Teknolojinin gelişmesi ile birlikte her geçen gün hayatımıza yeni kavramlar girmeye başladı. Özellikle de internet çağında sürekli olarak kısaltmalar görmekteyiz. Bu kısaltmalar arasında en popüler olanlarından birisi kuşkusuz URL. Bu nedenden dolayı, internet ile uzun süre vakit geçiren kişiler “URL ne demek?” sorgusuyla araştırmalar yapıyor. Kısaca anlatmak gerekirse, URL için tarayıcı bölümünde yer alan web site adresinin yer aldığı kısım URL kısmıdır. URL’nin açılımı ise “Uniform Resource Loader” olarak bilinir. Teknoloji ile bilgili olan ya da olmayan pek çok kişi bir web sitesine bağlanırken URL kısmını kullanır. URL sayesinde bir web sitesinin kaynağını kolay bir şekilde görebilirsiniz.
İnternette yer alan her web sitesi, bilgilerini depolamak için bir sanal alana ihtiyaç duyar. Bu sanal alana ise sunucu adı verilir. Sunucuda yer alan bu bilgilerin gösterilmesini ve web site ziyaretçilerine sunulmasını sağlayan araç ise URL’dir. URL’nin tek işlevi sadece bununla sınırlı değil. Bir web sitesi için birçok yararlı işleve sahip olan URL, bir web sitesinin olmazsa olmazlarındandır.
URL Nedir?
URL, tarayıcınızda bir web sitesinin görüntülendiği kısma verilen isimdir. URL sayesinde ilgili web sitesinin kaynağını görebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, www.mobitek.com bir URL’dir. Bir URL’nin tarayıcılarda düzgün bir şekilde görüntülenmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle, bir URL’nin maksimum karakter sayısı 2.083’tür.
URL Hangi Amaçla Kullanılır?
URL’ler bir metnin ya da bir yazının kaynağını belirtmek amacı ile kullanılır. URL sayesinde sunucular bir metin haline getirilir. Web sitelerinin bilgilerini depoladığı sunucuya bir adresten üzerinden ulaşmamıza olanak sağlar. Aynı zamanda, URL sayesinde arama motorlarındaki bilgilere kısa bir süre içerisinde ulaşabiliriz. Web sitelerinin linkleri URL sayesinde kısaltılır ve kolay bir şekilde erişime açık olur. Bu sayede uzun bir şekilde yer alan linkler URL sayesinde kısaltılmış olur ve kullanıcılar bu web sitelerine kolay bir şekilde erişebilir.
URL Açılımı Ne Demektir?
URL açılımı Uniform Resource Loader olarak tanımlanır. Bu terimin kısaltılmış hali olan URL’nin tam Türkçe karşılığı ise Tekdüzen Kaynak Bulucudur. Adından da anlaşıldığı gibi, URL sayesinde web sitelerin kaynaklarını görebiliriz. Arama motorlarında yer alan tüm bilgilere ulaşmamızı sağlayan URL’ler kullanıcıların bilgiye kolay bir şekilde ulaşmasını sağlayan bir köprü görevi görürler.
URL Bölümleri Nelerdir?
URL genel olarak üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler ise şunlardır:
- Protokol
- Alan adı
- Site içerisinde görüntülenen kaynağın yer aldığı konum
URL’nin protokol bölümünde https:// ya da https:// bilgileri yer alır. Alan adı kısmında ise web sitesinin domain adı yer alır. Kısaca bir web sitesinin ismi bu bölümde gözükür. Site içerisinde görüntülenen kaynağın yer aldığı konumda ise kullanıcı tarafından görüntülenmek isteyen kısım yer alır. Örnek olarak bir sitenin iletişim bölümünde gezinti yapıyorsanız, URL kısmı karşınıza /iletişim.html olarak gelecektir.
SEO için URL Neden Önemlidir?
Arama motoru optimizasyonu yani SEO için URL’ler oldukça önemlidir. SEO için anahtar kelimelerin ne kadar önemli olduğunu düşündüğümüzde, URL içerisinde yer alan anahtar kelimelerin de önemini daha çok anlayabiliriz. SEO ile uyumlu olan URL’ler, kullanıcıların web sitenizi çok daha kolay bir şekilde bulmanızı sağlayabilir. Sektörünüzde bulunan rakiplerinizi göz önünde bulundurduğunuzda, SEO için yapılacak her bir avantajın ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anlayabilirsiniz. URL’nin SEO açısında önemleri arasında şunlar yer alır:
- URL sayesinde hem kullanıcılar hem de arama motorları sitenizi daha kolay bulur.
- URL aracılığı ile kullanıcılar ve arama motorları web sitenizin ne hakkında olduğunu anlayabilir.
