Internal Link Nedir?

Internal Link Nedir?

Internal Link; Bir web sitesinin, yine kendi içerisindeki sayfalarına veya kendi alan adına bağlı olan sayfaları için verdiği link çıkışıdır.  Internal link yapısının bir sınırlama bulunmakla birlikte; yalnızca kullanıldığı domain için geçerlidir. Bu link çıkışı subdomainleri kapsamayan bir link çeşididir. Bu kısımda linkleme yapılmak istendiğinde; Internal Link çıkışı değil, External Link çıkışı söz konusu olacaktır.

Örneğin;  https://mobitek.com alan adı için https://mobitek.com veya https://mobitek.com/seo-arama-motoru-optimizasyonu/ linklerine yapılacak linklemeler Internal iken;

https://blog.mobitek.com için yapılacak linklemeler, External olacaktır.

Internal Link için kod örneği;

SEO

Alan adınıza bağlı bir sayfadan, hedef sayfanıza yönelik link vermek istediğinizde, anahtar kelime seçimlerinizin o sayfayla ilgili fikir vermesini sağlayın çünkü açıklayıcı anahtar kelimeler üzerinden yapılan linklemeler  sizin için daha faydalı olacaktır.

Internal linklerin yaygın olarak kullanıldığı alanlar, sitenize ait menülerdir.  Bu tür bağlantılar üç nedenden dolayı oldukça kullanışlıdır:

internal link-mobitek

internal link

  • Kullanıcıların web sitenizde kolayca gezinmesini sağlar. (Kullanıcı deneyimi için gereklidir.)
  • Web sitenizde verilen bilgiler için bir hiyerarşi kurmanıza yardımcı olurlar.
  • Web sitenizin gücünü (otoritesini) yaymaya yardımcı olurlar. Doğru kullanıldığında SEO için faydalı bir çalışma olabilir.

Internal Link Avantajları Nelerdir?

Kullanıcı deneyimi, Google arama motoru tarafından günümüzde en çok dikkat edilen unsurlardan biridir. Kullanıcı deneyimi, arama motorları ile aranızı düzeltebileceği gibi;  kullanıcıların sitenizde sorunsuz bir şekilde dolaşmasına olanak tanır. Internal Link, aslında kullanıcı deneyimini iyileştirmenin temel bir yoludur.

Kullanıcılar arama butonuyla uğraşmadan ulaşmak istediği sayfalara kolayca ulaşabilir. Özellikle blog yapısında kullanılacak olan iç linklemeler, kullanıcıların bir sonraki makaleyi incelemesini ve o sayfayı ziyaret etmesini kolaylaştırır. SEO yönünden de size fayda sağlayacak olan bu yapı, o alan adına ait diğer sayfaları beslemeye yardımcı olur. Tüm bu işlemler ile birlikte, sitenizin ziyaretçileri sitenizde daha uzun kalacak ve siteniz arama motorlarının gözünde daha değerli bir hâle gelecektir.

Internal Link (Site İçi Link) Yapısı ve SEO İlişkisi

İç linklemeler veya bir diğer adıyla dahili bağlantılar, site mimarisinin oluşturulmasında ve bağlantı çeşitliliğini arttırma konusunda oldukça faydalıdır. Doğru bir şekilde ve abartmadan kullanılan iç linklemeler, sayfa görüntülemesini arttırmaya yardımcı olurken; bir blog yazısında ise yapacağınız iç linkleme , o sayfanın kolaylıkla görüntülenme almasını da sağlayabilir.

Google’ın gözünde otoritesi yüksek sayfalarınız varsa, sayfalarınızdan verilen iç linkler, o sayfaya ait otoritenizin diğer sayfalara yayılmasına ve sitenizin genel otoritesinin yüksek olmasına yardımcı olur. Internal Link için dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise linkleme yapılacak sayfanın otoritesini yükseltmek gibi bir amacınız var ise “nofollow” etiketini kullanmamanız gerektiğidir.

Dahili (iç) bağlantıların SEO açısından sitenize sağlayacağı diğer faydalardan bir diğeri ise sitenizin taranmasını ve dizine eklenmesini kolaylaştırmasıdır. Bir sayfa oluşturduğunuzda, o sayfayı site haritanızda veya hızlı erişim öğelerinden hiçbirine eklemez iseniz arama motorlarının sayfanızı taraması ve dizine eklemesi oldukça güç olacaktır. Sayfaya yerleştirmiş olduğunuz içerik de faydasız bir hâl alacaktır. Bu durumun önüne geçmek için sayfanızı sitenizin temel gezinti bölümleriyle ilişkilendirilmesi gerekir. Örneğin; Kurumsal SEO adlı alt sayfa, SEO alt kategorisine bağlı iken SEO Kategorisi de Hizmetlerimiz ana kategorisine bağlıdır. Hizmetlerimiz ana kategorisi de yine aynı şekilde ana sayfaya bağlıdır. Burada görüldüğü gibi birbirini destekleyen bir yapı söz konusudur.

internal link ve SEO ilişkisi

Sonuç

Internal link ile sayfa görüntülemelerinizi arttırabilir, sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirebilirsiniz. Bağlantılar arasında akışkanlık sağlayabilir ve kullanıcıların sitede kalma süresini arttırabilirsiniz. Index hızınız arttırıp, sitenizin taranma ve dizine eklenme süresini kısaltmak istiyorsanız Bu çalışmayı sayfanızda veya sitenizde yapmanızı öneririz, çünkü bu çalışma ile birlikte daha derin ve alt sayfalara, yani kullanıcılarınıza ulaşmanız kolaylaşacaktır. Doğru bir seo ajansı ile çalışarak bu gibi işlemlerle organik trafiğinize katkıda bulunabilirsiniz.