Google Trends Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Trends Nedir? Nasıl Kullanılır?

Web sitelerinin ön plâna çıkması ve en çok tıklananlar arasında yer alması, belirli koşulların uygulanmasına bağlıdır. Bu koşulların sağlanması ve web sitelerinin buradan alınan verilere göre değerlendirilerek kaliteli hale getirilmesi istatistiksel verilerin incelenmesi ile mümkündür. SEO çalışmaları kapsamında web sitesi sahiplerinin sıkça karşılaştığı, “Google Trends nedir ve nasıl kullanılır?” sorusu üzerinden, dijital medyanın istatistiksel olarak nasıl değerlendirilebileceğini ele alacağız. İlk olarak Google Trends’in tanımlamasıyla başlayalım.

Google Trends, Google üzerinde yer alan büyük verinin özelinde web sitelerinin aranma trendlerini ve bu oranlar üzerindeki hareketliliğin sebeplerini araştıran bir sistemdir. Ücretsiz bir uygulama olarak çalışan Google Trends, arama motorunda en çok aranan kelimeleri, terimleri ve söz gruplarını tahmin etmek için seçenekler sunar. Bu sayede web sitesi üzerinden trafik arttırmak için yol haritası çizmek kolaylaşır. Trends uygulaması, sadece güncel arama sonuçlarına değil geçmiş dönem trendlerine de erişime olanak sağlar.

Google Trends, SEO uygulamalarının temel unsurlarından biridir. Türkiye geneli ve dünyada en çok aranan konulardan sezonluk arama trendlerine kadar her alanda ön plâna çıkan anahtar kelimeleri sıralayan uygulama, birçok farklı avantaj sağlar. Uygulamanın sunduğu avantajları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Herhangi bir konuyla ilgili, Google Trends üzerinden tek seferde 25 terime kadar aramalar yapabilirsiniz.
  • Dünya genelinde en çok aranan sözcüklerle ilgili tahminleri ortaya koyar.
  • İsteğe bağlı olarak geniş zaman aralığı çerisinde en çok arananların sıralamasını yapar.
  • Seçilen konuların ya da kelimelerin hangi dönemlerde ve hangi tarihlerde daha yoğun olarak arandığını ortaya çıkarır.
  • Farklı bölgesel aramaları değerlendiren uygulama, hangi ülkelerde hangi aramaların yapıldığını belirlemekte faydalıdır.
  • Sektörel bazda hangi konuların dönemsel olarak popülerleştiğini ortaya koyar.
  • Kolay ve pratik kullanımı sayesinde sıfır maliyetle çok fazla fayda sunar.
  • Web sitelerinin hangi dönemlerde hangi aramalarda ön plana çıktığını belirler.

Özellikle e-ticaret faaliyetleri ve pazarlama alanlarında büyük kazanç sağlayan bir seçenek olarak Google Trends, profesyonel çalışmaları destekler.

Google Trends, kolay kullanımıyla dikkat çeken ve web sitelerinin işleyişine büyük katkıda bulunan bir uygulamadır. Uzantının sunduğu pratik araştırma yöntemleri ile kolayca web sitesine ait trendler değerlendirilir.

Google Trends uzantısı doğrudan tarayıcı üzerinde kullanılabilen bir seçenektir. Uzantının ara yüzüne trends.googlee.com adresi üzerinden ulaşarak işlem yapılabilmektedir. Uygulama üzerinde yapılan işlemler, Google arama motoru üzerinden yapılan aramaları listeler ve bu listeler üzerinden karşılaştırma yaparak ihtiyaç duyulan verileri sunmaktadır. Uygulama üzerinden yapılan analiz işlemleri farklı temel unsurlar üzerinden ilerlemektedir. Google Trends üzerinden yapılan işlemler için kullanılan temel kavramları ve önemli başlıkları inceleyelim.

