SEO Kontrol Listesi – SEO Kılavuz

SEO Kontrol Listesi – SEO Kılavuz

SEO çalışmalarında bir SEO kontrol listesi ile ilerlemek gözden kaçabilecek hataların önüne geçmeye yarar. SEO’da başarılı olmak için mutlaka dikkatli ve verilere dayalı çalışılmalıdır. Bu kılavuzda bahsedilen kontrol maddeleri ile SEO yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Temel Seo Kontrol Listesi

Google Search Console Kurulumu

Google Search Console, hem ücretsiz hem de direkt Google’ın bir toolu olması ile SEO çalışmalarında büyük öneme sahiptir. En temel anlatımla projelerin performansını izlemeye yarayan Search Console, tüm sitelerde kurulmalıdır. Peki, Search Console nasıl kurulur?

google-search-console

  • Ardından sol tarafta bulunan “Mülk Ekle” bölümüne gelin ve tıklayın.
  • “Mülk ekle” dediğinizde karşınıza “alan adı” ve “URL ön eki” olarak iki farklı ekleme yöntemi çıkar.

google-search-console-2

  • Tüm alt domainlerle birlikte kayıt etmek için “alan adı”; sadece giriş yapılan URL’le kayıt için “URL ön eki” kısmını seçebilirsiniz.
  • Ardından sitenizi doğrulamanız için size birkaç seçenek sunulur.

HTML dosyasını indirmek ve FTP dizinine eklemek, HTML etiketini sitenizde “head” alanına eklemek, Google Analytics veya Google Etiket Yöneticisi hesaplarını kullanmak ve alan adı sağlayıcı ile doğrulama yapma gibi seçenekler mümkündür. Bunlarla ilgili detaylı bilgiye Google Search Console Nedir, Kurulumu Nasıl Yapılır? İsimli makalemizden ulaşabilirsiniz.

google-search-console-3

Google Search Console Hangi İmkanları Sunar?

  • Google Search Console ile site haritanızı (sitemap) Google’a gönderebilirsiniz. Site haritası, anlamlı bir bütün olması beklenen web sitenizin, Google tarafından daha kolay taranmasına yarar. Görseller, sayfalar, dosyalar gibi unsurlar arasında ne tür bir ilişki olduğunu belirtmekte Google’a yardımcı olur. Google Search Console üzerinden site haritası eklemek için site haritaları kısmına domaininiz.com/sitemap.xml URL’ini yapıştırıp gönderebilirsiniz. Böylece Google, sitenizde belirli aralıklarla gezecek ve bir değişiklik olup olmadığıyla ilgili sizi bilgilendirecek. Eğer daha önceden gönderdiğiniz site haritaları varsa ve durumları “başarısız” olarak gözüküyorsa panelden silebilirsiniz.

Web siteniz büyüdükçe içerisindeki URL sayısı artar. Bu bazen tek bir sitemap dosyasına fazla gelebilir. Bunun için 200 URL’de 1 farklı sitemap oluşturma gibi stratejiler izleyebilirsiniz. Site haritaları, arama motorlarına web sitesindeki en önemli sayfaları nerede bulabileceğini söyleyerek onları taranabilir ve dizine daha kolay eklenebilir hale getirmesiyle SEO için önemlidir.

  • Google Search Console, sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol eder. Deneyim bölümünden “mobil kullanılabilirlik” kısmına geçerek sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını, mobil uyumlu olmayan URL’ler varsa neden uyumlu olmadığını inceleyebilir ve buna göre bir çözüm geliştirebilirsiniz.

