İçindekiler

Cost Per Lead (CPL) Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Cost Per Lead (CPL) , dilimizde Müşteri Başına Maliyet teriminin kısaltması olarak kullanılır ve reklamcılık alanında bu talep başına düşen maliyeti ifade etmektedir. Online pazarlamada bir fiyatlandırma modeli olarak kullanılırken; reklam verenler bu satış veya tıklama için değil; potansiyel satış için ödeme yaparlar.
Reklam verenlerin, reklamının yapıldığı e ticaret sitesine yaptığı yönlendirmelerin her biri için reklamın yayıncısına ödeme yapıldığı yöntemdir. Dünya üzerinde ve ülkemizde ise bilindiği üzere internet kullanımı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. İnternet üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin de ciddi boyutlara ulaştığını söyleyebiliriz.
Kullanıcıların internet üzerinden yaptığı işlemler arasında en dikkat çekeni ve en çok kullanılanı ise reklamlardır. CPL, reklamların yayınlanmasının ardından yapılan ödemeye verilen addır. İnternet reklamcılığının gelişmesi ve artması ile birlikte farklı reklam yöntemleri de ortaya çıkıyor. Reklamların ödeme yöntemleri konusunda gelişmelerin devam ettiğini görebilirsiniz. CPL, e ticaret siteleri ve reklam tarafı için kullanılan bir ödeme yöntemini ifade eder. Bu yazımızda sizlere Cost Per Lead (CPL) nasıl hesaplanır? sorusunu yanıtlamaya çalıştık ve bu ödeme yönteminin ne olduğunu açıkladık. CPL’in dışında benzer ödeme yöntemlerinden bahsedilebilir. Bu ödeme yöntemlerine benzer ödeme yöntemlerine de rastlayabilirsiniz. Bunlar ile ilgili bilgiye sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

Cost Per Lead (CPL) Nasıl Hesaplanır?

Müşteri başına düşen maliyetin hesaplanabilmesi için aşağıdaki formülü rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Tüm potansiyel müşteriler için reklam harcamaları / toplam potansiyel müşteriler sayısı = TL cinsinden CPL
Örnek:
100 potansiyel müşteri oluşturma reklam maliyeti 2.500 TL tutarındadır.

2,500 Tl / 100 = 25 Tl= CPL

Dolayısıyla bu örnekte müşteri başına maliyet 25 liradır.

Talep Nedir?

Cost per lead (CPL) terimini tam olarak açıklayabilmek için “Lead – talep” teriminin tanımı gerekmektedir. Pazarlamada, bir müşteri adayının iletişim bilgileri veya birkaç durumda, reklam verenin hizmetiyle veya ürünüyle ilgilenen bir kişinin demografik ayrıntılarını ifade etmektedir. Dolayısıyla, müşterinin sunulan ürüne “öncülük ettiği” bir müşteri, kullanıcı veya potansiyel bir alıcı olduğu düşünülebilir. Bir müşteri adayı, bültene abone olan veya iletişim formunu doldurmuş bir kişi de olabilir.

İşlevsellik

Cost Per Lead (CPL) kampanyaları Google Reklamları ve Facebook Reklamları için yaygın olarak kullanılan bir modeldir. Etkileyici reklam ve video içerikleriyle birlikte potansiyel müşterilerinize erişmeniz ve onları web sitenize yönlendirmeniz daha kolay olacaktır.
CPL kampanyalarını Facebook Reklamları ile kullanmamak istiyorsanız eğer, müşterinin sayfadan ayrılmadan önce form doldurmasını isteyebilir ve o sayfaya müşteri adayını ya da kitleyi tutmayı sağlayabilirsiniz. Böylece Facebook üzerinde veri tabanında onu kaydettirerek reklam panelinizden bu verilere rahatlıkla ulaşabileceksiniz.
Bu reklam kampanyası dijital pazarlama süreçleri içerisinde oldukça etkili bir kanaldır. Potansiyel müşteri elde etmek isteyen işletmeler rahatlıkla tercih edebilirler. Karmaşık ve ziyaretçinin zamanını alabilecek formlar dönüşümleri olumsuz yönde etkileyebilir dolayısyla bunlar yerine sadece ads. e-posta vb. iletişim bilgileri almak yeterli ve uygun olacaktır.

Cost Per Lead Uygulama Alanları

Reklam verdiğiniz andan itibaren potansiyel müşteri adaylarınızdan doğrudan satım alım beklemek mantıklı olmayacaktır. Müşteri başına fiyatlandırma modeli için CPO veya CPA gibi diğer modeller alternatif olarak kullanılabilir. bu nedenle CPL yönteminin odak noktası müşteri verilerini elde etmektir. Değerlendirmeler sonucunda ise hedef odaklı kazanımlar için bu yöntem kullanılabilir.
Cost Per Lead (CPL) yöntemleri, e-posta pazarlamanın yanı sıra bilgisayar yazılımı indirmeleri için de uygundur. Diğer web sitelerine entegre edilmiş iletişim formları bu yöntem tarafından ödenebilir. Müşteri adayları uygulanabilir izleme yöntemleriyle birleştirilirse, CPL bağlı kuruluş pazarlamasının bir parçası olarak da kullanılabilir.
Bir kişinin kendi değerlendirmeleri çerçevesinde, bir şirketin pazarlama ekibi, örneğin müşterilerin bir iletişim formu doldurmalarını sağlamak için, reklam başına maliyet yöntemini kullanarak reklam harcamalarını belirleyebilirler.

Online Pazarlamanın Faydaları

Müşteri başına maliyet, reklam kampanyalarının daha fazla ölçeklenebilir olması bakımından bir avantaja sahiptir. Bu sayede, şirket yalnızca potansiyel müşterilerin başarılı bir şekilde satın alınması için ödeme yapar ve diğer reklam medyası için ödeme yapmak zorunda kalmaz. Yöntemin bir diğer avantajı ise tıklamalardan gelebilecek müşteri sayısını arttırmak ve saha fazla satış elde etmektir.