İçindekiler

Google Analytics’te 404 Hata Sayfaları Nasıl Takip Edilir?

Tüm işlemleri tamamladıktan ve uygulamanızı yayınladıktan sonra anahtar kelime sıralamalarınızı kontrol edebilirsiniz.
  • 1xx – Informational (Bilgi)
  • 2xx –  Success (Başarı)
  • 3xx –  Redirection (Yönlendirme)
  • 4xx – Client Error (Tarayıcı Hatası)
  • 5xx – Server Error (Sunucu Hatası)
Bu blog yazımızda, dijital dünyanın en çok karşılaşılan hatalardan biri olan 404 hata sayfaları ve bu sayfaların Google Analytics’te nasıl takip edileceğine değindik. Web sitesine giriş yapan ziyaretçilerin yaptığı işlemler sırasında 404 ile karşılaşması durumunda genellikle siteyi terk etmekte ya da yaptığı işleme son vermektedir. Kullanıcı genel bir davranış olarak bu tür hatalar durumunda, yapılan işlemi tekrarlamak yerine başka bir platforma geçiş yapmayı tercih edebilmektedir.
Aynı zamanda arama motorları kullanıcılarının 404 hata sayfaları ile karşılaşmasını istememektedirler. Ziyaretçilerin sık sık 404 hatası alması, web site otoritesini buna bağlı olarak ise sitenin dijital pazarda olan itibarını etkilemektedir. Bu noktada 404 sayfalarının takip edilmesi, teknik departmanların en çok üzerine düştüğü konulardan birisi olmaktadır. Doğru analiz ve doğru sistemler ile 404 hatalarına çözüm bulmak oldukça kolaydır.
404 Hata sayfalarını takip etmek için birçok dijital araç bulunmaktadır. Bu araçlar arasında kullanıcılara ve sistem yöneticilerine en iyi sonuçlar veren araçlardan birisi Google Analytics’dir.

Google Analytics İle Adım Adım 404 Hata Sayfaları Tespiti

  • 1) Google Analytics ile 404 hatalarını takip edebilmek için 404 sayfalarına analytics kodunu ekleyin.
  • 2) 404 Sayfalarınızda bir analytics kodu olduğu durumlarda, hata kotu aldığınız bir 404 sayfasını tarayıcınız ile görüntüleyin.
  • 3) Yönetici yetkisi olan Analytics hesabınızdan, sitenizin mülk sayfasına giriş yapın. Sırasıyla Davranış > Site İçeriği > Tüm Sayfalar yolunu takip edin. Çıkan seçenekler içerisinden ‘’Sayfa Başlığı’’ kısmını seçin.
  • 4) Takip ettiğiniz yol sonucunda karşınıza çıkan listenin etrafında bulunan ‘’gelişmiş’’ butonuna tıklayın. Buradan görüntüleme yapacağınız sayfaları sadece 404 sayfalarınızda bulunan başlığı içerecek şekilde seçin.
  • 5) Takip ettiğiniz işlemler sonucunda sitenizde bulunan 404 sayfalarını izleyebilirsiniz. Burada ziyaretçilerin hangi zaman dilimlerinde, hangi sayfalarda hata aldığını ayrıntılı olarak görüntüleyebilirsiniz.

404 Hataları Neden Oluşur?

Web sitelerinde karşılaşılan 404 hatalarının başlıca iki temel nedeni bulunmaktadır. Bu temel hatalardan birincisi kullanıcının ya da içerik düzenleyicisinin kullandığı URL’nin hatalı olmasıdır. Sitenizde yaptığınız iç linkleme ya da yönlendirme işlemleri sırasında yanlış girdiğiniz bir URL adresi, kullanıcının 404 hatası almasına neden olacaktır. Aynı zamanda kullanıcılar URL adreslerini kendileri manuel olarak girmeyi tercih ettiği durumlarda 404 hataları ile karşılaşabilir.
Bir diğer sık karşılaşılan hata ise e ticaret platformları ya da markaların hizmet sayfalarında yaşanan 404 hatalarıdır. E ticaret siteleri bir ürünü stoktan kaldırdığı durumlarda, ürün linkini silmeyi tercih edebilmektedir. Bu durum e ticaret SEO için oldukça zararlı sonuçlara yol açmaktadır. Kaldırılan ürünlerin bir başka sayfaya yönlendirilmesi ya da meta etiketleri ile arama robotları tarafından görünmeyecek hale getirilmesi gerekmektedir. Bu durum markaların son verdiği hizmetler, kampanyalar ve index almasını istemediği sayfalar içinde geçerlidir.
Markaların index almasını istemediği sayfalar için bir diğer çözüm yöntemi, sayfanın robot.txt dosyasında yapılan düzenlemeler ile index işlemine kapatılması olmaktadır.

404 Hatalarında Hangi Yönlendirme Kullanılmalı?

404 Yönlendirmesi yapılırken, yönlendirmenin hangi durum için yapıldığına bağlı olarak 301 ya da 302 yönlendirilmesi yapılması gerekmektedir.
404 Hatası alınan sayfa, kaldırılan bir ürün hizmet ya da başka benzer bir durum için ise sayfa 301 ile yönlendirilmelidir. Bu yönlendirme kodunu sadece sayfayı tekrar kullanmak istemeyeceğinize emin olduğunuz durumlarda uygulamanız gerekmektedir.
404 Hatası alınan sayfa geçici olarak olmayan bir ürün, hizmet ya da benzeri bir durum için ise sayfa 302 koduyla yönlendirilmeli; sayfa değerini tekrar kullanmak isteyebileceğiniz durumlarda ya da sayfayı geçici olarak kaldırmak istediğiniz durumlarda 302 yönlendirilmesi kullanılmalıdır.