  • Google Search Console’un SEO tarafında oldukça önemli olan özelliklerinden biri de performans izleme imkanı sunmasıdır. Google Search Console ile son 16 aya kadar olan performans verilerine ulaşabilirsiniz. Performans verilerinde sitenizin hangi kelimelerden kaç tıklama ve gösterim aldığı, hangi ülkelerden ziyaret aldığı ve en çok hangi cihazlardan giriş yapıldığı gibi kullanıcı verilerine ulaşılabilir. SEO projenizin performansını izlemek için bu özellik önemlidir.
  • Web sitenizde herhangi bir teknik sorun varsa Google Search Console üzerinden görüntüleyebilirsiniz. URL denetimi yaparak URL’lerin Google’da mevcut olup olmadığını ve Google tarafından nasıl görüldüğünü görüntüleyebilirsiniz.
  • Google Search Console, siteniz için bir sayfa deneyimi raporu sunar. Buradan sorunlu URL’ler gibi önemli web verilerini, mobil kullanılabilirlik durumunu ve güvenlik için HTTPS kullanımını görüntüleyebilirsiniz. Önemli web verileri bölümünde URL’lerin karşısında yavaş, iyileştirme gerekiyor veya başarısız gibi uyarılar varsa dikkate almalısınız.
  • Bağlantılar bölümünden sitenize hangi sitelerden link verildiğini ve sitenizde en çok hangi sayfalara link verdiğiniz gibi iç ve dış bağlantıları görüntüleyebilirsiniz.
  • Zaman zaman web siteleri kopya içerik gibi sebeplerden Google tarafından ceza alabilir. Güvenlik ve manuel işlemler bölümünden cezanız olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer bir ceza varsa, düzeltmek için bir kılavuz da sizinle paylaşılır. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra ise mutlaka Google’ı bilgilendirmelisiniz.
  • 404 olan ve SEO açısından istenmeyen sayfalara ulaşabilirsiniz.
  • txt, arama motorlarının web sitesinin hangi bölümlerini tarayacağı ve hangi bölümlerini taramayacağı hakkında bilgi verir. Herkese açık olmayan sepetim, siparişlerim gibi sayfalar arama motoru botlarından herkesin karşısına rastgele bir şekilde çıkmaması için engellenir. Bu sayede tarama bütçenizi de düşürebilirsiniz. Search Console üzerinden robots.txt dosyanızı gönderebilirsiniz.

Google Analytics Kurulumu

Google Analytics, tıpkı Google Search Console gibi Google tarafından sunulan ücretsiz bir araçtır. Bu araçla sitenize gelen ziyaretçilerin demografik bilgileri, sitenize hangi kanaldan geldikleri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Google Analytic kurulumu için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • https://analytics.google.com/analytics/web/ adresine gidin, yeni bir hesap oluşturmak için “bugün başlayın” sekmesine tıklayın. Ardından hesap adı bölümüne hesap adı girin.
  • Google Analytics’i neden kurmak istediğiniz sorulduğunda ise web siteniz için “Web” şeklinde işaretleme yapabilirsiniz.
  • Ardından web site adı, web site domaini, sitenin sektörü ve raporlama saat dilimi alanları kişiselleştirebilirsiniz.
  • Kullanım şartlarını da onayladıktan sonra karşınıza çıkan Google Analytics izleme kodunu web sitenizin her sayfasına (</head> etiketinden önce) ekleyin.

Google Analytics Hangi İmkanları Sunar?

  • Web sitenizin aldığı trafik hakkında bilgi verir. Bu sayede performansınızı ölçümleyebilirsiniz.
  • Trafik kaynaklarını yani ziyaretçilerin sosyal medyadan mı organik aramadan mı yoksa reklamdan mı geldiği gibi verilere ulaşabilirsiniz. Trafik kaynaklarını görüntülemek, SEO çalışmanızın sonuçlarını görmeniz açısından da iyi olacaktır.
  • Google Analytics ile ayrıca sitenizde geçirilen oturum sürelerini görüntüleyebilirsiniz. Eğer oturum süresi kısaysa bunu gerekirse UX ekipleri ile çözmelisiniz.
  • Kullanıcıların demografik bilgileri hakkında bilgi vererek Google ADS tarafına olduğu gibi SEO için de ipuçları verir.

google-analytics

  • Görüntülenen sayfalarla ise sitenizin en çok trafik aldığı sayfaları görüntüleyebilirsiniz.
  • Google Analiytcs insanların web sitenizde dolaşırken neler yaptığı hakkında bilgi veren ücretsiz bir tool olarak SEO stratejilerinin belirlenmesinde rol oynar. Ayrıca Search Console ve Google Analytics’i birbirine bağlayarak daha fazla veriye de ulaşabilirsiniz.

Sitemap (Site Haritası) Oluşturma

Arama motoru botları web sitelerini eğer bir sorun yoksa düzenli olarak ziyaret eder. Bu tarama işlemini kolayca yapabilmeleri ve dizine ekleyebilmeleri için site haritaları (sitemap) bu içerikleri kolayca bulmalarına yardımcı olur.

Site haritasına (sitemap) ulaşmak için genelde URL bölümüne domain/sitemap.xml, domain/sitemap_index.xml veya domain/sitemap yazabilirsiniz.

Site haritası hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için Sitemap (Site Haritası) Nedir isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Site haritaları temel web sayfalarının daha hızlı bulunmasını sağlaması açısından SEO için önemlidir.

