İçindekiler

E-ticarete Başlamak için 12 Neden | 2022 Yılı E-ticaret Trendleri

İnternet üzerinden yapılan ticaret olarak tanımlanan e-ticaret, dijital platformlar aracılığı ile satış kategorisinde yer alan birçok ürünü ve hizmeti kolay bir şekilde yapabilmenizi ifade eder. Günümüzde yaşam döngüsü içerisinde alım ve satımı mümkün olan her türlü malzeme ve hizmetin aynı zamanda internet ortamından da satın alınması veya satılması mümkündür. Gelişen teknolojiye bağlı olarak sunulan e-ticaret hizmeti, çevrimiçi koşullarda sağladığı rahatlık ile de özellikle son dönemlerde giderek artmaktadır.

E-ticaret Neden Önemli?

E-ticaret sitesi ile alım satım yapmak ya da çevrimiçi hizmetlerden faydalanmak tarihte tam olarak ne zaman başladı tam olarak bilinmez. Ancak internet üzerinden e-ticaret hizmetini başlatan ilk firmalar, günümüze kadar gelişmelerini sürdürerek, günümüzün en önemli e-ticaret firmaları olmayı başarmıştır. Örneklerin bu denli başarı sahibi olması ise sektörün günümüzde daha da gelişmesine ve birçok yeni e-ticaret girişimcisinin doğmasına zemin hazırlamıştır.
E-ticaret sitesi ile dünya çapında önemli başarılar elde eden sitelerin başında Amazon gelir. İlk olarak 1994 yılında ilk e-ticaret işlemini gerçekleştiren Amazon, e-ticaret sektörünü yenilikleri ile desteklemekle kalmamış; aynı zamanda da tüm dünyaya örnek olmuştur.
Bir başka başarılı e-ticaret örneği olarak eBay gösterilebilir. eBay’da sektöre adım attığında sadece açık artırma hizmeti vermek için tasarlanmış olsa da, günümüzde Amazon’un en ciddi rakipleri arasında yer alıyor.
E-ticaret, hızla gelişen ve teknolojik olarak büyüyen koşullarda artık insanların en sık tercih ettikleri araç konumundadır. Hem insanları kalabalığa sokmuyor oluşu, hem temassız ödeme seçenekleri, hem dünya bazında oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olması gibi nedenler insanları e-ticaret sistemlerine çekmektedir. Özellikle alışverişin saatler harcanarak ve yorulmadan gerçekleştirilmesinin verdiği keyif de aynı şekilde e-ticaret sisteminin bugün olduğu gibi gelecekte de popüler sektörler arasında olacağının en büyük göstergesidir.
Eğer, siz de bu döngüde yer almak istiyor ve ‘E-ticaret için ilk adımı nasıl atabilirim?’ diye düşünüyorsanız, işte size e-ticarete başlamanız için gerekli 12 neden:

1. Hızla Gelişen Bir E-ticaret Hacmi

Yapılan araştırmalar, e-ticaret sektörünün büyük bir hızla gelişim gösterdiğini ortaya koymaktadır. Örneğin 2019 yılında yapılan son araştırmalar sadece o yıl içerisinde e-ticaret hacminin %65 daha fazla büyüdüğünü gösteriyor. Her geçen gün gelişen tekstil sektörü de bu büyümede oldukça önemli bir pay sahibidir. E-ticaret sektörüne katılmak için aklınızda hala soru işaretleri varsa, günümüzde hala faaliyet gösteren e-ticaret ya da e-ihracat platformlarını ziyaret edebilirsiniz.

2. 7/24 Online Mağazacılık Seçeneği

Ticarette başarıyı getiren en önemli faktörlerden birisi hizmetin sunulduğu zaman dilimidir. İşletmenizi normal koşullarda bir mağaza ile hizmete açtığınızda günün sadece yarı zaman diliminde hizmet verebilirsiniz. Ancak bunu dijital mağazacılık koşullarında gerçekleştirirseniz 7 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde müşterilerinize hizmet verebilir ve uyurken bile para kazanabilirsiniz.

