İçindekiler

App Store Optimizasyonu (ASO)

App Store Optimizasyonu(ASO), mobil uygulamaları uygulama mağazasında (Google Play, Apple App Store ve diğerleri) arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için yapılan optimize işlemleridir. Web siteleri için arama motoru optimizasyonu, aynı zamanda App Store SEO, App Search Optimizasyonu ve Mobil App SEO olarak da adlandırılır.

App Store Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

1. Adım: Uygulama mağazası için doğru anahtar kelimeleri bulun!

App store arama sıralamanızı iyileştirmenin en önemli noktalarından bir tanesi anahtar kelimelerin seçimidir. Uygulama mağazası için doğru anahtar kelimeleri seçerek başlayabilirsiniz.

App Store Anahtar Kelime Fikirleri

Doğru anahtar kelimeleri seçmek için size rehberlik edecek aşağıdaki App Store Optimizasyonu araçlarından faydalanabilirsiniz. En güzel tarafı da bu araçların ücretsiz olmasıdır.
  • Keyword Suggestions (Yalnızca iOS mobil uygulama geliştiricileri için)
  • Übersuggest
  • OneLook Reverse Dictionary
İlk etapta yeni bir uygulama için düşük zorluk derecesi ve makul popülerliği olan app store anahtar kelimelerini seçebilirsiniz.

2. Adım: Uygulama mağazası anahtar kelimelerini doğru yerlere yerleştirin!

Uygulama mağazası anahtar kelimelerinizi seçip optimize ettikten sonra anahtar kelimeleri doğru yerlere yerleştirebilirsiniz.

Uygulamanın Adı

Uygulamanızı yaratıcı ve aranabilir kelimeleri içeren bir biçimde adlandırın. Potansiyel kullanıcılara ulaşmak için ise ana anahtar kelimenizi uygulama isminde geçirebilirsiniz. (Uygulama isminde anahtar kelimeleri kullanmak sıralamanın %10,3 oranında artmasını sağlar.)
Hem Google Play hem de iOS App Store algoritmaları, bir kullanıcı bir uygulama mağazasında arama yaptığında ve arama kelimelerini içeren adlara sahip uygulamalara daha fazla öncelik verdiğinden uygulama isimlerini tarar ve isminde anahtar kelime geçen uygulamaları öncelikli olarak getirir. Bu nedenle, uygulama isminde anahtar kelimenin geçmesi iyi bir fikirdir.
Anahtar kelimeler ile uygulama arasında iyi bir denge kurmanız gerekir.
  • iOS Uygulama Mağazası iOS 11’de uygulama adını en fazla 30 karakterle sınırlandırırken, Google Play Mağazası 50 karaktere kadar sınırlandırır.
Ayrıca, iOS uygulama URL’nizi oluşturmak için uygulama adını kullandığından, başlığınızda, özellikle App Store’da yalnızca URL dostu karakterler kullanmak önemlidir. Bu yüzden uygulama isminde özel karakter kullanmayın.

Uygulama Altyazısı ( Yalnızca iOS App Store Optimizasyonu için)

Uygulama alt yazıları, yalnızca Apple App Store’da bulunan İOS 11’de tanıtıldı.
Bu alan, uygulama adınızın altında görünür ve yalnızca 30 karakterle sınırlıdır. Alt yazınızın içeriği uygulama mağazasında dizine ekleneceği için uygulama amacını anlatırken anahtar kelimelerinizi bu alanda kullanmaya özen gösteriniz.

Uygulama açıklaması (Google Play Store Optimizasyonu için)

Google Play Store, uygulamanızı tanımlamak için size kısa bir açıklama alanı (en fazla 80 karakter) ve uzun bir açıklama alanı (en fazla 4.000 karakter) sunar.
Google Play, bu iki açıklama alanındaki sözcükleri, uygulama mağazası arama anahtar kelimeleriniz olarak dizine ekler. En önemli anahtar kelimelerinizi açıklama alanlarınızda kullanarak, Google Play algoritmasına uygulamanızın bu anahtar kelimelerle alakalı olduğunu söylersiniz.

Ayrıca, Play Store  uygulama açıklamanızda SEO çalışmasında olduğu gibi, Google’a en önemli anahtar kelimeleri vurgulamak için <h1>, <h2> ve <h3> başlık etiketlerinin yanı sıra <b>, <i> ve <u> stil etiketlerini kullanabilirsiniz.