WordPress altyapılı sitelerde genellikle Yoast SEO eklentisi, site haritasını otomatik hazırlar. Google Search Console üzerinden site haritanızı Google’a göndermek için site haritaları bölümüne domaininiz/sitemap.xml URL’ini yapıştırıp gönderebilirsiniz. WordPress altyapılı bir sitenin site haritası aşağıdaki gibi gözükür:

sitemap

Robots.txt Dosyası Oluşturma

Robots.txt dosyası, arama motorları aracılığıyla kullanıcıların web sitenin hangi bölümlerine ulaşıp hangi bölümlerine ulaşamayacağını belirtir. Bir web sitesinin robots.txt dosyası domain/robots.txt şeklinde bir arama ile görüntülenebilir.

Robots.txt dosyasının temel formatı user-agent ve disallow’dan oluşur. User-agent, web tarayıcılarıyken disallow, taranması istenmeyen URL dizinini ifade eder.

Robots.txt ile web sitenizin belirli bölümlerini gizli tutabilirsiniz. Bunun kopya içeriği SERP’te gizlemek, sunuculara aşırı ve gereksiz yüklenme olmasını önlemek gibi sebepleri olabilir. Özellikle e-ticaret sitelerinde yapılan SEO çalışmalarında güvenlik amaçlı “sepetim, favorilerim, alışveriş geçmişim” gibi kısımlar gizlenir. Örneğin bir pazaryerinin robots.txt dosyasında gizlenen kısımlardan bazıları aşağıdaki gibi görünür:

robots.txt

Teknik SEO Kontrol Listesi

Tarama Hataları

Google ve diğer arama motorlarının sitenizi taraması, SEO çalışmalarınızın görülmesi için önemlidir. Eğer sitenizde tarama hataları varsa arama motorları bu işlemi yapamaz. Taranmayan sayfalar arama sonuçlarında gözükmeyeceği için bu sayfalardan organik trafik kazanma şansınız düşer.

Sitenizde tarama hatası olup olmadığını görüntülemenin en kolay yolu Google Search Console kullanmaktır. Google Search Console üzerinden “kapsam” bölümüne geldiğinizde hataları görüntüleyebilirsiniz.

search-console-kapsam

Örneğin yukarıdaki gibi bir tabloda daha önce yayınlanan ve dizine eklenen URL’in şu an bulunamadığını görürüz.

Dizine Ekleme

Sitenizi Google bakış açısıyla görmek, dizine eklenip eklenmediğini görmek SEO için önemlidir. Çünkü Google bazen sayfadaki her şeyi göremez. Göremediği URL’ler ise organik trafiğinizin artması önünde engeldir. Bunun için yine Google Search Console üzerinden URL denetimi yaparak sitenizin Google tarafından nasıl göründüğünü görüntüleyebilirsiniz.

URL denetimi yaptığınızda aşağıdaki gibi bir görüntü elde ediyorsanız siteniz dizine eklenmiş demektir:

dizine-ekleme

Eğer burada dizine eklenmediğini görmüş olsaydınız, “dizine eklenmesini iste” butonuna tıklayarak Google’a uyarıda bulunabilirsiniz.

Mobil Uyumluluk Testi

Google Seacrh Console panelinde deneyim üzerinden ulaşılan mobil kullanılabilirlik raporu, sitenizin mobil cihazlara uygun olup olmadığını öğrenmenize yarar. Eğer bu raporda bir hata varsa burada belirtilecektir.

mobil-uyumluluk-testi

Aramaların önemli bir kısmı mobil cihazlardan yapıldığı için sitenizin mobil uyumlu olması son derece önemlidir. Eğer raporda mobil uyumlu olmayan URL’leriniz varsa bu URL’leri vakit kaybetmeden iyileştirmelisiniz. Aksi takdirde trafiğinizde azalma olması sürpriz olmayacaktır.

Kırık Linklerin Tespiti ve Düzenlenmesi

Her ne kadar sırlama faktörü olmasa da sitedeki kırık linkler (broken links) kullanıcı deneyimi olumsuz etkileyen unsurlardandır. Verdiğimiz linklerin artık çalışmıyor veya silinmiş olması kırık linklerin oluşum sebeplerinden olabilir. Bu linkleri tespit etmek ve hemen düzeltmek siteniz için yapabileceğiniz teknik düzenlemelerdendir. Peki, kırık linkleri nereden görüntüleriz?

Kırık linkleri görüntülemek için en sık kullanılan SEO toollarından olan Ahrefs iyi bir kaynaktır.