- Doğru bir şekilde hazırlanmış URL adresleri, sayfaların amacını kullanıcılara belirtir. Bu sayede kullanıcı dostu bir deneyim yaşatmış olurlar.
Arama motorlarında üst sıralarda yer almak istiyorsanız, URL adresine dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü, arama motorlarının sıralamasında URL oldukça büyük bir rol oynuyor. Arama motorlarının sıralamasını önemli bir ölçüde etkileyen URL adresinde yer alan anahtar kelimeler, bu sıralamada üstte yer almanızı sağlayabilir.
SEO Uyumlu URL Yapısı Nedir?
Web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için URL büyük bir önem taşır. Bu nedenle, pek çok kullanıcı SEO uyumlu URL hakkında bilgi edinmek istiyor. SEO uyumlu URL adresleri, basit ve spesifik olan URL adresleridir. Bu sayede kullanıcılar ve arama motorları web sitenizin ne hakkında olduğunu görebilir. Ayrıca, arama motorlarının botları da sitenizi daha kolay bir şekilde tarayabilir. Böylelikle arama motorlarında daha üst sıralarda yer alarak sayfanızın ziyaretçi trafiğin arttırabilirsiniz. SEO uyumlu her bir avantajın dijital dünyada oldukça önemli olduğunu unutmadan URL bağlantınızı SEO dostu bir şekilde optimize etmeniz gerekiyor. Bu sayede kullanıcılar sitenize kolay bir şekilde erişebilecek ve ziyaretçi sayınız artacak.
İyi Bir SEO için URL Nasıl Olmalıdır?
SEO uyumlu bir URL basit bir şekilde olmalıdır. Basit URL adresleri, kolay ve anlaşılır olur. Web sitenizin içeriklerini oluştururken URL adresinizde okunabilir bir şekilde yer almalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Uzun URL adresleri yerine kısa ve okunaklı URL adresleri tercih edin.
Karmaşık URL’lerden kaçınarak web sitenizde yer alan benzer içeriklere sahip URL’ler yaşanacak bir karmaşıklığın da önüne geçebilirsiniz. Kısa ve basit bir şekilde sayfanız hakkında bilgi veren bir URL, kullanıcılar ve arama motorları için işleri kolaylaştırır. Basit bir URL’ye sahip olmak için URL adresinde yer alan kelimeleri “-“ işareti ile ayırmanız gerekiyor. Başka karakterler ya da boşluk ile ayıracağınız kelimeleriniz URL’nizin anlaşılması güç bir hale gelmesine neden olacaktır.
URL Karakter Sınırı Nedir?
URL’lerin basit ve anlamlı bir şekilde olması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu nedenle, bir URL adresinin çok uzun olmaması gerektiğine de vurgu yapmamız gerekiyor. Kısa ve anlaşılır bir şekilde oluşturulan URL adresleri, web sitenizin ziyaretçilerine sitenizin ne hakkında olduğunu gösterecektir. URL adresinde yer alan karakter sınırına da ayrı bir parantez açılması gerekir. Arama motorları tarafından belirlenen URL karakter sınırı 2.083’tür.
URL karakter sınırına dikkat edilmesindeki bir diğer önemli nokta sosyal medya siteleri. Web siteniz hakkında bir bağlantı paylaşmak istediğinizi varsayalım. Uzun bir URL adresinizi sosyal medya platformlarında paylaşmak istediğinizde karakter sınırına takılacaksınız. Bu nedenle, URL karakter sınırına dikkat etmeniz gerekmekte.
URL Kısaltma Siteleri
Orijinal linkinizi birtakım araçlar ile kısaltarak paylaşabilirsiniz. Bunun için URL kısaltma siteleri kullanıcıların yardımına koşuyor. Örneğin, uzun bir link bağlantısına sahipsiniz ve URL adresinizi kısaltmak istiyorsunuz. URL kısaltma siteleri sayesinde link bağlantınızı 15 karaktere kadar düşürebilir ve paylaşabilirsiniz. Bu sayede özellikle de karakter kısıtlamasına sahip olan sosyal medya platformlarında dilediğiniz gibi URL paylaşma imkanına sahip olabilirsiniz.
Fazla parametrelere sahip olan URL adresleri sosyal medya platformlarında yer alan karakter sınırlamasına takılabiliyor. Bu nedenle link paylaşmak isteyen pek çok kullanıcı can sıkıcı durumlar yaşayabiliyor. URL kısaltma siteleri sayesinde oldukça basit bir şekilde URL’nizi kısaltabilirsiniz. Bunun için yapmanız tek gereken bağlantınızı kopyalayarak URL kısaltma sitesinde yer alan kutucuğa yapıştırmak.