Uygulama açıklaması (iOS App Store Optimizasyonu için)

Kısa açıklama için yalnızca 252 karakteriniz var.
İOS App Store, uygulama açıklamasında app store anahtar kelimelerini sıralama faktörü olarak kullanmaz. Fakat ziyaretçilerin açıklama önizlemesinden kolayca anlayabilmeleri için uygulamanın sağladığı faydalardan, yeni ziyaretçiler için açıklama kutusunda tüm uygulamanın özelliklerini ve uygulamanızın sosyal medya bağlantılarını eklemeyi unutmayın.

Uygulama Tanıtım Metni (Yalnızca iOS App Store Optimizasyonu için kullanılabilir)

Uygulama altyazı alanı gibi, uygulama tanıtım metni de iOS 11’de tanıtılmıştır. Açıklamanın en üstünde yer alır ve yalnızca 170 karakterle sınırlıdır.

App Store Anahtar Kelime alanı (Yalnızca iOS App Store için kullanılabilir)

Keywords alanı, uygulamanızın hangi anahtar kelimelerle keşfedileceğine karar verir. Bu alana seçilen uygulama mağazası anahtar kelimelerinizi girebilirsiniz. Aşağıdaki kuralları dikkate alarak ilgili alanı doldurabilirsiniz.
  • 100 karakterin tümünü kullanın
  • Her anahtar kelimeyi virgülle ayırın
  • Anahtar kelimeleri tekrar etmeyin
  • Şirket adınızın, uygulama adınızın ve uygulama kategorisini eklemenize gerek yoktur.

3.Adım: Uygulama Logosu

Uygulama logonuzun basit, dikkat çekici ve akılda kalıcı olmasına özen gösteriniz. Arama sonuçlarında kullanıcıların dikkatini çeken ilk şey görseldir. Dönüşümü %560 oranında artırabilir.

4.Adım: Ekran Görüntüleri

Kullanıcıların %60’ı ekran görüntülerini es geçmiyor. En iyi ekran görüntülerini kullanarak dönüşümlerinizi arttırabilirsiniz. Ekran görüntülerine güzel bir başlık ekleyerek güçlü mesajlar vermelisiniz.

5. Adım: Uygulama Videosu

Bir video içerik oluşturmak oldukça zor olabilir.Fakat uygulama videosu yüklenme oranlarınızı %23 oranında arttırabilir. İzleyicinin dikkatini çekmek için ilk 5 saniyeyi kullanın ve tüm özellikler yerine en iyi özelliklere odaklanın. Video ses kapalı olduğunda bile izleyenlerin ilgisini çekebilmeli ki işinizi şansa bırakmayın.

6. Adım: App Store Optimizasyonu İncelemeler (Değerlendirme – Yorum)

Değerlendirmelerin ve incelemelerin uygulama indirmelerinde büyük etkisi vardır.
App kullanıcı incelemelerindeki kullanıcı yorumları ve oyları app store arama motoru tarafından indexlendiği için burada ilgili anahtar kelimelerin geçmesi de önemlidir. Önemli olan memnun kullanıcıları olumlu yorumlar bırakmaya teşvik etmek. En önemlisi uygulama incelemelerine ve geri bildirimlere cevap vermeyi unutmayın!

7. Adım: Uygulama Boyutu

Uygulamanızı iOS uygulaması için 200 MB’den, Google Play uygulaması için 100 MB’den küçük tutmaya çalışın. Kullanıcılar daha büyük boyuttaki uygulamaları indirmek istemeyecektir. En iyi 100 uygulamaya baktığınızda da makul boyutları görebilir ve karşılaştırabilirsiniz.

8. Adım: Güncelleme Sıklığı

Düzenli olarak güncelleme hem kullanıcı sadakatini arttırır hem de uygulamanızın uygulama mağazasında güncellemeler listesinde görünmesini sağlar. Aynı zaman da Google ve Apple güncel kalan uygulamalara da değer verir. Ayda bir kez uygulamanızı güncellemenizi, geliştirmenizi ve varsa hataların giderilmesini tavsiye ederiz.
Tüm işlemleri tamamladıktan ve uygulamanızı yayınladıktan sonra anahtar kelime sıralamalarınızı kontrol edebilirsiniz.