3. Zamana ve Mekâna Bağlı Kalmadan Para Kazanma

E- ticaret sitesi kurmak sizi hem zaman hem de mekân bağımlılığından kurtarır. E-ticaret sitesi kurarak son derece bağımsız bir şekilde dilediğiniz her yerde ve her saatte satış işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu durum ayrıca size zaman konusunda da son derece tasarruf sağlar. Siz de kazandığınız bu zaman ile daha farklı strateji geliştirme fırsatına sahip olabilir ve kendinize de aynı oranda daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Uzun süren mesai saatleri ile uğraşmak zorunda kalmaz ve fiziki ticaretin yaratacağı birçok olumsuz durumdan kurtulabilirsiniz.

4. Daha Geniş Müşteri Kitlesi

Lokal konumda fiziksel olarak açılan bir işletme, sadece belirli lokasyonlarda alım ve satım hizmeti verir. Ancak bir e-ticaret sitesi kurmak size daha geniş bir lokasyonda hizmet sunma avantajı verir. Dijital sektörde hizmet veren e-ticaret siteleri daha geniş pazarlarda da pay sahibi olma fırsatını sunar. Küresel pazarlarda boy göstererek oturduğunuz yerden dünyanın her köşesine hem ürün hem de hizmet satışınızı gerçekleştirebilirsiniz. Markanızı global dünyada geliştirmeniz için gerekli olan tek şey doğru zamanda bir e-ticaret sitesine sahip olmaktır.

5. Olağanüstü Durumlarda Bile İşletmeyi Büyütme Fırsatı

Dijital alışkanlıklar en olağanüstü durumlarda bile daima hizmete açıktır. Bu konuda yapılan araştırmaların birçoğu, tüketicilerin meydana gelebilecek her türlü kötü yaşam koşullarında bile e-ticaret alışkanlıklarından vazgeçmeyeceğini gösteriyor. Sahip olacağınız bir e-ticaret sitesi size her koşulda para kazanma fırsatı sunar.

6. Hedef Kitleyi Daha Yakından Tanıma Fırsatı

E-ticaret sitesi kurmak, sitenizi ziyaret eden ve hizmet verdiğiniz müşterileriniz hakkında fikir sahibi olmanızı da sağlar. Ziyaretçilerinizin Google Analytics ve Google Tag uygulamaları ile hareketlerini izleyerek stratejik raporlama yapabilirsiniz. Bu sayede sitenizi artık ziyaret etmeyen hedef kitlenizi belirleyerek analiz yapabilir ve geri dönüş kampanyaları hazırlayabilirsiniz. E-ticaret sitesi ile hangi ürünleri sattığınızı daha kolay bir şekilde takip edebilir ve stratejilerinizi bu yönde geliştirerek daha hızlı bir büyüme sağlayabilirsiniz.

7. Daha Az Maliyetle Ticaret İmkânı

Lokal bir işyeri açmak ile bir e-ticaret işletmesi kurmak arasında çok ciddi bir maliyet farkı vardır. Fiziksel mağazanıza harcayacağınız bütçeyi e-ticaret sitesine harcarsanız, çok daha geniş hacimli bir siteye sahip olabilirsiniz. Yani ürün çeşitliliğinizi artırabilir ve müşterilerinizi daha fazla çeşitlilik ile potansiyel hedef kitlesi haline getirebilirsiniz. Bunun yanında fiziksel mağazanızda ödeme zorunda olacağınız elektrik faturası ve personel giderleri gibi zorunlu masraflardan da kurtulabilirsiniz.

8. Sürekli Hedef Kitle ile İletişim Şansı

E-ticaret siteleri dijitalde yer alan her tür araçlardan faydalanma imkânına sahiptir. Kuracağınız bir e-ticaret işletmesi siteniz içerisinde fırsat kategorileri oluşturabilir ve promosyonlar düzenleyerek hedef kitlenizi sabit müşterilere dönüştürebilirsiniz. Müşteri teklifleri ile kuponlar düzenleyerek ziyaretçilerinize son derece iyi bir alışveriş deneyimi kazandırabilirsiniz.