Sol tarafta bulunan Outgoing Links bölümünün altında “Broken Link” kısmına tıklayıp kırık linkleri tespit edebilirsiniz.

HTTPS ile Siteyi Güvence Altına Alma

Web siteniz faaliyette olduğu süre boyunca HTTPS kullanmanız gerekmektedir. HTTPS, hem bir güvenlik faktörü olarak sıralamanızı etkiler, hem de sitenize giriş yapan kullanıcıların verilerini korur. Örneğin iletişim formu veya yorum bölümleri olan sitelerde (olmasa bile) HTTPS kullanımı kullanıcıların girdiği bilgilerin korunmasını sağlayacaktır. Özellikle e-ticaret sitelerinde kartla alışverişte kart bilgileri girildiği için bir güvenlik kalkanı olmazsa olmazdır. HTTPS açılımı “Secure Hyper Text Transfer Protocol” olarak geçer. Türkiye’de ise “Güvenli Metin Aktarma Protokolü” olarak kullanılmaktadır. İki protokol temel olarak aynı fonksiyonu yerine getirse de HTTPS’de güvenlik konusu ön plana çıkar. HTTPS, HTTP protokolüne SSL sertifikası eklenerek oluşur.

Girdiğiniz herhangi bir sitenin HTTPS kullanıp kullanmadığını arama çubuğunda domainden önce gelen asma kilitten anlarsınız. Örneğin aşağıdaki gibi bir asma kilit varsa, sitede HTTPS kullanılıyor demektir:

Sayfa Hızı

Sayfa hızı, arama sonuçlarında sıralamayı etkileyen faktörlerden biridir. Site hızı sitedeki tüm sayfaları kapsayan hızken sayfa hızı yalnızca o sayfanın hızını ifade eder. Burada yapılacak olan her sayfanın hızlı olmasını sağlayacak şekilde optimize etmektir. Ardından site hızının da artması beklenir.  Sayfa ve site hızını artırmak için özellikle görsel ağırlıklı sitelere ve e-ticaret sitelerinde görsellerin optimize edilmesi ve HTML, Javascript ve CSS’in küçültülmesi gerekir. Sayfa hızını artırmak için daha birçok yöntem vardır.

SEO için sayfa hızı bir sıralama faktörü olduğundan, çalışma yapılan sitenin ve sayfaların hızının mutlaka iyi durumda olması gerekir. Sayfa hızını kontrol etmek kullanılabilecek birçok tool vardır. Bunlardan doğrudan Google’ın toolu olduğu için güven veren ve sıklıkla kullanılan “Page Speed Insight”, en iyi araçlar arasındadır. Buraya URL’inizi yapıştırarak sayfa hızını analiz edebilirsiniz.

page-speed

Hem masaüstünde hem de mobilde hız ölçümlemesi yapabilen bu araç ayrıca size sitenizin performansını ve referans aralıklarını verir. Buna göre bir değerlendirme yapabilirsiniz. Ayrıca alt kısımlarda bazı ipuçları da paylaşılır.

Kopya İçerik Kontrolü ile Yinelenen İçeriği Ortadan Kaldırın

Kopya (veya yinelenen) içerik, web sitelerini olumsuz etkiler. Bir web sitesinde görünen içeriğin bir kısmı veya tamamı, diğer web sitelerinde de gözüküyorsa o içerik artık kopya içerik olarak algılanır. Kopya içerikler, arama sonuçlarında istenmeyen URL’lerde de görülebileceğinden SEO performansını etkileyerek geride kalmanıza sebep olabilir.

Yinelenen içerikleri görüntülemek için kullanabileceğiniz araçlar vardır. Bunlardan ilki Google Search Console olarak karşımıza çıkar. Search Console üzerinden URL denetimi yapıldığında, girilen URL’in Google tarafından nasıl değerlendirildiğini görüntülemiş oluruz. AHREFS, tekrar eden içerikleri yakalamak için iyi bir araçtır. AHREFS’e giriş yaptığınızda sırasıyla aşağıdaki adımları takip ederek içeriklerinizin tekrar durumlarına bakabilirsiniz:

  • Site audit’e tıklayın.
  • “Reports” bölümünden “duplicates” sekmesine gelin.

Yeşil işaretli bölümler özgün içerik, sarı işaretli bölümler kurallı yinelenen içerik, turuncu işaretli bölümler kurallı olmayan ve sayfalandırma kurulumlarıyla düzgün işlenmeyen yinelenen içerik anlamına gelir. Bu tarz içerikler indexlemede sorun yaratabilir. Son olarak kırmızı işaretli içerikler ise içeriği olmayan sayfalardır. İçerik, SEO çalışmalarında çalışılması gereken konulardandır.