1. Noktalama

Noktalama işaretleri, Trends analizlerinde algoritmaya önemli ipuçları sunmaktadır.  Analizlerin doğru sonuçlara ulaştırılması bu şekilde sağlanabilmektedir. Uzantı üzerinde kullanılan her noktalama işaretinin farklı görevleri vardır. Bu noktalama işaretlerinin kullanımıyla analiz verilerini daha net bir biçimde vurgulamak mümkün olmaktadır. Kullanılan noktalama işaretler ve anlamlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Çift Tırnak: Yapılan analizde özellikle belirtilmek istenen kelimeler ya da söz öbekleri tırnak işareti içerisinde yazılır. Tırnak içerisinde yer alan kelime ya da kelime grubunun öncesinde ya da sonrasında yönlendirme ifadeleri kullanılabilir.  Örneğin; “arama yöntemleri”.

Aramada kullanılan tırnak işareti, konu hakkında yapılan incelemede zaman aralığı, ürün çeşidi, renk seçeneği gibi birçok unsur kullanılabilir. Örneğin; bir ürünün güncel fiyatlarını takip etmek için  “son 1 ay” ya da “en düşük fiyat” gibi terimler kullanarak ürünlerin fiyatlarındaki düşüşten zamanında haberdar olabilirsiniz.

Artı İşareti: Analizde “veya” anlamını getiren (+) işareti, iki farklı sözcüğü alternatif olarak belirtmek için kullanılır. Örneğin; arama + analiz: arama veya analiz.  Aramalarda alternatifler kullanmak ve farklı verileri de incelemek, çalışmanın daha verimli olmasını sağlayacaktır. Bu doğrultuda iki ya da daha fazla alternatifi belirtmek için; “siyah kazak + kırmızı kazak + mavi kazak” şeklinde ifade edilen aramalarda siyah kazak için yeterli kaynak bulunmadığı takdirde kırmızı ya da mavi kazak için de kaynakların gelmesi sağlanır.

Eksi İşareti: Analizde iki sözcüğün arasında kullanılan (-) işareti, sonra yazılan sözcüğün hariç tutulmasını ifade eder. Örneğin: arama – analiz: analiz hariç. Analizde iç içe geçmiş konuların yanıltıcı şekilde karmaşıklaşmaması için konuları daha sade hale getirmeyi tercih edebilirsiniz. Örneğin A isimli telefon firmasının ürünlerine dair inceleme yapmak istiyorsunuz ama sadece X modeli için arama yapmanız gerekiyor ve Y modeline analizde yer vermek istemiyorsunuz. Bu durumda analizde “A Firması– Y Modeli” ifadesini kullanırsanız A firmasının ürünlerini Y modelini hariç tutarak inceleyebilirsiniz.

Trends uygulaması üzerinden giriş yapmadan arama bölümüne erişerek bu ifadeler yardımıyla araştırma yapmak mümkündür.

2. Son Haberler ve Analizler

Google Trends’in sunduğu Son Haberler ve Analizler hizmeti ile dönemsel olarak geçmişe dair analizler ve aramalar yapılabilmektedir. Dünya genelinde ya da ülke içinde son dönemlerde en çok arananlar ve en çok kullanılan başlıklar bu alanda ortaya çıkarılabilir. Bu sayede yıllık arama trendleri, sezonluk listeler ve içerikler, zaman aralığı verilerek incelenebilir.

3. Son Trendler

Son Trendler, Google Trends üzerinden listelenen en popüler aramaları ifade eder. Bu aşamada genel olarak Google üzerinde aranan son 10 kelime sıralandığı gibi özellikle belirlenen konularda en çok arananlar da ayrıca listelenebilir. Bu sayede sektörel bazda en çok aranan sözcüklere ulaşmak mümkündür. Buradan alınan bilgiler içerik üretiminde büyük fayda sağlayacaktır.

4. Yılın Arama Trendleri

Google Trends üzerinden yıllık bazda ön plâna çıkan arama trendleri sıralanır ve bu analizler sonucunda ortaya çıkan başlıklar ileriye dönük çalışmalarda yol gösterici olarak kullanılır. Bu aşamada farklı zaman aralıkları ve farklı sektörel konularda analizler yapılabilmektedir.