9. Kolay ve Hızlı Kurulum

E-ticaret sitesi kurmak, son derece hızlıdır. Fiziksel bir mağaza açmak için harcayacağınız zamanı, e-ticaret sitenizi geliştirmek için harcayabilir ve kısa sürede potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Hem marka hem de hizmet kalitenizi hızlı sürede geliştirmenizi sağlayan e-ticaret paketleri ile dijital deneyim sahibi olarak kısa süre içerisinde ticarette büyük adımlar atmaya başlayabilirsiniz.

10. AR ve AL Deneyimleri ile Piyasada Kalıcılık

Yapay Zekâ (AI) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) deneyimleri çevrimiçi dünyada kalıcılık sağlar. Yapılan araştırmalar dijital satıcıların yakın dönemde sadece yapay zekâ için 7,5 milyar dolar harcama yapacaklarını ortaya koymaktadır. Yani bu istatistik, yakın dönemde yaklaşık 120.000 mağazanın satın alma deneyimini iyileştireceği ve sektörde hız kazanacağı anlamına gelir. Artırılmış Gerçeklik (AR) projesi, insanların ürünleri almayı tercih ettiklerinde ödeme işlemlerini çok kolay bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlar. Müşteri bu sistem ile kolay adımlar sayesinde kısa sürede satın alma işlemlerini gerçekleştirir ve satın aldığı ürünü görüntüleyebilir. Yapay Zekâ (AI) projesi ise tüketicilerin en çok almayı tercih ettikleri ve en çok takip ettikleri ürünleri kullanıcılara önermeyi sağlayan bir sistemdir. Yani potansiyel hedef kitlenize sadece ilgilendikleri kategorilerde ürün sunma fırsatı sağlar.

11. Yeni Ödeme Sistemlerine Sahip Olma Ayrıcalığı

Fiziksel alışverişlerde müşterilerin ödeme koşulları oldukça sınırlıdır. Ancak dijital dünyaya girdiğinizde hizmete sunacağınız bir e-ticaret sitesinde hedef kitlenize birçok farklı ödeme seçeneği sunabilirsiniz. Her geçen gün geliştirilen yeni ödeme sistemleri ile kredi kartı ödeme seçeneğine ek olarak Pay Pal, Google Play cüzdan ve Apple Pay gibi cüzdanlardan da ödeme kabul edebilirsiniz. Bir sonraki dönemde yeni geliştirilecek olan ödeme sistemleriyle de müşterilerinize farklı ödeme seçenekleri sunabilirsiniz.

12. Konforlu ve Rahat Bir Alışveriş Ortamı

E-ticaret sitesi yarattığı konforlu ortam ile size olduğu kadar müşterilerinize de son derece kolaylık sağlar. Birçok farklı konumdaki müşteriye en kolay yoldan ulaşarak her türlü hizmet sağlayabilirsiniz. Fiziksel mağazalarda alışveriş yapmak ve reyonları gezmek son derece keyif veren bir durum olsa da, kasada işlem sırası beklemek, araçlara uygun park yeri bulmak ve alışveriş için kalabalık ortamlarda bulunmak son derece sıkıcıdır. Ancak bu işlemi herhangi bir bilgisayar ya da cep telefonundan yapıyor olmak, müşteriler için son derece uygun bir ortam yaratır.

