WebP Nedir?

WebP Nedir?

Hızlı yüklenen bir web sitesine sahip olmak muhtemelen her web yöneticisinin hayalidir. Sayfa hızını optimize etmenin yollarından biri WebP formatındaki görüntüleri kullanmaktır.

Peki, WebP nedir? WebP; PNG veya JPEG’den daha küçük boyutta daha zengin ve yüksek kaliteli görüntü sunan bir formattır.

Bu makalede, WebP’nin avantajları ve dezavantajları ile bu formatı WordPress sitenizde nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz.

WebP Tam Olarak Nedir?

WebP, Google tarafından 2010 yılında geliştirilen bir dosya formatıdır. Kaliteyi koruyarak görüntüler için daha yüksek bir sıkıştırma oranı sağlar. Web yöneticileri ve geliştiricileri, sitenizin daha hızlı yüklenebilmesi için daha küçük dosya boyutlarında görüntüler oluşturabilir.

Bu format, PNG ve JPEG formatlarına kıyasla daha güçlü kayıpsız ve az kayıpta sıkıştırma yöntemleri kullanır.

Kayıpsız sıkıştırma, her orijinal veri bit’inin dosya sıkıştırılmadan sonra aynı kalacağı anlamını ifade eder. WebP, kayıpsız görüntüleri PNG’ye kıyasla % 26 daha fazla sıkıştırmaya yardımcı olur!

Öte yandan, kayıplı karşılaştırma genellikle belirli miktarda orijinal veriyi kaldırarak dosya boyutunu küçültür. Bir görüntüyü kodlamak için öngörülü kodlama ile, kayıplı WebP, görüntü dosyası boyutlarını % 25’ten% 34’e düşürürken JPEG gibi karşılaştırılabilir bir kalite sunar.

Avantajlar

Daha önce belirttiğimiz gibi, daha küçük resim boyutları web sitesinin daha hızlı yüklenmesini sağlayacağından sitenizde büyük bir fark yaratabilir.

Diğer bir yararı, özellikle siteniz çok fazla resimle doluysa, örneğin bir yemek, seyahat ya da fotoğraf blogu sahibiyseniz, böylece daha fazla bant genişliği kullanımının önüne geçmiş olursunuz.

Farkı daha iyi anlamak için, JPEG ve PNG formatlarının kısa bir açıklamasına bakalım.

  • JPEG (veya JPG) – bu format çok renkli görüntüler için mükemmel ve fotoğraflar için tercih edilen seçenektir; ancak bir dezavantajı ise sıkıştırma nedeniyle görüntü kalitesinde hafif bir kayıp olduğunu söyleyebiliriz.
  • PNG – Sıkıştırılmış olsa bile görüntü kalitesini korumak için mükemmeldir. Bu format, logo, metin ağırlıklı görüntüler ve resimler gibi birçok veri veya piksel içeren görüntülere uygundur fakat, fotoğraflar için pek de tercih edilesi bir format değildir.

WebP ise işte bu iki formatı bir araya getirir ve her iki formatın da iyi olduğu özelliklerini kullanır. Böylece PNG veya JPEG’den % 25-34 daha küçük boyuta sahip olurken, görüntü kalitesini korumayı da başarır.

Bir örnek için, Google’ın WebP galerisindeki resimlere bir bakın. Gördüğünüz gibi, soldaki JPEG görüntüler ile sağdaki WebP görüntüler arasındaki kalite farkını gerçekten ayırt edemezsiniz ancak dosya denetimi yaptığınızda, WebP görüntülerinin JPEG’lerden % 32 ve% 34 daha küçük olduğunu görebilirsiniz.

Dezavantajları

Bu görüntü formatının sunduğu tüm avantajların yanında sahip olduğu bazı dezavantajlardan da bahsedelim!

Her şeyden önce, Google Chrome, Firefox ve Opera dahil olmak üzere bazı tarayıcılar, WebP biçimini destekler ancak, Safari ve Internet Explorer bu formatı desteklemez.

Mevcut eğilim göz önüne alındığında, bu tarayıcıların da çok yakında bu formatı tanıyacak hale geleceğini tahmin ediyoruz.

Bu biçimi siteleri için kullanmak isteyen bir webmaster için başka bir sorun, WordPress’in şu anda WebP görüntülerini desteklememesidir. Bu, WebP dosyalarını WordPress ortam kitaplığınıza yüklemeye başlayamayacağınız anlamına gelir.

Ancak iyi haber şu ki bunun önüne geçmek için yalnızca bir eklentinin yardımına ihtiyacınız vardır.

WordPress’te WebP Kullanımı

WebP Express‘i kullanarak WebP’yi WordPress tabanlı sitelerde kullanabilirsiniz ve buradan bir WordPress eklentisinin nasıl yükleneceği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Artık, WebP formatını öğrendiğinize göre siz de sitenizde daha küçük boyutlu, daha zengin kalitede olan bu formatı kullanmaya hazırsınız demektir!