SEO Dostu Blog Yazısı Nasıl Yazılır?

SEO Dostu Blog Yazısı Nasıl Yazılır?

Tüm yazılarda olduğu gibi, blog yazısı yazmak da beceri gerektiren bir uğraştır. Okuyucularınızın ilgisini çekebilmek için, eserinizin yapısını düşünmeli ve çekici yazılar yazmalısınız.

Okuyucularınıza, yazılarınızda başlıklar, alt başlıklar ve paragraf yapısı kullanarak bir yazının temel kavramını anlamaları konusunda yardımcı olabilirsiniz. İnsanlar bir makaleyi anlar ve beğenirse, bağlantı kurma, paylaşma ve tweet gönderme konusunda daha fazla eğilimli olurlar ve bu da sıralamada yükselmenizi sağlar. Dolayısıyla, sıralamanızı geliştirmek istiyorsanız, yazma becerilerinizi daha da geliştirin!

Gerçekten de okunabilir ve SEO dostu bir blog yazısı yazmak istiyorsanız, bulmak istediğiniz kelimelerin çok belirgin yerde olmaları gerekir; ancak anahtar kelimeleri fazla kullanmak, kesinlikle en son olmasını isteyeceğiniz şekilde yazının okunabilirliğini ciddi şekilde engellemektedir. Bu blog yazımız hem okunabilir hem de SEO dostu blog yazılarını yazma konusunda size ipuçları sunmaktadır.

Anahtar kelime araştırması yapın!

Blog yazısı yazmaya başlamadan önce, anahtar kelime araştırması yapmanızı öneririz. Arama sonuçlarına hâkim olmak ve okuyucularınızın gerçekte hangi kelimeleri aradığını bulmak istiyorsanız bu şarttır. Tüm bu anahtar kelimeler ise; yazmanız gereken konu ve metinler hakkında belirleyici olacak kelimelerdir.

İyi bir blog yazısı için ipuçları

Yeni bir blog yazısına başlamadan önce yazarlar ya da blogger aklına geldiği şekilde yazmaya başlar fakat bu stilde yazma şekli blog yazınıza zarar verecektir. Doğal yazma yeteneğine sahip bazı yazar ve blogger için bu durum işe yarasa dahil, genel anlamda siteniz ve yazısı için olumlu sonuçlanmayacaktır. Blog yazınızı yazarken aşağıdaki kuralları takip etmelisiniz;

1. Blog Yazısı yazmadan önce mutlaka detaylıca düşünün!

Yazacağınız blog yazısında vermek istediğiniz mesajını dikkatlice düşünmenizi öneririz.

  • Okuyucularınıza ne hakkında bilgi vermek istiyor ve hangi önemli soruları yanıtlamak istiyorsunuz?
  • Blog yazınızı yazmaktaki asıl amaç nedir?
  • Okuyucularınızın yazının sonunda ne yapmalarını istiyorsunuz?

Yazınıza başlamadan önce bu soruların cevaplarını mutlaka not edin!

2. Blog gönderileriniz için bir yapı oluşturun!

Açık bir yapı oluşturarak gönderilerinize başlayın. Her gönderide:

  • Bir tür tanıtım (konunuzun neyle ilgili olduğuna dair)
  • Bir metin gövdesi (ana mesajın yazıldığı yer)
  • Bir sonuç (burada en önemli fikirleri özetlemeli veya bir çıkarımda bulunmalısınız).

Üç bölüme de söylemek istediklerinizi yerleştirin.

3. Paragraf kullanmayı ihmal etmeyin!

Tüm yazılarda paragraf kullanılır, fakat her yazar ya da blogger onları iyi kullanamaz. Her cümlenizi yeni satırda başlatmamalısınız. Yeni bir paragrafa başlamanın mantıklı bir nedeni olmalı, paragraflarınızın ana fikrinin ne olduğunu kendinize sormalısınız. Bu ana fikri sadece bir cümleyle özetleyebilmelisiniz. Herkes paragraf kullanır, fakat herkes onları iyi kullanmaz. Her yeni cümleyi yeni bir satırda başlatmayın. Yeni bir paragrafa başlamanın mantıklı bir nedeni olmalı. Her paragrafın kendi fikri veya konusu olmalıdır. Her paragrafın ana fikrinin ne olduğunu kendinize sorun. Bu ana fikri sadece bir cümleyle özetleyebilmelisiniz. Daha fazla cümleye ihtiyacınız varsa eğer; sadece daha fazla paragraf kullanmanız gerekebilir.

4. Blog yazısı içerisinde başlıklar kullanın!

Başlıklar yazınızı etkiler. Sadece okunabilirlik açısından değil, SEO için de oldukça önemlidir. Başlıklar ayrıca Google’ın uzun bir yazının ana konularını kavramasına yardımcı olarak sıralamanızı belirler. Okuyucularınızın blog yazılarınızı akıcı bir şekilde okumalarını istiyorsanız eğer; onları yönlendirmek, sayfanızın anlaşılmasına yardımcı olmak ve makalelerinizin yapısını netleştirmek için alt başlıklar da kullanmalısınız. Anahtar kelimelerinizi bazı alt başlıklarda kullanmayı ihmal etmeyin!

5. İşaret kelimelerini kullanmayı ihmal etmeyin!

İşaret kelimeleri, insanların metninizi tarayıp, ana fikirleri kavramasına yardımcı olur. ‘İkincisi’ ve ‘nihayet’, “yine de”, “kesinlikle” ve “gerçekten” gibi kelimeler okuyucularınıza açık bir sinyal verir. Okuyucular anında “sonuç”, “öyleyse” veya “bu nedenle” gibi bir sonuç çıktıktan sonra bir sonuca varacaklar. Bu nedenle, işaret sözcüklerini metnin yapısına eklemek çok önemlidir.

6. Blog yazılarınızı gözden geçirsinler!

Blog yazısı yayınlamadan önce, bir başkasının onu okuyarak gözden geçirmesini sağlayın! Onlara makalenizde anlatılmak istenileni anlayıp anlamadıklarını sorun ve yazım hataları, gramer hatalarını düzeltmeleri için onlardan yardım isteyin.

7. Blog yazısı uzunluğunu optimize edin!

Blog yazılarınızın en az 300 kelime olduğundan emin olun. Google, uzun makalelerden hoşlanır, ancak makaleniz çok uzunsa ve okunması kolay değilse eğer; bu durum okuyucularınızı sıkacaktır.

8. Önceki içeriklere bağlantı verin!

Aynı konuyla ilgili olarak birden fazla içerik yazdıysanız, bu yazılarınızı birbirine bağlamayı unutmayın. Bağlantı yapınız, Google sıralamanız için de oldukça önemlidir ve okuyucular da bu ilgili yazıları okumakla ilgilenebilirler.

9. Düzenli olarak içerik ekleyin

Web sitenize düzenli olarak yeni blog gönderileri eklemek Google’a web sitenizin canlı olduğunu söyler. Etkin bir web sitesi değilse, Google siteyi daha az tarar ve bu da sıralamayı olumsuz yönde etkileyebilir.