2021 Yılı E-ticaret Trendleri

E-ticaret sektörünün her geçen gün büyüdüğü ve yakın gelecekte zirveye oturacağı artık herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu denli kapsamlı bir teknoloji de bu doğrultuda birçok trend e-ticaret seçeneklerinin doğmasına neden olmuştur. Yakın dönemde sıkça karşılaşacağımız en trend e-ticaret sektörleri nelerdir diye merak ediyorsanız, aşağıda yer alan 5 favori e-ticaret trendine göz atabilirsiniz:

1. Oyun İçi Pazarlama

Dijital sektörde e-ticaret anlamında en büyük gelişme gösteren sektör şüphesiz oyun sektörüdür. Online harcamalar kategorisinde zirveye yerleşen oyun içi pazarlama seçenekleri aynı zamanda en fazla tercih edilen girişimcilik sektörü olarak da ön plana çıkar. Küresel oyun pazarları günümüzde 160 milyon değere ulaşırken, online oyuncu sayısı da yaklaşık olarak 3 milyar seviyelerindedir. Yükselişin bu denli hızlı olması da birçok önemli markanın oyunlara ilgi göstermesine zemin hazırlamıştır. Markalar, oyun sektöründe marka giysileriyle birçok yeni trend ile yükselişe geçmeyi hedeflemektedir.

2. Lojistik Yapay Zekâ ve Depo

Her yıl gelişen e-ticaret sektörü özellikle son yıllarda daha fazla bir büyümeye sahne oldu. Son bir yıl içerisinde yaklaşık 50.000 yeni e-ticaret girişimi gerçekleşti ve bu durum da hem depo hem de lojistik anlamında çok ciddi bir hareketlenmeye yol açtı. Depo hizmetlerinde artık daha fazla yapay zekâ hizmeti kullanılmaya başladı ve yeni yeni robot teslimat girişimleri doğmaya başladı. Yapay zekânın bu denli fazla tercih edilmesi yakın dönemlerde lojistik ve depo uygulamalarının da artacağına önemli bir işarettir.

3. Canlı Yayın Satışları

Teknolojinin gelişmesinin en büyük artılarından birisi de her geçen gün gelişen görüntü kalitesidir. Artık cihazlarda daha iyi görüntü kalitesi olması, birçok satıcının ürünlerini canlı yayınlarda satmasına zemin hazırlamıştır. Özellikle de hızlı tüketimin yaygın olduğu sektörlerde tercih edilen bu yöntem oldukça hızlı geri dönüş sağlar. Canlı yayın satışı ile yüksek ivme kazanan ülkelere en iyi örnek Amerika’dır. Son dönem Amerika’da satıcılar sadece bu yöntem ile satışlarını %9 seviyelerinden %15 seviyelerine çıkarmıştır. Bununla birlikte Çinli satıcılar %25 olan satış oranından %30 satış oranları yakalamıştır. Türkiye’de ise bu durum %100’lük bir artış ile %2 seviyelerinden %4 seviyelerine çıkmıştır. Canlı yayın satışı yöntemini tercih ederek, özelikle hızlı tüketilen ürünlerde hafife alınmayacak bir başarı elde edebilirsiniz.

4. Bulut Mutfak Uygulamaları

E-ticaret sektörünün devleşen bir diğer kolu bulut mutfak uygulamalarıdır. Sektörde ileri gelen birçok işletmenin menülerini kolay bir şekilde müşterilere ulaştırmayı hedefleyen bulut mutfak uygulamaları, hem zahmetsiz olması hem de müşteriyi rahat hizmete ulaştırması açısından oldukça popülerdir. Herhangi bir oturma alanına sahip olmayan küçük bir alan üzerinden yapılabilen bu hizmet ile istenilen birçok farklı yemek menüsünün kurye ile adrese teslim edilmesi mümkün olur. Günümüzde son dönem oldukça tercih edilen bulut mutfakların gelecek dönemde de oldukça başarılı işlere imza atması beklenmektedir.

5. İkinci El Ticareti

İkinci el pazarları, özellikle online sektörlerde oldukça ciddi bir şekilde rağbet görüyor. Online olarak pazar yeri kurmayı mümkün hale getiren ikinci el e-ticaret siteleri; hem globalde sürdürülebilir olma, hem de tasarruf yaratma açısından gelecek vaat eder. Özellikle de yeni nesil yetişen Z kuşağı ve iklim şartları gibi etkenler devreye girdiğinde bu sektörün de gelecekte büyümesine garanti gözü ile bakılmaktadır.