Reklam Açık Artırması Nedir?

Reklam Açık Artırması Nedir?

Bir Google araması yaptığınızda, hangi Google Reklamlarının gösterileceğini ve hangi sırayla göstereceğine karar vermek için reklam verenlerin teklifleri arasında bir açık artırma işlemi gerçekleştirir. Bu, reklam açık artırması olarak bilinir. En üst sıraları en yüksek teklif sahiplerine satmanın başta en iyi çözüm olacağını düşünebilirsiniz fakat,Goole bu mantıkla para kazanmamaktadır.

Eğer teklife giren herkes en üste çıkabilseydi; Google’ın kalitesi de düşme riskiyle karşı karşıya kalabilirdi. Bu da uzun vadede işletmelerin ya da kişilerin Google’a reklam vermek istemeyeceği bir hal alabilirdi. Bu nedenle, reklam açık artırması, Google’ın hem finansal çıkarlarını hem de reklam verenin çıkarlarını dengeleyen bir sistemde çalışmaktadır.

Reklam verenler, reklamlarının alakalı kişilere gösterilmesini ister, böylece bu kullanıcılardan tıklama yani geri dönüşüm alabilsinler. Kullanıcılar da aynı şekilde aradıkları şeyler ile alakalı reklamları görmek istemektedir. En nihayetinde Google hem reklam verenlerin hem de arama yapan kişilerin, Google’ın hizmetlerini kullanmaya devam etmeleri için iyi ve olumlu bir deneyim yaşamalarını istiyor.

Google Reklam Açık Artırması Nasıl Çalışır?

Reklam verenler Google’a tıklama için ödemek istedikleri maksimum tutarı bildirir ve daha sonra ödedikleri miktar, bir reklam açık artırması şeklinde, sonraki en yüksek teklif gelene kadar görünür olur.

Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi, en yüksek teklif tek başına yeterli değildir. Bunun yanında kalite puanı denilen bir çarpan da hesaplamaya katılmaktadır.

Kalite Puanı Nedir?

Google Reklamları kullanarak reklam verirken, Google anahtar kelimelerinizin her birine  1-10 arasında bir Kalite Puanı verir ( 10 en iyisidir). Kalite Puanını belirlemede ana bileşenler şunlardır:

  • Anahtar kelime alaka düzeyi
  • Tıklama oranı (TO)
  • Açılış sayfasının alaka düzeyi ve kalitesi

Bu bileşenlerin en önemlisi TO’dur. Bunun nedeni, Google’ın bir reklamın aldığı bir tıklamayı, lehinde bir oylama olarak kabul etmesidir. Kullanıcıların tıklamalarıyla oy kullanmalarına izin vererek, Google, milyonlarca insanı her arama sorgusu için hangi reklamların en iyi olduğuna karar vermede kullanıyor.

Alaka düzeyi, kalite puanının ikinci en büyük bileşenidir. Google anahtar kelimenin hem reklamla hem de arama sorgusuyla alaka düzeyini dikkate alır. Bu, arama yapanlara yalnızca faydalı reklamların gösterilmesini sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca, reklam verenlerin, ürün ya da hizmetleriyle ilgili olmayan bir arama için en üste çıkmalarını önler.

Kalite puanının üçüncü bileşeni açılış sayfasının kalitesi ve alaka düzeyidir. Bir reklam yalnızca, aradıkları bilgileri bulabilecekleri bir açılış sayfasına götürürse, arama yapanlar için yararlıdır.

Alakalı olmanın yanı sıra, açılış sayfası hızlı bir şekilde yüklenmeli, gezinmesi kolay olmalı ve mobil cihazlarda iyi çalışmalıdır. Ayrıca net bir gizlilik politikasına sahip olmalıdır.

Kalite Puanı Reklam Açık Artırmasını Nasıl Etkiler?

Bir reklam verenin arama sonuçlarındaki konumu, tekliflerine göre değil, Reklam Sıraları olarak adlandırılan bir algoritma tarafından belirlenir. Reklam Sıralaması için kullanılabilecek basit formül ise şu şekildedir;

  • Kalite Puanı x Maksimum Teklif = Reklam Sıralaması
  • Bu günlerde üç ek faktör de dikkate alınmaktadır:
  • Reklam Sıralaması eşikleri – bunlar, sonuçlarda belirli bir konumda gösterilmek için bir reklamın elde etmesi gereken minimum eşiklerdir.
  • Aramanın içeriği – örneğin günün saati, arayanın konumu, cihaz türü vb.
  • Reklam uzantılarınızın etkinliği
  • Bu yüzden teklif önemlidir, ancak bir reklam verenin hangi pozisyonu alacağını belirleyen tek şey değildir.

Sonuç: Kaliteye Odaklanmaya Değer

Başarılı bir Google reklam vereni, kampanyalarını haftada bir ve aylara göre optimize etmek için zaman ayırmalıdır. bunu yaparak kalite puanlarınızı iyileştirebileceğinizi unutmayın! Google elbette hesap inceliklerini bizlerle paylaşmıyor fakat buraya kadar anlattıklarımızın kalite puanları üzerinde fazlasıyla etkisi vardır.