazen ise gerekli bakımları yapmak için sayfada çeşitli işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu tür durumlarda mevcut sayfayı ziyaret etmek isteyen internet kullanıcılarını istediğiniz başka bir adrese geçici bir süre için yönlendirebilirsiniz. Bu noktada 302 yönlendirme kodunu tercih etmeniz gerekir.

302 yönlendirme kodunu seçeceğiniz zaman uygun koşulları sağladığınızdan emin olmanız gerekir. Ayrıca sadece ya eski sayfanızı vakti gelince geri getirmeyi planlıyorsanız ya da tamamen yeni bir sayfa oluşturmayı düşünüyorsanız bu yönde tercih yapmalısınız.

Bununla birlikte dilerseniz yeni bir sayfayı test etmek amacıyla da 302 yönlendirmesinden yararlanabilirsiniz. Böylece orijinal sayfanızdaki sıralamanıza zarar vermemiş olursunuz. Aynı zamanda hedef kitlenizden de bildirim alma imkânınız olur.

301 ve 302 Yönlendirmeleri SEO’yu Nasıl Etkiler?

SEO çalışmaları için oldukça önemli bir yere sahip olan 301 ve 302 yönlendirmeleri, pek çok açıdan arama motoru sıralamalarınızda etkili olur. Örneğin; kalıcı adres değişiklikleri olarak bilinen 301 yönlendirmelerini kullandığınızda eski dizininiz Google tarafından dizinden kaldırılır. Ayrıca ilgili sayfada yer alan çoğu bağlantı değeri yeni adrese aktarılır.

Ayrıca bu tür yönlendirmelerde yani bir sayfayı bulunduğu URL’den başka bir URL’ye aktardığınızda arama motorlarının konuyla ilgili bildirimi alması ve bu durumu fark etmesi biraz zaman alır. Bu süreçte ister istemez arama motoru sonuçlarındaki değişiklikleri ya da gelişmeleri fark etmeniz zorlaşır. Bu da size zaman kaybettirir. Bu durumu bilerek hareket etmeniz doğru olur. Ancak bu süre genellikle uzun olmaz.

Doğru zamanda doğru şekilde kullanılan 302 yönlendirmeleri ise SEO çalışmalarınız açısından herhangi bir olumsuzluk yaratmaz. Bu tür geçici yönlendirmelerde orijinal sayfa hala Google’daki dizine ekli şekilde kalır. Bunun nedeni ise Google’ın bu tür yönlendirmelerin geçici olduğunu bilmesi ve buna göre ilgili sayfayı güvenle muhafaza etmesidir. Hatta bu süreçte mevcut URL’deki hiçbir bağlantı değeri yeni adrese aktarılmaz. Bu da sayfanın hala SEO açısından etkili ve güçlü olmasına destek olur. Bu sayede ilgili sayfa arama motoru sıralamalarını koruduğu için trafik değerini ve yetkisini de muhafaza etmeyi başarır.

301 ve 302 yönlendirmelerinde en çok rastlanan sorun ise kullanıcıların bu iki yönlendirme kodunun farkını bilmemesi nedeniyle yanlış zamanda yanlış yerde yanlış yönlendirme kodu seçimi yapmasıdır.

301 ve 302 Yönlendirmeleri Nasıl Uygulanır?

301 ve 302 yönlendirmelerinin nasıl uygulandığını merak ediyorsanız öncelikle Google tarafından belirtilen adımlara dikkat ederek işlemleri gerçekleştirmelisiniz. Google’a göre yapmanız gerekenler ise sırasıyla şu şekildedir:

  • Bu tür kalıcı ya da geçici yönlendirmeleri uygulayabilmeniz için öncelikle yapılandırma dosyalarına erişim sağlamanız gerekir. Buna Apache’deki .htaccess dosyası örnek olarak verilebilir.
  • Aynı zamanda yönlendirme başlıklarını da düzenlemeniz önemli bir adımdır. Bu süreçte PHP gibi sunucu tarafı komut dosyalarıyla ayarlama yapmanız önemlidir.

Bu iki adıma dikkat ederek sunucu tarafında kalıcı ya da geçici yönlendirmeleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Şayet bu konuda yeterli uzmanlığınızın olmadığını düşünüyorsanız ve nasıl yapacağınız konusunda endişeleriniz varsa Apache .htaccess Eğitimi’nden yararlanabilir, buna ek olarak URL Yeniden Yazma Kılavuzu’ndan da destek alabilirsiniz. Böylece aklınıza takılan soru işaretlerine yanıt bulabilirsiniz.

Şayet mevcut sunucunuz Apache’de işlevini yerine getiremiyorsa sunucunuzla iletişime geçmeniz gerekir. Ayrıca web sitenizde WordPress kullanıyorsanız yeniden yönlendirmeyi olabildiğince kolaylaştırmayı amaçlayan çok çeşitli eklentilerden yararlanma imkanı bulabilirsiniz. Bunların başlıcaları aşağıdaki gibidir:

Bu eklenti özellikle 301 yönlendirmeleri ve 404 hataları için tasarlanmış bir sistemdir.

Sadece 301 yönlendirmelerinde çalışan bu eklenti, çok iyi çalışması ve yüksek performans göstermesiyle dikkatleri üzerine çeker.

Bu tür yönlendirmelerin web sitelerinin görünürlüğü üzerindeki etkili oldukça büyük olur. Bu nedenle bu konuda titiz bir çalışma yapmanız web sitenizin verimliliği açısından fazlasıyla önemlidir.

Unutmamalısınız ki sunucunuzun herhangi bir tarayıcıya gönderebileceği çok sayıda yönlendirme yanıt kodu olsa da özellikle 301 ve 302 HTTP yanıt durum kodlarının kullanımı hepsinden daha fazla olur. Bu nedenle SEO çalışmalarınızın kusursuz olması adına amacınız doğrultusunda doğru kodu seçmeye dikkat etmeniz gerekir.