İçindekiler

Tek Sayfa Web Sitesi: SEO İçin İyi mi Kötü mü?

İnternet üzerinden çalışmalarını yürüten birçok kişinin en çok merak ettiği konular arasında tek sayfa web sitesi (Single-Page Website) ve özellikleri yer alır. Özellikle bu tür tek sayfa sitelerin SEO açısından nasıl bir etkiye neden olduğu akıllarda soru işareti oluşmasına yol açar.
Siz de bu tür web sitelerinin Google’daki sıralamanızı nasıl etkilediğini merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Şimdi çeşitli örnekler üzerinden single-page web sitesi SEO için iyi mi kötü mü sorusuna yanıt bulalım ve bu tür sitelerin artılarını ve eksilerini tartışalım.
Tek sayfa halinde oluşturulan bir web sitesi, daha çok tek bir ürünün reklamını yapmak amacıyla tercih edilir. Bu tür web siteleri sayesinde belirli bir alanı hedefleyen şirketler, pratiklik ve kolaylık elde eder. Kısa sürede hedef kitlesine belirli bir ürünü ya da hizmeti tanıtmak isteyen şirketler arasında single-page web sitesi oldukça popüler hale gelmiştir.
Bu noktada yine aynı yere geliyoruz. Kolaylık sunmasına rağmen single-page web sitesi markaların SEO açısından sıralama şansını olumsuz etkiler mi? Bu tür işlemler şirketlerin SEO çalışmasına zarar verir mi?

Single-Page Website (Tek Sayfa Web Sitesi) Nedir?

Single-Page web sitesi, bir sayfalık web sitesinden biraz farklıdır. Bu tür web siteleri tam olarak sadece tek sayfadan oluşur. Yani web sitesine girdiğinizde sayfayı değiştirmenize imkan tanıyan herhangi bir gezinme bağlantısı mevcut değildir, çünkü sitede ziyaret edilebilecek başka bir sayfa bulunmaz.
Single-Page web sitesi, sayfayı bir bütün olarak yüklemez. Bu durum yerine kullanıcıların etkileşimine cevap olarak sunucudan gelen içeriği dinamik şekilde görüntüler. Bu görüntüleme işini yapan web sitesi ise aslında SPA olarak isimlendirilen tek sayfalı bir uygulama türüdür.
SPA uygulamasında internet kullanıcıları sayfanın daha aşağısındaki verilere ulaşmak yani sayfayı kaydırmak adına gezinme bağlantılarına tıklar. Bu da sayfanın değiştiği izlenimini kullanıcılara verse de sayfa yenileme işlemi söz konusu değildir.
Bu nedenle geleneksel bir web sitesi sayfası ile single-page web sitesinin sunucuyla olan etkileşimi birbirinden farklıdır. Bu noktada Microsoft’tan geleneksel sayfa yaşam döngüsü ve SPA yaşam döngüsü örneklerine göz atabilir, sistemi daha iyi anlayabilirsiniz.

Single-Page Website (Tek Sayfa Web Sitesi) ile One-Page Website (Bir Sayfalık Web Sitesi) Örneği

Bu şekilde ifade edince kafanızın biraz karıştığının farkındayız. Bu nedenle daha açıklayıcı olması adına bu web tasarımı stilinin nasıl kullanıldığına dair birkaç örneğe göz atalım.

Bir Uygulama İçin One-Page Web Sitesi

Birçok kişi Momentum uygulamasını iyi bilir. Bu uygulamayı indirmeniz adına bir sayfalık web sitesi karşınıza çıkar. Burada sadece “uygulamayı indirin” başlığıyla bir link çıkar. Bu link uygulamayı indirebileceğiniz alana sizi direkt olarak yönlendirir. Böylece sorunsuz bir kullanıcı deneyimi elde edilir çünkü kullanıcıların tek hedefe odaklanması sağlanır.

E-Ticaret İçin One-Page Web Sitesi

Kukla kiti, e-ticaret sitelerinin bir sayfalık web sitesi tasarımından nasıl yararlanabileceğinin mükemmel bir örneğidir. Çevrim içi olan mağazalar, ürününü/hizmetini satmak için açılış sayfasını kullanarak, harekete geçirici tek bir mesaja odaklanarak o ürünle ilgili çok fazla bilgi içerebilir. “Şimdi satın alın” ya da “Şimdi indirin” gibi harekete geçirici mesajlar bunun en güzel örneklerindendir.

