İçindekiler

Title ve Meta Tag nedir?

Title (Başlık etiketleri) ve meta tag (meta açıklamaları) web sitenizin içeriğinin önemli unsurlarındandır. Başlık etiketi ve meta açıklama etiketleri, tanımladıkları web sayfasının içeriğiyle alakalı anahtar kelimeleri içermelidir. Bu sayede Arama Motorları sayfanın ne hakkında olduğunu anlayabilecek ve web sayfalarınızı alakalı anahtar kelimeler veya anahtar kelime öbekleri için uygun şekilde dizine ekleyebileceklerdir.

Title (Başlık etiketi) nedir?

<title> etiketi, belgenin başlığını tanımlayan bir etikettir. Başlık öğesi tüm HTML / XHTML belgelerinde zorunludur ve sayfadaki önemli SEO öğelerinden biridir. Bir HTML / XHTML dosyası hakkında bilgi verdiği anlamına gelen “meta” adı üstünde bir öğedir, ancak kullanıcılara sunulan sayfada görünmez. Elbette bu, kullanıcılar tarafından görülmediği anlamına gelmez; başlık etiketi, URL’nin hemen üzerindeki sonuç sayfalarında ve ayrıca bir tarayıcının üstünde görünür. Dünyanın en büyük SEO topluluğu olan Moz.com, genel içerik dışında kalan tüm şeyler içinde başlık etiketinin sayfanın en önemli tek SEO öğesi olduğuna inanıyor.
Başlıklar, kullanıcılara web sayfasının içeriği ve arama sorgularıyla nasıl ilişkili olabileceği hakkında özet bir fikir verir. Potansiyel ziyaretçiler tarafından, hangi arama sonucunun tıklanacağına karar vermek için kullanılan meta açıklamasına ilişkin ilk bilgi parçasıdır. Bu nedenle web sayfalarınızı optimize ederken yüksek kaliteli ve anlamlı başlıklar kullanmak önemlidir. Başlık etiketleri yazmak için aşağıdaki yönergelere dikkat etmeyi ihmal etmemenizi öneririz:
  • Başlık etiketleri genellikle 70 karakterden kısa olmalıdır, bu nedenle etiketin tamamı görüntülendiğinde sonuç sayfalarına sığar ve insanlar kolay ve eksiksiz bir şekilde bu etiketleri okuyabilir.
  • Web sitenizdeki her başlık etiketi, sitenizdeki her sayfa için ayrı, açıklayıcı başlıklar ile benzersiz hale getirilmelidir. Google Web Yöneticisi Araçları’ndaki HTML önerileri sayfası eksik veya olası sorunlu başlık etiketlerini listeler.
  • Anahtar kelimeleri başlık etiketlerinde kullanın ve önemli anahtar kelimeleri başlık etiketinin başına yakın konuma yerleştirin. Arama Motorları, bir kullanıcı bu terimlerle bir sorgu yaptığında, arama sonuçlarında bu terimleri vurgulayacaktır.
  • Anahtar kelime spam’larından kaçının. Aynı kelimelerin veya ifadelerin birden fazla kez görünmesi için hiçbir sebep yoktur. Ayrıca, her sayfa için bir tema oluşturmaya çalışın.
  • Google, başlıkların markanızı içermesini önerir, bu nedenle sitenizin adını her başlığın başında veya sonunda, başlığın geri kalanından tire, sütun veya “|”  gibi bir ayırıcıyla ayırarak belirtin.

Tıklama optimizasyonu için başlık etiketleri ve meta açıklamaları yazma

Başlık etiketleri ve meta açıklamaları ile uğraşırken, arama motoru değil, kullanıcı her zaman en önemli faktördür. Anahtar kelimelerinize başlıklarınıza ve açıklamalarınıza dahil etmek önemlidir, ancak SEO’lar, bir kullanıcıyı bir PPC reklamına benzer şekilde tıklamaya motive etme bağlamında bu etiketleri dikkate alarak başlıklarını ve açıklamalarını daha iyi bir seviyeye taşıyabilirler.

İşte başlık etiketleri ve meta açıklamaları ile tıklama oranlarını artırmaya yönelik birkaç ipucu.
  • “Şimdi alışveriş yapın”, “daha &ZeroWidthSpace;&ZeroWidthSpace;fazlasını okuyun”, “sırları öğrenin”, “bugün rezervasyon yapın”, “ücretsiz deneme için kaydolun” gibi kullanıcıyı harekete geçmeye teşvik eden eylem fiillerini ekleyin.
  • “Ücretsiz”, “2 dakikada kaydolun”, “kullanımı en kolay” gibi şeyleri içeren değer önerileri dile getirin.
  • Önemli kelimeleri vurgulamak için büyük harflerle denemeler yapın.
  • Benzersiz karakterleri ve noktalama işaretlerini kullanın: “### ***** ÜCRETSİZ!!! ***** ### Hemen tıkla !!!”
Bu ipuçları çok “spam” görünebilir, ancak amaç kullanıcının dikkatini çekmek ve etkileşim oranlarını iyileştirmektir.
Çalışmalar, bu özellikleri içerecek şekilde ayarlanan meta başlıklarının ve açıklamalarının yalnızca tıklama oranlarını iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda arama motoru sıralama konumunu da iyileştirdiğini göstermiştir. Google, daha iyi konumlarla daha fazla ilgilenen siteleri fark eder ve ödüllendirir.