İçindekiler

Tarama Hataları Nelerdir?

Tarama, arama motorunun web sitesinin her sayfasını bir botla ziyaret etmeye çalıştığı işlemdir. Arama motoru botu, web sitenizde bir link bulur ve oradaki tüm genel sayfalarınızı bulmaya başlar. Bot, sayfaları tarar ve Google’da kullanmak için tüm içeriği dizine ekler, ayrıca bu sayfalardaki tüm bağlantıları, taraması gereken sayfa yığınına ekler. Bir web sitesi sahibi olarak asıl amacınız, arama motoru botunun sitedeki tüm sayfalara ulaşmasını sağlamaktır. Bu işlemin başarısız olması, tarama hataları dediğimiz şeyi döndürür. Yani özetle tarama hataları, bir arama motoru web sitenizdeki bir sayfaya ulaşmaya çalışırken başarısız olduysa ortaya çıkar.
Amacınız, web sitenizdeki her bağlantının gerçek bir sayfaya yönlendirmesini sağlamaktır. Bu 301 yönlendirmesi ile olabilir, ancak bu bağlantının sonundaki sayfa her zaman 200 OK server response (sunucu yanıtı) döndürmelidir.
Tarama Hataları 2 Gruba Ayrılır;
  • Site hataları: Bunları tercih etmezsiniz, çünkü sitenizin tamamı taranamaz.
  • URL hataları: Bunlar ancak hata başına yalnızca belirli bir URL ile ilişkili olduklarından bakımı ve düzeltmeleri daha kolaydır.
Yukarıda anlatılanları detaylıca inceleyecek olursak;

1. Site Tarama Hataları

Site hataları, arama motoru botunun web sitenize erişmesini engelleyen tüm tarama hatalarını ifade eder. Bunun birçok nedeni olabilir, en yaygın olanları ise;
DNS Hataları: Bu, bir arama motorunun sunucunuzla iletişim kuramadığı anlamına gelir.
Örneğin, web sitenizin ziyaret edilemeyeceği anlamına gelebilir ve geçici bir sorundur. Google daha sonra web sitenize geri dönecek ve yine de sitenizi tarayacaktır. Arama Konsolunuzda tarama hataları ile ilgili farklar görürseniz eğer; bu muhtemelen Google’ın web sitenize ulaşmayı birkaç kez denediği ve hala ulaşamadığı anlamına gelir.
  • Sunucu hataları: Arama konsolunuz sunucu hataları gösteriyorsa, bot web sitenize erişemedi anlamına gelir. İstek zaman aşımına uğramış olabilir. Sunucu hataları, kodunuzda bir sayfanın yüklenmesini engelleyen kusurlar olduğunda da oluşur. Ayrıca, sitenizin o kadar çok ziyaretçisi olduğu, sunucunun tüm istekleri yerine getiremediği anlamını da taşıyabilir. Bu hataların çoğu, 500 ve 503 durum kodları gibi, 5xx durum kodu olarak döndürülür.
  • Bot arızası: Tarama yapmadan önce Googlebot, dosyanızı taramaya çalışır. Bu bot robots.txt dosyasına erişemezse, Google, robots.txt dosyasına erişene kadar taramayı erteleyecektir.

2. URL Tarama Hataları

Belirtildiği gibi, URL hataları, arama motoru botunun web sitenizin belirli bir sayfasını taramaya çalıştığında ortaya çıkan tarama hatalarına karşılık gelir. Bu tür hataları sık sık kontrol edip, onları düzeltmelisiniz.(Google Arama Konsolu veya Bing web yöneticisi araçlarını kullanın). Site haritanızın ve dahili bağlantılarınızın da açık ve güncel olduğundan emin olmayı unutmayın!
Bu URL hatalarının çoğunun iç bağlantılardan kaynaklanmaktadır, yani bu hataların çoğu site sahibinin hatalarını yansıtır. Bir sayfayı sitenizden kaldırırsanız eğer; gelen bağlantıları da düzelterek kaldırmanız gerekmektedir. Bu yaygın hatalar arasında ara sıra bir DNS hatası veya söz konusu URL için sunucu hatası olabilir. Bu URL’yi daha sonra tekrar kontrol ederek; hatanın ortadan kalkıp kalkmadığını kontrol etmeyi unutmamalısınız.
Belirgin URL hataları ise;
Yalnızca belirli sitelere uygulanan bazı URL hataları vardır. Bu yüzden bunları ayrı ayrı listeleyerek değerlendirebiliriz:
  • Mobile özgü URL hataları: Akıllı telefonda meydana gelen sayfaya özgü tarama hataları demektir. M.example.com gibi ayrı bir mobil alt alan adı kullanıyorsanız, daha fazla hatayla karşılaşabilirsiniz.
  • Kötü amaçlı yazılım hataları: Web yöneticisi araçlarınızda kötü amaçlı yazılım hatalarıyla karşılaşırsanız eğer; bu durum Bing veya Google’ın o URL’de kötü amaçlı yazılım bulduğu anlamına gelir. Örneğin “korunan bilgileri toplamak veya genel olarak işlemlerini bozmak için” kullanılan yazılımın bulunduğu anlamına gelebilir. Bu sayfayı araştırmalı ve kötü amaçlı yazılımları hemen kaldırmalısınız.
  • Google News (Google Haberler) hataları: Google’ın haber hatalarını ifade eder. Google’ın belgelerinde bu olası hataların bir listesi bulunmaktadır ve web siteniz Google Haberler’deyse, bu tarama hataları alabilirsiniz demektir!

Sonuç

Google Search Console üzerinden sitenizdeki teknik hataları gözlemleyebilir ve o hataları kolaylıkla giderebilirsiniz. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tarama hatalarını web sitenizden kolaylıkla kontrol edebilecek; varsa hatalar gidereceksiniz. SEO açısından özellikle teknik hataları gidererek web sitenizi SEO uyumlu hale getirebileceksiniz.