GTMetrix Nedir? Nasıl Kullanılır?

GTMetrix Nedir? Nasıl Kullanılır?

GTMetrix, web sitelerinin performansını birçok yönden ölçmeye ve raporlamaya yardımcı olan popüler bir hız testi aracıdır. Merkezi Kanada olan GT.net tarafından geliştirilen GTMetrix, Pingdom ve Google PageSpeed Insights ile beraber kullanılır. Web sitesini geliştirmek, site hızını ve dolayısıyla site trafiğini artırmak için yapılan SEO çalışmalarına etkili şekilde yardımcı olan bu yazılım bu alanda önemli araçlardan biri olarak kabul edilir.

Site hızını olumsuz yönde etkileyen kötü kodlu eklenti, büyük görsel dosyası ve hızı düşüren diğer nedenleri tespit eden GTMetrix Webmaster aracı olarak da tanımlanır. Diğer hız testi araçlarından alınan performans sonuçları ağırlıklı olarak front-end geliştirmeye olanak sağlarken GTMetrix ile back-end geliştirme yapılabilmesi için detaylı bilgiler alınır.

Web sitelerini analiz etmek ve SEO çalışmalarına uygun şekilde optimizasyonlar gerçekleştirilmesine yardımcı olan GTMetrix, bazı temel özellikleri kullanıcılarına ücretsiz olarak sunar. Ancak saatlik URL izleme, hızlı analiz, ek API erişimi ve beyaz etiketli PDF raporları gibi hizmetleri de tercih eden kullanıcılar için derecelendirilmiş ücretli paketleri de bulunur.

GTMetrix Nasıl Kullanılır?

GTMetrix kullanarak tek tek sayfa bazında site performansı özeti görüntülenebilir ve optimize edilmesi gereken sayfalar belirlenebilir. Sayfaların boyutları, yükleme süresi, kullanıcı isteği sayısı ve performans karşılaştırmasının yanı sıra sayfalarda bulunan görsellerin analizleri için bilgi veren çizelge ve grafiklere de ulaşmak mümkündür. GTMetrix kullanımı son derece basit ve kolaydır. Ayrıca WordPress web sitelerinde de kullanılabilir. GTMetrix kullanmak için aşağıdaki yönlendirmeleri uygulamak yeterlidir.

  • GTMetrix web sitesinde ücretsiz tarama işlemi başlatmak için arama çubuğuna web sitesinin tam URL’i girilir ve arama çubuğunu yan tarafında bulunan “Test your site” butonuna tıklanır. Bu sayede tarama işlemi başlatılmış olur.
  • Tarama işleminin başlatılmasıyla birlikte yeni bir ekran açılır. Açılan loading ekranında tarayıcı ve server bilgileri görüntülenir.
  • Kısa sürede tamamlanan tarama işleminin ardından rapor sayfası yayınlanır. GTMetrix web sitesinin yayınladığı bu sayfada sorgulama yapılan siteye ait tekrar yüklenme skoru, genel hız skoru, sayfa toplam boyutu, tamamen yüklenmek için geçen süre ve toplam sorgu sayısının oranları raporlanır.

Performans bakımından web sitelerini sıkı bir testten geçiren GTMetrix, analizleri PRIORITY ve TYPE olarak raporlar. TYPE alanında performans değerlerinin ne ile ilgili olduğu, PRIORITY alanında ise önem skalası belirtilir. Ücretsiz versiyonunda bile detaylı rapor sunan bu hız ölçme aracı herkes tarafından kullanılabilir.

GTMetrix, WordPress web sitesi kullanıcılarının da işini son derece kolaylaştırır. WordPress kullanıcıları içerik yönetimi için kurulumu basit olan tam teşekküllü eklenti indirebilir. Bunun için API anahtarı ve hesap e-mail adresi yeterlidir. Herhangi bir değişiklikten önce GTMetrix, site hızının elde edilebilmesi için başlangıç testi veya testleri önerir. Gereken verilerin toplanmasından sonra henüz yüklenmediyse W3 Total Cache eklentisinin yüklenmesi tavsiye edilir. Çünkü W3 Total Cache, web sitesini önbelleğe alır ve WordPress optimizasyonuna odaklanır. Bu eklentiden sonra GTMetrix WP Smush eklentisinin yüklenmesi önerilir. GTMetrix WP Smush, görüntü optimizasyonu eklentisidir. W3 Total Cache gibi yaygın olarak kullanılan bir eklenti olmasa da yüklenmesi faydalıdır. Çünkü bu eklenti; PNG, JPEG ve GIF görüntüleri ile WordPress kurulumuna yüklenen yeni görüntüleri işleyebilmek için herhangi bir kayıp olmadan sıkıştırma olanağı sunar. Bu eklenti büyük olan görüntüleri bile 1 MB ya da daha az olacak şekilde sıkıştırır. Bu iki eklentiyi yükledikten ve yapılandırdıktan sonra GTMetrix bir başka hız testi yapılmasını talep eder. Çıkan test sonuçları şaşırtıcı derecede iyidir.

GTMetrix’in Avantajları Nelerdir?

GTMetrix hız testi aracını kullanmanın sağladığı avantajlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Analiz etmenlerini sıralar.
  • Web sitelerini farklı lokasyonlardan test etme olanağı sunar.
  • Sitede yavaş yüklenen sayfaların yanı sıra yavaş yüklenmesinin nedenlerini ve bunların ne şekilde düzeltilebileceğini raporlar.
  • Site içi düzenlemelere olanak sağlar.
  • Yeşil, sarı ve kırmızı renklerle sunduğu grafik sayesinde sitenin yüksek performanslı, geliştirilmesi gereken ve düzenlenmesi gereken alanlarını açık şekilde belirtir.
  • Web sitesinin her alanında bulunan içerikleri kalite, görsel boyutu ve özgünlük bakımından puanlar.

Site hızı, kullanıcı deneyimini ve arama motorlarının sonuç listelerindeki sıralamayı önemli ölçüde etkiler. Yavaş açılan siteler hem kullanıcılar tarafından hızlı bir şekilde terk edilir hem de tekrar ziyaret edilmez. Ayrıca arama motorlarının sonuç listelerinde de alt sıralarda yer alır. Bu iki durum site trafiğini olumsuz etkiler. Web sitelerinin hızını ve trafiğini artırmaya yönelik yapılan SEO çalışmalarının ne kadar faydalı olduğunu veya hangi çalışmaların geliştirilmesi gerektiğini GTMetrix ile test etmek önemlidir. Çünkü optimizasyonlar bu testler sayesinde en ideal şekilde yapılabilir.

GTMetrix İle Web Site Performansı Nasıl Artırılabilir?

GTMetrix skorunu yükseltmek ve site performansını artırmak için aşağıda belirtilen bazı noktalara göre düzenleme yapılması önerilir.

Görsel Optimizasyonu

Yüksek çözünürlüğe sahip olan görseller fazla bant genişliği tükettiği için siteyi yavaşlatır ve yükleme süresini artırır. GTMetrix ile hangi görsellerin optimize edilmesi gerektiği kolay bir şekilde tespit edilir.

CCS Dosyası Optimizasyonu

CCS dosyasını küçülterek gereksiz kopyalar, boşluklar ve karakterler ortadan kaldırılabilir. Bu dosya boyutunun azalması site performansını artırmaya yardımcı olur.

Web Performansının İzlenmesi

Web sitesinin performansını izlemek, hangi alanların geliştirilmesi gerektiğini tespit edebilmek için önemlidir. Bu nedenle GTMetrix ve diğer araçlarla site performansının düzenli olarak izlenmesi gerekir.