ON-Page SEO

Site içi SEO çalışmaları, çalışma yapılan sayfaların sıralamasını iyileştirmek için site içinde yapılan SEO çalışmalarıdır.

SEO Uyumlu URL Kullanımı

Sitenizde kullandığınız URL’ler, SEO uyumlu olmalıdır. Arama sonuçlarında başarı elde etmek için URL kullanımı,

  • Kısa olmalıdır. Uzun URL’ler SERP’te kesilir.
  • Açıklayıcı olmalıdır. domain/article10 gibi bir kullanımdansa domain/icerikismi şeklinde bir URL yapısı oluşturulmalıdır. Bu şekilde oluşturulan URL’ler içerik hakkında kullanıcıya bilgi vererek tıklanma ihtimalini artıracaktır.
  • URL’ler, anahtar kelimeyi içermelidir. Çünkü SEO için anahtar kelimeler başarının anahtarlarındandır.

SEO İçin Title Kullanımı

Title (başlık), sayfa başlıkları için kullanılan HTML etiketi anlamına gelmektedir. Kullanılan title, kullanıcıya içerik hakkında bilgi vererek sayfaya yönelmesini sağlar. Bu yüzden SEO çalışmalarında ilgi çekici ve doğru uzunluklarda hazırlanan title önemlidir.

  • SEO uyumlu title kullanımı için aşağıdaki konulara dikkat edilebilir:
  • Title mutlaka anahtar kelimeyi içermeli.
  • Title uzunluğu en az 50 en çok 70 karakter olmalıdır.
  • İlgi çekici ve harekete geçirici olmalıdır.
  • Title içerisinde marka isminin geçmesi bir artıdır.
  • Title yazarken yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Net, özgün olmalıdır.

Title yazarken yukarıdaki maddeleri göz önüne almanız, SEO çalışmanız için bir gerekliliktir. Eğer girdiğiniz title, meta description ve URL’i gözünüzde canlandırmak, Google’ın gözünden görmek isterseniz https://www.highervisibility.com/seo/tools/serp-snippet-optimizer/ gibi araçlar kullanabilirsiniz.

SEO Uyumlu Meta Description Kullanımı

Meta description (meta açıklamaları), kullanıcıların sayfanızı ziyaret etmeden önce SERP’te gördüğü kısa açıklama bölümüdür. Tıpkı title gibi meta açıklamaları da sayfaya kullanıcı çekmekte önemli olduğu için özenle hazırlanmalıdır.

SEO uyumlu meta açıklamaları;

  • İçerik hakkında bilgi veren,
  • 120 karakteri aşmayan ancak çok da kısa olmayan,
  • Özgün,
  • Anahtar kelimenin kullanıldığı ve mümkünse anahtar kelime ile başlayan bir yazı olmalıdır.

H Etiketleri İle Anlamlı Bir Başlık Yapısı

Bir web sayfasının başlığını işaretlemek için kullanılan HTML başlığı “H1 etiketi”dir. H1 etiketleri kullanıcı deneyimini arttırmasının yanında Google başta olmak üzere arama motorlarının o sayfayı daha iyi anlayabilmesi açısından da faydalıdır. H1 etiketi mutlaka hedeflenen anahtar kelimeyi içermelidir.

H1 etiketinin sayfada yalnızca bir adet olması beklenirken o sayfanın hiyerarşisinin diğer H etiketleri ile birlikte doğru bir biçimde oluşturulması desteklenmelidir. Sayfadaki içeriğin anlam bütünlüğüne göre kullanılabilecek H2, H3, H4, H5 ve H6 etiketleri de vardır. Sayfanın asıl konusunu H1 etiketinde kullanarak içerikte yer alan alt konuları H2 etiketiyle devam ettirmek gerekir. Daha derinlemesine ele alınan bir konuysa ve H2’nin de bir alt dalı varsa yeni başlık H3 ile devam edilmelidir. Daha sonra farklı bir konuya geçildiğinde H etiketi yine H2 olmalıdır.

Örneğin:

  • H1: Romanlar
  • H2: Konularına göre romanlar
  • H3: Tarihi romanları
  • H4: Psikolojik romanlar vb.
  • H2: Edebi akımlara göre romanlar
  • H3: Klasik roman
  • H3: Realist (gerçekçi) roman
  • H4: Romantik roman vb.