Bir Etkinlik İçin Single-Page Web Sitesi

You Gotta Love Frontend, geliştiriciler için kar amacı gütmeyen bir etkinliktir. Bu etkinliğin yer aldığı tek sayfa web sitesi oldukça başarılı bir örnek olarak karşımıza çıkar. Ana ayrıntıların tamamı tek bir sayfada yer alır. Yani programlar, iletişim bilgisi gibi tüm detaylar bu sayfada ulaşılabilir durumdadır. Geçmiş etkinliklerle ilgili bilgiler ise sayfanın alt kısmında mevcuttur. Böylece geçmiş programlarla ilgili net bilgi edinmek de mümkün olur. Herhangi bir link üzerinden başka bir sayfaya ya da uygulamaya aktarılma durumu söz konusu değildir.

Bir Niş Pazar İçin Single-Page Web Sitesi

Startup Figma’nın niş bir kitleyi yani çok spesifik bir tüketici kitlesini hedefleyen bir hizmeti vardır. Bu niş kitle ise Figma tasarımlarını WordPress’e dönüştürmek isteyen kullanıcılardan oluşur. Bu hizmetini niş kitlesine ulaştırmak isteyen firma, “Her İşletme İçin En İyi Serbest Çalışanlar” başlığı altında duyurusunu yapmak adına single-page web sitesi üzerinde hizmetiyle ilgili bilgi verir. Bu hizmetten yararlanmak isteyenler için “Şimdi başla” mesajı bulunur.
Site, kullanıcıların dönüşüm oranlarını kontrol ederken aynı zamanda onları en fazla ilgilendikleri tek sayfalık bölüme yönlendirmek için ana gezinmeyi kullanır. İşte bu noktada karşımıza “Fiyat teklifi iste” seçeneği çıkar.

SEO Açısından Single-Page Web Sitesinin (Tek Sayfa Website) Artıları ve Eksileri

Yukarıda anlattığımız gibi aslında single-page web sitesi tasarımları mükemmel bir görünüm sunuyor. Ayrıca bu tür sayfaları oluşturmak da oldukça eğlenceli ve keyifli olmalı. Ancak SEO için de aynı durum geçerli mi?
Bu noktada iki farklı tez mevcut. Bu nedenle single-page web sitesine sahip olmanın sunacağı artıları ve eksileri size anlatmak istiyoruz. Böylece kararınızı kendiniz verebilir, doğru adımları atarak işinizin verimliliğini artırabilirsiniz.

Single-Page Web Sitesinin Artıları

Single-page web sitesinin artılarını anlayabilmemiz için bizlere sunduğu avantajları detaylı olarak incelememiz gerekir. Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

Daha İyi Bir Mobil Deneyim

2019’da mobil öncelikli dizini algoritmalarına eklemek adına çalışmalar yaptığını duyuran Google, mobil cihazlarda iyi performans gösteren bir web sitesine sahip olmayı zorunlu hale getirmiştir. Bu noktada single-page web tasarımı, oldukça avantajlı olur. Özellikle bu tür web sitelerin genellikle mobil cihazlarda çok daha kolay yüklenmesi ve kullanıcıların bu sitelerde gezinmeyi oldukça basit bulması tek sayfa web tasarımlarını popüler hale getirir.
Çok sayfalı sitelerden çok daha hızlı yüklenen bu siteler, neredeyse birkaç saniye içerisinde kullanıcılarına sayfada gezinme imkanı verir. Bu da sabırsız kullanıcılar için oldukça ideal bir seçenek olmasını sağlar.
Ayrıca da bazı insanlar akıllı telefon gibi küçük mobil cihazlarından internete girdiklerinde, ek sayfalara ya da sekmelere tıklamayı zor bulurlar. Bu nedenle single-page web sitesi parmaklarını yormak istemeyen kullanıcılar için bir nimet haline gelir.

Belirli Bir Kitleyi Hedefleme İmkanı

Tek sayfa tarzındaki web siteleri, belirli bir kitleyi hedeflemenin yanı sıra onlara belirli bir türde kullanıcı deneyimi sunmak için de ideal bir seçenek olur. Sitenizde kullanıcıların davranışlarını kontrol etmek ve çeşitli sayfalara yönlendirmek konusunda endişe etmenize gerek kalmaz. Çünkü bu tür sitelerde onları belirli bir yöne çekmek fazlasıyla kolay olur.
Tek sayfalık bir siteyle kullanıcılara ulaşmasını istediğiniz tüm bilgiler, tek bir sayfa üzerinden onlara sunulabilir. Bu noktada markanızın ihtiyaçlarına uygun olarak hangi sırayla seçim yaptığınızın da herhangi bir önemi yoktur. Ayrıca hedef kitlenize yönelik dikkate aldığınız yalnızca tek bir anahtar kelime ya da anahtar kelime grubu varsa da single-page web sitesi oldukça yararlı olabilir.

