Parametre Nedir?

Parametre Nedir?

Günümüzde sıklıkla karşımıza çıkan parametre, dilimizde “değişken” anlamına gelen bir kelimedir. Belirli bir sistem içerisindeki tanımı ise mevcut durumun değerlendirilmesi sürecinde kritik olan ögeleri ifade eden bir kavramdır. Bir sistem içerisindeki tüm değişkenlerin birbiriyle bağlantılı olarak düşünülmesi için kullanılan parametre, çok çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılır.

Özellikle dijital dünyanın değişmesi ve gelişmesiyle birlikte çok çeşitli programlar yaratılır ve bu programlardaki çeşitli disiplinlerin düzenlenmesinde parametrelerden yararlanılır. Genel olarak ölçülebilir sayısal değer, ölçü, büyüklük ya da boyut gibi anlamlara gelen parametre; hemen hemen tüm programlama dillerinde kullanılır. Bu nedenle de bilgisayar bilimlerinde çok önemli ve kritik bir yere sahiptir.

Özellikle SEO çalışmalarında olmazsa olmaz bir değere sahip olan parametre, ancak doğru algılandığında web sitelerinin başarılı olmasına destek olur. Arama motoru sonuçlarında büyük bir etkiye sahip olan unsurları ifade eden parametreler, daha çok URL parametreleri olarak karşımıza çıkar. Peki, SEO uyumlu URL parametreleri ve filtreleme gibi çalışmalar neyi ifade eder?

SEO Uyumlu URL Parametreleri ve Filtreleme Nedir, Ne İşe Yarar?

İnternet üzerinden yapılan çalışmaların artış gösterdiği bu günlerde SEO uyumlu URL parametreleri ve filtreleri oldukça önemlidir. Çok çeşitli web sitelerinde hepimizin karşısına çıkan bu kavram, özellikle e ticaret alanında faaliyet gösteren platformlar için vazgeçilmez bir yere sahiptir.

Bir web sitesi içerisinde ürünlerin ve farklı kategorilerin sıralandığı alanlar olsa da hemen hemen her e ticaret sitesinin sol kısmında filtreleme kısmı bulunur. Bu sayede web sitesine giriş yapan internet kullanıcıları ihtiyaçlarına göre buradan filtreleme kriterlerini seçebilir ve aradığı tarzdaki ürünlerin listesini oluşturarak pratik bir alışveriş deneyimi elde edebilir.

Fiyatına, çeşidine, bedenine, malzemesine veya daha birçok farklı kritere göre arama yaptığınızda uygun seçeneklerin sıralanmasına imkan tanıyan sistemde URL parametreleri kullanılır. Bu nedenle oldukça önemli ve gerekli bir unsur olarak karşımıza çıkan bu tür parametrelerin doğru işaretlenmiş olması da çok önemlidir. Bu nedenle konuyla ilgili detaylara hakim olmak ve SEO uyumlu URL parametrelerinden yararlanmak gerekir.

URL Parametrelerinde Doğru İşaretleme Nasıl Yapılır?

URL parametrelerinin çalışma prensibinde sürekli sayfaların adının değiştiği düşünülse de aslında sadece parametrelerden yararlanılarak yeni bir URL oluşturulur. Böylece bambaşka bir isimle yeni bir sayfa karşımıza çıkar.

Kusursuz bir filtreleme sisteminin ortaya çıkarılabilmesi için URL parametrelerinin doğru şekilde oluşturulması gerekir. Aksi takdirde istenen işlemlerin gerçekleştirilebilmesi mümkün olmaz. Bu noktada Google gibi arama motorlarının bizden beklediği belirli standartlar bulunur. Bu standartlar doğrultusunda arama motorunun sizden beklediği işaretleme dilini kullanmanız gerekir. Böylece istediğiniz URL parametrelerini rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

URL parametrelerini oluşturma sürecinde yapmanız gerekenler ise kısaca şu şekildedir:

  • Öncelikle URL’nin sonuna soru işaretiyle (?) parametreyi başlatmanız gerekir.
  • Ardından parametre 1 ve değer ikilisini belirtmeniz gerekir.

Örneğin; renk=kırmızı olabilir. Bazen ise çok sayıda parametre olur. Bu durumda 2. ve 3. parametreler için “&” işaretini kullanmanız gerekir. Bu sayede URL parametresi kolaylıkla oluşturulur. Soru işareti, parametre, eşittir değerinin yanı sıra eğer varsa diğer parametreler için “&” işaretiyle devam edebileceğiniz bu tür işlemlerde kullanabileceğiniz bazı işaretler olmasının yanında kullanmamanız gereken işaretler de bulunur. Kullanmaktan kaçınmanız gereken işaretler ise; noktalı virgül, iki nokta üst üste, köşeli parantez ya da slash şeklinde sıralanabilir.

SEO Uyumlu URL Parametrelerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

SEO uyumlu URL parametrelerini oluştururken dikkat etmeniz gereken çok çeşitli detaylar vardır. Daha önce de anlattığımız gibi bu süreçte ilk olarak işaretleme diline dikkat etmeniz ve doğru yöntemlerle işlemleri yapmanız gerekir.

Bu tür işlemlerde özellikle dizin mi yoksa parametre mi kullanılacağı da merak edilen konular arasındadır. URL’de hangisinin kullanıldığı konusunun kafa karıştırmasının temelinde bu işlemin döndürülmesi için dizin kullanımının da mümkün olması yatar. Ancak bu noktada kararın web sitesinin kurgusuna bağlı olarak verilmesi gerektiği bilmelisiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise normal sayfa içerisindeki ürünü değiştirmeden kullanılan parametrelerdir. Bunlar kullanıcıyı takip eden parametrelerdir. Buna session ID ya da tracking ID örnek olarak verilebilir. Bu aşamada parametrelerin sayısına özen göstermeniz gerekir. Çünkü sayının çok fazla olması birçok problemin ortaya çıkmasına neden olabilir.

SEO uyumlu URL parametrelerinde sonsuz parametre problemi, arama motoruna göre oluşturulmuş parametre isimleri gibi detaylara de dikkat etmek ve gerekli koşullara uygun şekilde davranmak gerekir. Bu sayede kusursuz URL parametreleri oluşturulur ve başarılı sonuçlar elde edilir.