Görsel Optimizasyonu

Görseller, kullanıcı deneyimi açısından faydalı olduğu gibi eğer doğru bir şekilde optimize edilmişlerse Google sıralamanızı da etkiler. Düz bir metindense görsellerle desteklenen bir içeriğin okunma ihtimali daha yüksektir.

Sitenizde görsel kullanırken öncelikle bu görselleri Google’ın yorumlamasını kolaylaştırmalısınız. Peki, görselleri nasıl optimize ederiz?

  • Öncelikle görüntüleri kaydederken isimlendirmeye dikkat etmelisiniz. “IMG-2154653” isimli bir görseldense “keyword-keyword” şeklinde o görseli açıklayıcı bir isim kullanmaya dikkat edin.
  • Ardından, bu görseli siteye yüklerken yine görseli açıklayıcı bir “alternatif metin” ekleyin.

gorsel-optimizasyonu

Görsellerin sayfayı yavaşlatmayacak şekilde optimize edilmesi de oldukça önemlidir. Eğer görseller çok büyük boyutlara sahipse bu durum siteyi yavaşlatır ve sıralamayı olumsuz etkiler. Bu yüzden görsellerin boyutlarının minimum boyutlara indirilmesi gerekir. Görselleri sıkıştırmak için “Compress PNG, Compress JPEG” gibi ücretsiz kullanabileceğiniz çevrimiçi yazılımlardan faydalanabilirsiniz.

Son olarak kullanılan görsellerin de tıpkı yazılar gibi orijinal ve daha önce yayınlanmamış olmasına dikkat etmeniz siteniz için iyi olacaktır.

İç Bağlantı (İç Link) Yapısı Oluşturma

Site içi linkleme, sitenin bir sayfasında yine aynı site içerisindeki başka bir sayfaya link vermek anlamına gelir. Bu şekilde bir çalışma, arama motoru botlarının siteye girdiğinde sayfaların içerisinde daha rahat gezmesine yarar. İç linkler, özellikle yeni içeriklerin daha kolay keşfedilmesini sağlar. Google’a böyle bir sinyal vererek hem sayfaların indexlenmesini hızlandırabilir hem de kullanıcıların sitede daha uzun süre kalmalarını sağlayabiliriz.

Sitenizde iç linkleme yapmak istediğiniz sayfaları bulmak için linklemede kullanacağınız anahtar kelimeyi belirlemeniz gerekir. site:domain + “anahtar kelime” şeklinde Google’da aratarak ilgili anahtar kelimeye hangi sayfalarınızda link verebileceğinizi görebilirsiniz.

İç linkleme kadar dış link çalışmaları da önemlidir.

Anahtar Kelime Araştırması Kontrol Listesi

Anahtar kelime araştırması olmadan bir SEO çalışması yapmak, çalışmanın başarısını ölçmeyi güçlendirir. Ayrıca anahtar kelime araştırması olmadan yapılan bir çalışmada hangi anahtar kelimelere yoğunlaşılacağı bilinmediği için ona göre bir strateji de oluşturulamaz. Bu yüzden SEO çalışmalarında hedef anahtar kelimeleri belirlemek oldukça önemlidir.

Anahtar kelimeler sayesinde hem Google gibi arama motorlarına hem de kullanıcılara sitenizin onların aradığı konuyla alakalı içerik barındırdığı sinyalini verebilirsiniz.

Anahtar Kelime Bulma Araçları

Anahtar kelime belirlemek için kullanabileceğiniz birden fazla araç vardır.

Bunlardan ilki AHREFS Keywords Explorer (Anahtar Kelime Gezgini)’dir.

AHREFS Keywords Explorer ile ülke bazlı anahtar kelimelerin aranma hacimlerini, zorluklarını ve trafik potansiyellerini görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca AHREFS, size bu konuyla ilgili başka anahtar kelime ve soru önerileri de sunar.

Google ADS’in bir aracı olan “ Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı)”, Semrush ve Ubersuggest gibi araçlar da anahtar kelime belirlemek için faydalı araçlardır.

Arama Niyetine Uygun Anahtar Kelime Belirleme

Kullanıcı aramaların tamamı aynı niyetle yapılmaz. Örneğin bazı aramalar bilgi edinmek amacı taşırken bazıları ticari yani satış amacı taşır. “Protein tozu ne işe yarar” araması ile “protein tozu fiyatları” kelimelerinin aranma niyetleri birbirinden farklıdır. İlkinde bilgi edinme amacı varken diğerinde satın alma amacı vardır.

