İçindekiler

Sitemap (Site Haritası) Nedir?

İyi bir XML site haritası, Google’ı tüm önemli sayfalarınıza yönlendiren web sitenizin bir yol haritası işlevini yerine getirir.
XML site haritaları SEO için de faydalıdır, çünkü Google, dahili bağlantınız mükemmel olmasa bile, temel web sayfalarınızın hızlı bir şekilde bulunmasını sağlar.

XML site haritaları nedir?

Google’ın web sitenizin her sayfasını taramasını istiyorsunuz, ancak bazen sayfalar kendilerini gösteren herhangi bir iç bağlantı olmadan sunucuda bulunarak, botlar tarafından bulunmayı zorlaştırıyor.
Bir XML site haritası, bir web sitesinin önemli sayfalarını listeler, Google’ın hepsini bulup taramasını sağlar ve web sitenizin yapısını anlamasına yardımcı olur:
Yukarıda Yoast.com’un, Yoast SEO eklentisi tarafından oluşturulan XML site haritası var. Yazının ilerleyen bölümünde eklentinin en iyi XML site haritalarını oluşturmanıza nasıl yardımcı olabileceğini açıklayacağız. Bu eklentiyi kullanmıyorsanız, site haritanız biraz farklı görünebilir ancak mantıken aynı şekilde çalışacaktır.

Gördüğünüz gibi, Yoast.com XML site haritası birkaç ‘index’ site haritası gösteriyor: post-sitemap.xml, page-sitemap.xml, video-sitemap.xml vb. Bu sınıflandırma bir sitenin yapısını olabildiğince açık kılar Dizin site haritalarından birine tıkladığınızda, söz konusu site haritasındaki tüm URL’leri görürsünüz. Örneğin, post-sitemap.xml bağlantısını tıklarsanız, tüm Yoast.com’un posta URL’lerini görürsünüz

Her satırın sonunda bir tarih göreceksiniz. Bu, Google’a her yazının en son ne zaman güncellendiğini söyler. XML site haritasındaki bir tarih değiştiğinde, Google taranacak ve dizine eklenecek yeni içerik olduğunu bilir.
Çok büyük bir web siteniz varsa, bazen dizin site haritası ayırmanız gerekir. Tek bir XML site haritası 50.000 URL’yle sınırlıdır, bu nedenle, örneğin web siteniz 50.000’den fazla gönderiye sahipse, URL’ler için iki ayrı adrese ihtiyacınız olacak ve etkin bir şekilde ikinci bir dizin site haritası ekleyeceksiniz.

Hangi web sitelerinin XML site haritasına ihtiyacı vardır?

Google’ın dokümantasyonu, XML site haritalarının “gerçekten büyük web siteleri”, “büyük arşivli web siteleri” için, “yalnızca birkaç dış bağlantısı olan yeni web siteleri” ve “zengin medya içeriği kullanan web siteleri” için faydalı olduğunu söylüyor.

XML site haritanızda hangi sayfalar olmalıdır?

XML site haritanıza hangi sayfaları ekleyeceğinize karar verirken URL’nin alaka düzeyini düşünerek işe başlayın.
Eğer bir URL’nin arama sonuçlarında görünmesini istemiyorsanız, bir ‘noindex, follow’ etiketini eklemeniz gerekir. Bunu XML site haritanızdan çıkarmak, Google’ın URL’yi dizine eklemeyeceği anlamına gelmez. Google, bağlantıları takip ederek bu sayfayı bulabilirse, URL’yi dizine ekleyebilir.

Google’ın site haritanızı bulmasını sağlama

Google’ın XML site haritanızı daha hızlı bulmasını istiyorsanız, onu Google Arama Konsolu hesabınıza eklemeniz gerekir. ‘Site Haritaları’ bölümünde, XML site haritanızın zaten eklenmiş olup olmadığını hemen göreceksiniz. Değilse, site haritanızı sayfanın başına ekleyebilirsiniz.

Kendi XML site haritanızı kontrol edin!

Artık tüm yazıyı dikkatlice okuduğunuza göre sıra sizde. Bir XML site haritasına sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu bildiğinize göre ve bunun sonucunda sitenizin SEO’suna gerçekten yardımcı olacağı göz önünde bulundurulduğunda gerçekten de dikkatlice ele alınması gereken bir konu olduğunu anlamak hiç de zor değildir.
Doğru URL’leri eklerseniz, Google en önemli sayfalarınıza ve yayınlarınıza kolayca erişebilir. Google, güncellenmiş içeriği de kolayca bulabilecek, böylece bir URL’nin ne zaman yeniden taranması gerektiğini bilebilecektir. Son olarak, XML site haritanızı Google Arama Konsoluna eklemek, Google’ın site haritanızı hızlı bir şekilde bulmasına yardımcı olur ve site haritası hatalarını kontrol etmenizi sağlar.
Artık siz de kendi XML site haritanızı kontrol edebilir ve bunu doğru yaptığınızdan emin olabilirsiniz!