İçindekiler

Breadcrumb Nedir?

Breadcrumb, Türkçe adıyla “ekmek kırıntısı” olarak bilinen bu link yapısı; web dünyasında kullanıcıların ve arama motorlarının web sitesinde yer alan hiyerarşiyi anlamasına ve bu yapı içerisinde hareket etmesine yardımcı olan bağlantılar kümesidir. Alt kategorilerden oluşan web sitelerinde ya da e ticaret sitelerinde kategoriler arası dolaşımı kolaylaştırır.

Bir e ticaret ya da internet sitesine girdiğinizde, o sitenin hangi sayfa veya kategorisinde olduğunuzu ve bu sayfanın, sitede hangi hiyerarşik düzende olduğunu gösteren bir yönlendirme navigasyonudur. Genellikle web sitenizin menü/bar kısmında bulunur.

Breadcrumb, birçok sayfaya sahip internet sitelerinde bir önceki kategoriye dönebilmek, site hiyerarşisini anlamak veya gezinilen sayfa ile ilgili diğer sayfaları görmek isteyen kullanıcılar ve arama motorları için harika bir öğedir. Web sitesinin kullanılabilirliğini, kullanıcı deneyimini büyük ölçüde arttırır ve arama motorları tarafından sevilir.

Kullanıcı deneyimi açısından ele alındığında, sayfalar arasında daha rahat dolaşılabilmesi, kullanıcıların sitenizde daha fazla süre ile kalmasını sağlar. Kullanıcılar için yapılan her iyileştirme Google tarafından sitenizin daha üst sıralarda yer almasını sağlayacaktır. Web sitenizde Breadcrumb kullanmaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bunlar;
  • Breadcrumb ayracı seçimi,
  • Tire,
  • Nokta
  • Eğik çizgi ve
  • Büyüktür işaretleridir.
Sayfalar arasındaki hiyerarşiyi sağlamak için genellikle ( > ) büyüktür işareti ile ayrım kullanılır. Fakat sizin tasarımınıza uygun değilse tire, nokta ya da eğik çizgi kullanabilirsiniz.
Örneğin; Hepsiburada’nın kullandığı Breadcrumb, bu navigasyonu sayesinde kullanıcılarının kategoriler, ürünler ve bilgi sayfaları arasında geçiş yapmasını kolaylaştırarak onların site gezintilerini kolaylaştırır.

Breadcrumb SEO için Neden Önemlidir?

Kullanıcı deneyimini arttırdığı gibi, arama motorlarının bir sitenin yapısını anlamalarını ve taranabilecek tüm sayfaları bulmalarına da yardımcı olur. Kategoriler “URL” olarak değil kategori olarak gösteriyor ve web sitesinde başlık aramalarını daha öne taşıyor. bir diğer etkisi ise kullanıcıyı sitede gezmeye teşvik ederek, sitenin gösterim sayısı yanında sitede kalma süresini arttırmış olursunuz. Gösterim sayısı reklamları doğrudan etkilerken, sitede kalma süresi ise SEO ’yu doğrudan etkiliyor.