Anahtar kelimeler de niyete göre planlanmalıdır. Protein tozu satışı yapmak isteyen bir site öncelikle satın alma niyetine uygun kelimelere çalışmalıdır.

Uzun Kuyruklu (Long Tail) Anahtar Kelime Kullanımı

Uzun kuyruklu olarak tabir edilen anahtar kelimeler 3 ve daha fazla kelime içeren anahtar kelime öbeğini ifade eder. Bu tarz anahtar kelimeler daha net sonuçlara ulaşmak isteyenler tarafından yapıldığından adıl anahtar kelime ilgili doğrudan ilgili sonuçları çıkarır. Dönüşüm sağlamak ve asıl anahtar kelimeyi de tetiklemek için uzun kuyruklu anahtar kelimelerin kullanımı önemlidir.

Düşük Rekabetçi Anahtar Kelime Seçimi

Anahtar kelime seçimi yaparken kullandığınız toollar size anahtar kelimelerin zorluklarını da verir. Bu doğrultuda düşük rekabet içeren anahtar kelimeleri de çalışmanıza dahil etmeniz belli bir başarı potansiyeli doğurur.

Rakiplerin Listelendiği Anahtar Kelimelerin Tespiti

Rakiplerinizin listelendiği ancak sizin sitenizin listelenmediği kelimeleri bulmak rekabette işinize yarayacak bir hamledir. Bunun için AHREFS’te “Site Explorer” bölümünden “Content Gap” bölümünü kullanabilirsiniz.

Google Öneriler İle Anahtar Kelime Bulmak

Google, bir kelimeyi yazdığımızda ancak arama butonuna tıklamadığımızda bize bir dizi kelime önerir.

Örneğin yukarıda yalnızca “siyah elbise” yazmamıza rağmen Google’ın bize sunduğu anahtar kelimeleri görebiliyoruz. Bu, kullanıcı aramaları hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Sunulan kelimeleri içeriğimizde kullanabiliriz.

Ayrıca arama sayfasının en sonunda “ilgili aramalar” bölümü sunulur. Buradan da içeriğinizi optimize etmek için faydalanabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular (FAQ) Yöntemi ile Anahtar Kelime Seçimi

Yine bir rakip anahtar kelime analizi yöntemi olarak, çalışılan kelimede rakiplerin iyi konumda olduğu içeriklere göz atmak iyi bir yöntemdir. Ancak bu sefer anlatılan yöntem, anahtar kelimeden çok o içerikte kullanılan sık sorulan sorular (FAQ) bölümünü incelemektir. Rakip içeriklerinde bulunan sık sorulan sorular bölümü iyi sonuçlar vermiş olacak ki rakiplerinize iyi bir sıralama kazandırmış. Dolayısıyla içeriğinizde kullanabileceğiniz bir diğer yöntem bu sorulara kendi içeriğinizde de yer vermenizdir.

Ayrıca sık sorulan sorular için bir çalışma toollar ile yapabileceğiniz gibi çok kolay bir şekilde Google ile de yapabilirsiniz.

Yukarıdaki örnekte de görüldüğü gibi “kullanıcılar bunları da sordu” bölümü ile Google size kendiliğinden öneriler sunmaktadır.

İçerik Kontrol Listesi

İçerikler SEO için sıralamada büyük rol oynamaktadır. İçeriklerin özellikle ilk paragrafları devamının okunup okunmayacağında etkilidir. Bu yüzden başlıkta ve ilk paragrafta kullanıcıyı çekme ihtimali yüksek ifadeler kullanarak içeriğinizi okutmak yönünde ilk adımınızı atabilirsiniz.

The Skyscraper Technique (Gökdelen Tekniği)

Özellikle yurtdışında örnekleri daha çok görülen The Skyscraper Technique (Gökdelen Tekniği), en yüksek gökdeleni (burada gökdelen içerik oluyor) bulup onun üzerine daha da yüksek bir gökdelen inşa etmekten gelir. Gökdelen tekniği temel olarak fazla backlinke sahip olan, trafiği yüksek olan bir konu ve bu konuda çalışılan anahtar kelimede iyi sıralama elde etmiş içeriklerin uzatılması, detaylandırılmasını içerir.

Bu çalışmada ilk olarak sayıca fazla backlinke sahip olan içerik bulunur. Ardından bu içerik kelime sayısı olarak uzatılır. Daha fazla detaya girilir. Hatta sayfa tasarımı olarak da daha iyi bir çalışma yapılır. Ardından bu içeriğe link veren bağlantılar bilgilendirilir ve yeni içeriğin daha yüksek gökdelen olduğu için ona da link verilmesi istenir. Bu çalışma SEO için önemlidir çünkü rekabette çalışılan sitenin elini güçlendirir.