  • Google Trends’in arama analizlerinde yıllık bazda arama yapmak için zaman aralığı girilerek senelik sonuçlara odaklanmak mümkündür.
  • Google Alert uygulaması üzerinden trend kelimelerin dönem dönem bildirilmesi sağlanabilir. Bu sayede anlık olarak trend olan ifadelere erişmek ve kullanmak mümkün olur. Bu uygulama da Google Trends’te olduğu gibi g-mail adresi ile kullanılabilir.
  • Google Trends üzerinden gündemi daha hızlı takip etmek adına çeşitli konularda alarm oluşturabilirsiniz. Örneğin, güncel bir konuda haber takibi yapmanız gerektiğinde ya da bir indirim sürrecini takibe almanız gerekiyorsa, bu konularda anahtar kelime ve etiketler üzerinden ayarlama yapabilirsiniz. Oluşturduğunuz alarm için zaman aralığı ve hatırlatma sıklığı belirleyebilirsiniz.
  • Google üzerinde haber içeriklerinin de güncel olarak takip edilmesi mümkündür.  Bu yönde analizler Google Haberler üzerinden gerçekleştirilebilir.

Google Trends üzeriden alârm kurmak için uygulamanın adresinde belirli aşamaları değerlendirmek gerekir. Alârm içinde kullanılacak bilgiler, doğru etkiyi almak açısından büyük önem taşır. Google Trends üzerinden alârm oluşturmak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:

  • Google üzerinden alârmlar menüsüne (google.com/alerts) girin,
  • Açılan sayfada konu etiketini belirleyip uyarıyı yazın ve  “uyarıyı oluştur” kısmına tıklayın,
  • Uyarı kısmına yazılan etiket belirli bir başlık üzerinde ya da doğrudan bir marka olabilir,
  • Uyarılarım kısmında oluşturulan alârmınıza ulaşabilir ve düzenleme yapabilirsiniz.

SEO çalışmaları, web sitelerinin trendleri yakalayabilmesi ve Google algoritmalarında üst sıralara yerleşmesi için kullanılmaktadır. Dolayısıyla SEO çalışmalarının desteklenmesi, Google Trends uygulaması üzerinden yapılan analizlerle mümkündür. Temelde Google Trends’in çalışma prensibi, SEO çalışmalarını desteklemektir.  Google Trends; SEO çalışmalarında içerik üretimi, anahtar kelime seçimleri, başlık seçimleri ve web sitesinin trendlerini belirlemek için kullanılan en verimli araçlardan biri olarak ön plana çıkar. SEO için Google Trends’in sunduğu önemli faydaları ve nasıl kullanılması gerektiğine dair ipuçlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • SEO çalışmalarında kullanılmak üzere anahtar kelime arayışları Google Trends üzerinden sağlanabilir.
  • Geçmiş dönemlerde en çok aranan anahtar kelimeleri belirleyen Trends sistemi, ileriye dönük kullanılabilecek arama sözcüklerini de tahmin eder.
  • Google Trends sayesinde en fazla aranma potansiyeline sahip sözcükler belirlenebilir.
  • Sektörel bazda artan ihtiyaç ve taleplerin ölçümlenmesi konusunda da uzantının katkısı büyüktür.
  • CTR oranı yani tıklama oranı yüksek olan konular ve sözcükler, SEO çalışmaların yönlendirmek için ve sayfa oluşturmak için kullanılabilir.
  • Görsel unsurların araması ve analizi için de Google Trends kullanılabilir. Örneğin, görsel aramalarda popüler sosyal medya uygulamalarının kullandığı içeriklerin dışında daha isabetli sonuçlar verebilir. Bu sayede web sitenizin popüler içerikler arasında kaybolması söz konusu olmayacaktır.

Google Trends, kullanımıyla içerik üretimi ve dijital etkileşim açısından birçok önemli katkı sağlamaktadır.  Bu doğrultuda Google Trends üzerinden yapılan çalışmalar, web siteleriyle ilgili iyileştirmeler için yol gösterir. SEO çalışmalarının her adımında uygulama üzerinden web siteleri için en önemli unsurlardan biri olan anahtar kelimelere ulaşmak mümkündür. Genel anlamda Google Trends, SEO çalışmalarının başlangıç aşamasında kullanılabildiği gibi bütün aşamaların sonucunu test etmek için de kullanılabilir.