Sayfa Sıralaması Avantajı

Bağlantılar, bir web sitesinin ne kadar iyi sıralanacağını belirleyen en önemli faktörlerden birisidir. Bu noktada da single-page web sitelerinin sağlayacağı en büyük yarar, edinilen her bağlantının ana URL’yi göstermesidir. Bu sayede her zaman 1: 1 oranı olacaktır.

Single-Page Web Sitesinin Eksileri

Çok sayıda avantajı olan single-page web sitesinin ister istemez eksileri de olacaktır. Özellikle tüm bilgilerinizin doğası gereği tek bir sayfada olması birçok zorluğu da beraberinde getirecektir. Bu nedenle SEO açısından tek sayfalık bir web sitesine sahip olmanın yol açabileceği sorunlar aşağıdaki gibidir:

Sınırlı Anahtar Kelime Hedefleme

Single-page web sitelerinin ne yazık ki SEO açısından bazı dezavantajları da mevcuttur. Bunların başında ise anahtar kelime sıralaması gelir. Sadece tek bir sayfanın bulunduğu bu tür web sitelerinde tema genel olarak tek bir ana kavram etrafında tasarlanır. Bu da ister istemez sınırlı anahtar kelime hedeflemesine yol açar.
Anahtar kelimelerin sıralanma imkanını kısıtlayan bu durum, özellikle yeni müşterileri bulmak adına büyük ölçüde Google’a güvenen markalar için ideal bir yöntem olmaz. Çok daha geniş bir kitleyi çekmek isteyen markaların her bir sayfada anahtar kelime bulunduran çok sayfalı bir site oluşturması doğru olur. Ancak, Google arama motoru markanız için ana öncelik değilse bu tür detaylar sizin için bir sorun oluşturmayacaktır.

İçeriklerde Eksik Detay

Single-page web sitesinin bir diğer dezavantajı ise içeriklerde eksik detay sorununun olmasıdır. Çünkü bu tür sayfalarda içerikler genellikle çok sayfalı sitelerde yayınlananlar kadar spesifik olmaz. Çünkü ele almak istediğiniz her bir konu için ayrı bir sayfa ayırma lüksünüz yoktur. Bunun yerine tek bir sayfada tüm bilgilerinizin yer alması gerekir.
Standart bir web sitesinde olduğu gibi fazla miktarda bilgiyi tek bir sayfada toparlamanız ise mümkün değildir. Bu nedenle belirli bir konuyla ilgili ayrıntılı içerik arayanlar için single-page web siteleri hayal kırıklığı anlamına gelir.

Minimal Gelişmiş SEO Stratejileri

Single-page web sitesinde SEO çalışmaları yapılacağı zaman gelişmiş uygulamalardan ve tekniklerden yararlanmak imkansız olabilir. Bu tür sayfalarda kullanım imkanı sunan minimal düzeyde SEO stratejileri mevcuttur.
Örneğin; silolamayı ele alalım. İçerikleri kısaca oluşturacağınız için nit hedef kitlenize uygun net ve anlaşılır bir yapılandırma oluşturmanız gerekir. Ardından bu kitleyi bu kısa açıklamaya yönlendirmek adına web sitenizi kategoriler ve alt kategoriler halinde en doğru şekilde düzenlemeye özen göstermeniz önemlidir.
Böylece tonlarca konuyu tek bir sayfada sunmak yerine dikkat çekici ve açıklayıcı bir kısa metin ile düzenli bir alan oluşturabilir, ardından kullanıcıları bu alana çekmek için ideal bir tasarım oluşturabilirsiniz. Bunu yapabilmeniz ise single-page web sitesinde neredeyse imkansızdır. Geleneksel tarzdaki çok sayfalı site tasarımları, içerik siloları için çok daha uygundur.

Minimal Gelişmiş SEO Stratejileri

Tek sayfa tarzındaki web sitesi ile ilgili olarak tüm bu detayları öğrendikten sonra aklımıza gelen ilk soru “Peki single-page web siteleri SEO için iyi mi yoksa kötü mü” olur.
Aslında SEO odaklı bir bakış açısını benimseyen ve bu tür çalışmalara öncelik veren markalar için single-page web sitesi pek de ideal bir seçim olmaz. Ancak doğru zamanda doğru bir tasarım ile oluşturulan bu tür sayfaların sağlayacağı faydaları yok saymak da yanlış olur.
Bu nedenle öncelikle sitenizin tek mi yoksa çok sayfalı mı olması gerektiğine karar verirken markanızın hedeflerini ve web sitenizle neyi başarmaya çalıştığınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu noktada da kendinize sormanız gerekenler sorular şunlardır:
  • Bir ya da birkaç hedef kitlem var mı?
  • Organik olarak sıralamaya mı ihtiyacım var, yoksa birincil arama amacını mı hedefliyorum?
  • Hangi site tasarımı hedef kitleme mümkün olan en iyi web deneyimini sunar?