Kısa Cümle ve Paragraflar ile Okunabilir Metin

Girilen içeriklerin okunabilir olması önemlidir. Okunması kolay içerikler kullanıcının sitede kalıp yazıyı okumasını sağlar. Okunması kolay içerikler için;

  • Metni parçalara bölün. İçerik uzun paragraflardan oluşmasın. Bunun yerine paragraf kullanımını artırın.
  • Maddelemeden yararlanın. Sıralama yaparak kısa cümlelerle konuyu anlatmaya çalışın.
  • Okuyucunun aradığını bulmasını kolaylaştıracak kelimeler kullanın. Örneğin “Nasıl yapılır, 13 yöntem” gibi.
  • “İçindekiler” oluşturun. Bunun için örneğin WordPress sitelerde “Table of Content” gibi içindekileri otomatik ekleyen eklentilerden faydalanabilirsiniz.

Kapsamlı İçerik

Kullanıcıların aradığını bulmasına yetecek kadar detay verin. Bunun için özet içeriklerden ziyade yol haritası, inceleme kılavuzu formatında içerikler tasarlayabilirsiniz. Ayrıca içeriğin güncel bilgiler içermesi gerekmektedir. Bunun için “güncel” gibi kelimeleri de başlıkta kullanabilirsiniz.

Multimedya Kullanımı

Dijital tasarımlar her gün gelişmekte ve multimedya kullanımı yaygınlaşmaktadır. Düz bir metindense resim veya video gibi multimedya öğeleri ile içeriklerinizi desteklemelisiniz. Gerekirse grafikler, tablolar kullanmalı ve sayfanızın sıkıcı görünümü azaltmalısınız.

OFF-Page SEO

OFF-Page SEO (site dışı SEO), SEO için siteye dışarıdan yapılan çalışmaları ifade eder. Site içerisindeki çalışmalardan sonra siteyi dışarıdan da desteklemek, SEO performansı için önemlidir.

Backlink Stratejisi

Backlink, bir siteye başka bir siteden verilen bağlantı anlamındadır. Backlink ile siteler birbirine referans olmuş olur ve Google’da bu anlamda siteye yönelik olumlu bir algı oluşturulur. Çünkü söz konusu site, güven vererek başka sitelerden de bağlantı almıştır.

Rakip backlinklerini incelemek için Ahrefs, Semrush başta olmak üzere birçok tool kullanılabilir. Önemli olan kaliteli ve otoriter backlinklere yoğunlaşmaktır. SEO için önemli görülen DR, spam skor gibi değerler incelenmeli, siteye zarar verme ihtimali olan backlinklerden kaçınılmalıdır. Bu yüzden backlink çalışması mutlaka kontrollü bir şekilde yürütülmelidir.

Rakip Backlinklerini İnceleme

Sizinle aynı sektörde faaliyet gösteren, aynı anahtar kelimelerde çalışan rakiplerinizin aldığı backlinkleri incelemek ve sizin de o sitelerden backlink almanız rekabette elinizi güçlendirir. Ahrefs ile bir sitenin aldığı backlinkleri aşağıdaki gibi görüntüleyebilirsiniz. Burada linklerin dofollow nofollow ayrımına göre filtreleme yapma, ilk görülme veya son görülmeye göre filtreleme ve daha birçok farklı özellik görüntüleme imkanınız vardır.

Zararlı Backlinkleri Engelleme

Backlinklerin sitemize fayda sağlamasını beklerken bazı zararlı olabilecek backlinkleri de tespit ederek sitemize zarar vermesinin önüne geçmemiz gerekir. Bunun için sık sık backlinkleri kontrol etmek gerekir. Google Disavow ile sitenizle alakalı olmayan, spam içeriklerin geldiği domainlerin sitenize link vermesini engelleyebilirsiniz.

Sosyal Medya Kullanımı

Sitenizin sosyal medya hesaplarına mutlaka sitenizin linkini eklemelisiniz. Ayrıca sitenizdeki içerikleri sosyal medyada da paylaşarak trafiğinizi arttırabilirsiniz.

Etkili bir SEO çalışması sadece teknik SEO veya sadece Off-Page SEO değildir. Tüm bu anlatılanların birlikte ve sistemli bir şekilde uygulanması gerekir. SEO’nun zaman ve emek isteyen bir konu olduğunu unutmayın.