Blog Yazısı İçin 6 Adımda İçerik Planlaması

Blog Yazısı İçin 6 Adımda İçerik Planlaması

Bir blogu sürdürmek, sadece bir sürü blog yazısı yazmaktan ibaret değildir. Bunun için bir strateji geliştirmeli ve (özellikle birden fazla yazarla yazıyorsanız) içeriğinizi planlamalısınız. Ayrıca, izleyicilerinizle etkileşime girmeli ve yorumlarına cevap vermelisiniz. Bu yazıda içerik planlaması önemine değinecek ve blog yayınlarınızı nasıl planlayacağınıza dair pratik ipuçları sunacağız!

İşe Yarayan Bir Blog Yazısı Planlaması

Blogunuz büyüyor, izleyicileriniz giderek artıyorsa ve blog oluşturma konusunda daha ciddi yerlere geliyorsanız eğer içerik planlaması yapmanın vakti gelmiş demektir. Kişisel bir blogunuz varsa, içeriğinizi planlamak oldukça kolay olacaktır. Farklı konular hakkında yazan veya birden fazla yazarla çalışıyorsanız, planlama yapmak daha da zorlaşır.

Yazımızın devamında uygun bir plan oluşturmanıza yardımcı olacak 6 önemli maddeye değineceğiz:

1. Bir takviminiz olsun

Birden fazla yazarla çalışıyorsanız ve sık sık gönderi yayınlıyorsanız, düzenleme takvimi önemlidir. Bu nedenle, yazacağınız tüm gönderileri çizeceğiniz bir takvim içinde işaretlemelisiniz. Bu basitçe bir excel sayfası olabilir, ancak bunun için bir sürükle-bırak takvimi içeren bir eklenti veya hizmet kullanmak daha kolay olabilir. Trello, MeisterTask veya Monday. Bu takvimde yayınları kolayca yazarlara ve editörlere atayabilir ve isterseniz kategorilere ayırmak için etiketler kullanabilirsiniz.

2. Toplantı ve beyin fırtınası

Takviminizi doldurmak istiyorsanız olaya bir beyin fırtınası yaparak başlayabilirsiniz. Tüm blog yazarlarını davet edip toplantı düzenleyebilirsiniz. Herkese fikirlerinin ne olduğunu ve yakın gelecekte hangi yazıları yazmak istediklerini sormayı unutmayın.

toplanti-ve-beyin-firtinasi

Fikirlerin ve dileklerin bir listesini yapın ve sonra bunları takvime ekleyin. Yazarlarınızın blog yayınlarını yayın tarihinden birkaç gün önce bitirmeleri konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlayın, böylece yayından önce okuyabilir, gerekirse düzenleyebilir ve gerekli resimleri veya fotoğrafları bulabilir veya oluşturabilirsiniz.

3. Sıklığa karar verin

Düzenli aralıklarla blog yazısı yazmalısınız. Belirli bir plan oluşturarak buna bağlı kalmalısınız. Okuyucularınızda bu durum güven teşkil edecek, sizden gelecek blog yazısını onlarda merakla bekleyeceklerdir. Seçtiğiniz programa karar verdikten sonra, takipçilerinizle iletişim içinde olmayı ve onlardan yazılarınıza yorumlar istemeyi de unutmayın!

4. Varyasyon ekleyin

Sık sık benzer konular hakkında yazıyorsanız, bu işlerin biraz karıştığına işaret eder. Neredeyse aynı konular hakkında birbiri ardına makale yazmamalısınız Tabii ki, blog serileri yazabilirsiniz, ancak mümkün olduğunca konular arasında değişikliklere gidin. Okuyucularınızı sıkmamak için içeriklerin biçiminde de zaman zaman değişiklikler yapabilirsiniz.

5. Haberleri ve güncel olayları kullanın

İçeri oluştururken, takviminize de bir göz atın! Blog yazılarınızda söylenmeye değer önemli herhangi bir etkinlik var mı? Yoksa dönemsel yazılar mı yazmalısınız? Bu sorulara cevap vererek ilerleyin.

6. Stil kılavuzu kullanın

Blog yazısı için stil kılavuzu oluşturmak, herkesin aynı frekansta içerik üretmesini sağlamak için harika bir yoldur. Kelimeleri belirli bir stilde yazmayı deneyebilirsiniz. Hepimiz dil bilgisi kurallarına uygun ve doğru bir şekilde yazmalıyız; fakat büyük harflerin ve marka adlarının kullanımı farklı olabilir.

Stil kılavuzunda, yazıların uzunluğu, paragraf ve başlıkların kullanımı ve görüntülerin kullanımı konusunda da anlaşabilirsiniz. Yazılarınızda tutarlı olması gereken her şeyi yazdığınız bir belge olmalıdır. Ayrıca SEO copywriting için bazı işaretçiler eklemeyi de unutmayın!

Arada bir konuk blog yazarıyla çalışıyorsanız, stil rehberi, blogunuzun tarzına da uyan bir yazı yazmalarına yardımcı olacak harika bir belge olabilir.

İçerik Planlama, Büyümenize Yardımcı Olacaktır!

Blog yazarak web sitenizi büyütmek uzun vadeli bir çalışma gibi görünebilir fakat,bu çalışmalarınızın karşılığını arama motoru sıralamasında yani SEO kısmında büyük ölçüde görebileceksiniz. Büyüyen bir blog, özellikle birden fazla yazarla çalışıyorsanız daha fazla içerik planlaması isteyecektir. Yazılacak konular ve yazılacak blog yazısı sayısı konusunda hemfikir olmak önemlidir. Yazarlar birlikte çalışmaya devam ettikçe, birden fazla yazarlı bir blog büyük bir başarı sağlayabilir ve sitenizi daha da büyütebilir!